A „Vitorlázz Velünk! „ közösség négy éve alakult. Eddigi tevékenységük gyakorlati képzések területén volt ismert a vitorlázók körében, hiszen évek óta tartanak szintfejlesztő és versenyfelkészítő edzéseket a vízen. Most egy új felállásban elméleti képzést is indítanak a téli felkészülési időszakban. Figyelemre méltó az előadók személye: Hantó István vitorlás szakedző, nemzetközi versenyrendező, az MVSZ Versenyrendező Bizottságának elnöke, Sigmond András (Giba) vitorlás szakedző, a Magyar Vitorlás válogatott kondicionáló edzője, Király Zsolt vitorlás versenyző, hajózási szakértő, a magyar vitorlásélet egyik legsikeresebb vitorlás versenyzője, Cittel Lajos vitorlás versenyző, hajóépítő, Gácser Vera meteorológus és Priczel Vilmos vitorlás edző, versenyző, a közösség alapítója.

A kezdeményezésről az alapítót, Priczel Vilmost kérdeztem:

Tájékoztatóitokban vitorlázó közösségként nevezitek magatokat. Ez mit jelent a gyakorlatban?

Bár elsősorban vitorlázásoktatással foglalkozunk, mégsem nevezhetjük magunkat iskolának, mivel a klasszikus értelemben vett iskola kritériumait nem követjük, az oktatáson kívül, persze. Nincs egy állandó épület, helyszín, amihez az oktatás köthető. Az iskola elnevezés már csak azért sem lenne helyes, mert nem a klasszikus értelemben vett oktatást szeretnénk megvalósítani. Előadásainkon a tananyag "leadása" elkerülhetetlen, de az előadások után mindig beiktatunk egy interaktív részt, amelyen a közönség és az előadó, néhány szakértővel megtámogatva beszélget a témáról konkrét példákon bemutatva az elmélet gyakorlati alkalmazását. Ez segít a tanulási folyamatban, másrészről hozzáértőktől hitelesen megtudhatod, hogy az elméleti anyag mit is jelent, és hogyan kell alkalmazni a gyakorlatban. Reméljük, hogy egy-egy ilyen képzési nap vitorlázó rendezvénnyé növi ki magát, és tulajdonképpen az oktatások inkább szakmai beszegetések lesznek.

Miért vitorlázásoktatás, miért nem vitorlás oktatás?

A hivatalos edzői képesítésünk vitorlás edző, vagy vitorlás szakedző, tehát ez az elfogadott szóhasználat. Az én logikám szerint azonban mi nem a vitorlást, hanem a vitorlázókat eddzük, oktatjuk. Tehát nem vitorlás oktatást, hanem vitorlázó vagy vitorlázásoktatást tartunk.

Milyen szempontok alapján választottad ki a továbbképzés előadóit?

Szakmai tudás, hitelesség, előadói képességek és szellemiségében hasonló gondolkodás. Gyakorlatilag ez úgy nézett ki, hogy Hantó Pista volt az első, akit az ötletemmel megkerestem. Ő mintegy 20-22 másodperc gondolkodási idő után teljes vállszélességgel - az innentől már közös - ügyünk mellé állt.

Nélkülözhetetlen az a segítség, amit jelent számomra és mindazok számára, akik a továbbképzéseinken az ő előadásait fogják hallgatni.

A többiek kiválasztása viszonylag egyszerű volt: miután elkészítettük a továbbképzés tematikáját és megbeszéltük a témaköreit, világossá vált, hogy ki lenne a legalkalmasabb és leghitelesebb előadója a témának. Sigmond András, Cittel Lajos és Király Zsolt kiválasztása nagyjából úgy zajlott, hogy én mondtam egy nevet, erre Pista felsóhajtott, hogy ő is pont rá gondolt. Gácser Vera kiváló meteorológus, s média szereplése lévén nyilván nem jelent számára gondot egy kisebb közösséggel megosztani tudását. Fontos szempont volt a szakmai hozzáértésen kívül, hogy olyan gyakorlott előadót válasszunk, aki nem csak rendelkezik a megfelelő tudással, de át is tudja azt adni a hallgatóságnak. A kiválasztott előadókkal régi barátság, kollegialitás köt össze mindkettőnket, vagy egyszerűen kölcsönös tiszteleten alapult eddigi viszonyunk. Mindannyian szívesen vállalták a közös munkát. Fontos szempont volt még, hogy a klasszikus hajózás és a modern hajózás is képviselve legyen.

Kinek javasolnád ezt az képzést?

Mindenkinek, aki vitorlásversenyző, vagy szeretne versenyezni! A vízi edzések, versenyfelkészítések - amikkel már évek óta foglalkozom - döbbentetek rá arra, hogy sokszor a sikeres és ismert versenyzők között is vannak olyanok, akiknek rendkívül hiányos a meteorológiai, a hajó beállítási, a versenytaktikai, vagy a szabályismereti tudásuk. Tehát az egész program azon a gyakorlati felismerésen alapul, hogy jelentős felkészültségi hiányosságok vannak a versenyzőknél. Ez akkor is így van, ha nem jó ezzel szembesülni. De lehet ellene tenni! A megalapozott elméleti tudás magabiztossá tesz! Ez már önmagában is jelentős előnyt jelent azokkal az ellenfelekkel szemben, akik gyakrabban hoznak hibás vagy kifejezetten rossz döntéseket.

Kik jelentkeznek hozzátok és miért?

Nagyon széles a paletta, de hát pont ez volt a cél, semmiképpen nem szeretnénk egyfajta elitképzést csinálni. Versenyzők és kezdők között is vannak érdeklődők. Mindenkinek ajánljuk, hiszen reményeink szerint az előadásokon bárki megtalálhatja a számára legérdekesebb témákat.

 

Hogyan lehet jelentkezni a továbbképzéseitekre?

Elérhetőségeink:

www.vitorlazzvelunk.huwww.vitorlazas.info.huvitorlazzvelunk@gmail.com.

De ha valakinek nem erőssége az adminisztráció, akkor előzetes jelentkezés nélkül is szeretettel várjuk következő induló továbbképzéseinken:

- Budapesten, a Közlekedési Múzeumban, február 9-én 16,00h-tól
- Balatonfüreden, a Vaszary Villában, február 10-én 16,00h-tól

Az előadók Hantó István és Sigmond András (Giba) lesznek, beszélgető partnerük Király Zsolt.

Részvételi díj: 7.000,- Ft alkalmanként.

Az első nap előadásainak témája:
Versenyszabályok: A nevezéstől az elrajtolásig.

Edzéselmélet és gyakorlat: kondíció megőrzése és fejlesztése a téli felkészülési időszakban.