Egyszerűen az van, hogy a programban elhangzottak egy konzultációs folyamat részeként valóban nem publikusak mindenki számára mindaddig, amíg ennek alapjairól a sportág szakmai fórumainak véleménye nem áll rendelkezésre, így különösen a jövő héten esedékes MVSZ elnökségi ülés.

Tehát nem számolunk be a mintegy 20 oldalas vitaanyag részletes tartalmáról, de azt elmondhatjuk - idézve az előadót - hogy ez nem egy statikus terv, hanem egy dinamikusan változó, lendületes program.

Nem mélyedünk el a részletekben, de a program sikere esetén megvalósulhatna a sportág tömegbázisának, kiszélesítése a fiatalok számára is vonzó alternatívák, életpályamodellek megteremtésével.

Megvalósulása esetén javulna a sportági infrastruktúra, a feladatokhoz könnyebben lehetne forrásokat rendelni.

Új feladatspecifikus központok jönnének létre, természetesen itt már az állam tevékeny támogatásával.

Dr Gál András Levente
Dr. Gál András Levente

A konkrét részletekről természetesen folyamatosan szeretnénk tájékoztatni olvasóinkat, ezért a vita lezárását követően egy rövid interjú erejéig feltartóztattuk a Program előterjesztőjét Dr. Gál András Levente államtitkár urat a Jó Állam Fejlesztési Koncepció Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztost.

András a hihetetlenül cirkalmas tekintélyt parancsoló titulusa ellenére mégiscsak egy vitorlázó, aki éppúgy közülünk való, mint államtitkártársa a közönség soraiban feltűnő Soltész Miki.

PH: Tudjuk, hogy a Reinhard György nevével fémjelzett legendás emlékű VVSI-ben szerezted az alapokat, majd ma is aktívan versenyző testvéreddel Gál Pál Zoltánnal váltatok a vitorlássport megszállott művelőivé. Befolyásolt mindez a jelen program összeállításában?

G.A.L.: A vitorlázás szeretetén túl elkötelezett vagyok az ifjúság aktivizálásában kihasználva a hajózásban rejlő semmivel nem összehasonlítható nevelő, közösségformáló erőt. Meggyőződésem, hogy fiatalok megnyerésére az eddig alkalmazott módszerek nem elég hatékonyak, ezért újra kell fogalmazni a vitorlázás szervezeti irányításának céljait, feladatait.

Elképzelhetőnek tartod, hogy ennek a nagyívű programnak a jelen gazdasági helyzetben is megteremthetőek a forrásai?

Ha nem pusztán azzal nyitunk a kormányzat felé, hogy egyszerűen pénzre van szükségünk, hanem értelmes társadalmilag is értékes javaslatokkal állunk elő, akkor az támogatható. Nyilván el kell oszlatnom azt a felszínes sztereotip véleményt, hogy az olyan sportág mint a síelés, vagy a vitorlázás önmagát fenntartja a vagyonos közösség gazdasági erejéből fakadóan. Külön kell tudni választani a hajóján pihenő vitorlázókat, az élvonalban küzdő sportolóktól, és attól, hogy milyen jó eszköze az ifjúság környezettudatos nevelésének.

Ez akkor is csak sportfinanszírozás!

Nem igazán. A sportág komplex kezeléséhez hozzátartozik a teljes szolgáltatói kör az edzőktől, a hajóépítőkön át a kikötői vállalkozásokig, melyek mind mind olyan gazdasági egymásrautaltságot feltételeznek, melyek érdekeltek egy működő rendszer fenntartásában. Nyilván a kikötőközi hajós turizmusból profitál a vendéglátós éppúgy mint a sportruházatot, vagy a kötélzetet biztosító kereskedő is. De természetesen az államnak is megvan a maga feladata.

Mit vársz a jövő heti elnökségi üléstől? Meglesz a szükséges támogatás?

Az elnökség több tajával folyamatos az együttgondolkodás, a kérésem arra irányult, hogy a programban felvetett javaslatokat érdemben fontolják meg.

Gerő András