Most a II. ütem a hajóállomás és a Keleti móló között húzódó 110 m hosszú partfal megújulását eredményezte. 60 millió forintból az új védőmű és a múlt hajózásának tárgyi emlékeit is felvonultató parkosított sétány valósult meg.

Láthatunk a múlt század elején készült kikötőbakokat, kapáshorgonyokat a vízibuszokról, és egy 3 levelű acél hajócsavart.

 

Elhelyezésre került egy számítógép vezérelt elektromos töltő berendezés az egyre több villanymotoros hajó kiszolgálására.

A III. ütem feladata a 400m hosszú Keleti móló felújítása, melyet várhatóan egy év múlva adnak majd át.

 

Az avató ünnepségen beszédet mondott Gelencsér Attila Somogy megye közgyűlésének elnöke, Gruber Attila, Siófok Országgyűlési képviselője, és Horváth Gyula a BHZrt vezérigazgatója. Az avató szalag átvágásához csatlakozott Balázs Árpád a város Polgármestere is.

Az ünnepséget követő sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az egyetlen kikötőláncot üzemeltető társaság 2118 hajóhelyet kínál 21 db kikötőjében. A több mint 80%-os kihasználtsággal működő hálózat bérlői szabadon vehetnek igénybe szolgáltatásokat bármelyik tagkikötőben. Idén bevezetik az ingyenes WiFi hozzáférést is az összes kikötőben.

Érdekes hír, hogy ez év szeptemberében útjára bocsátanak egy új utasszállító hajót, melyet a Bódeni tó egyik becsődölt hajógyárából vásároltak, befejezetlen állapotban. Kalandos úton került be a siófoki üzembe, ahol megfeszített munkával igyekeznek tartani a kitűzött határidőt. A furcsa, balatoni viszonylatban különös formájú felhajló bulbával épített hajó viszonylag alacsony freiboardjával érdekes színfoltja lesz a flottának.

 

További képek a galériában 

Gerő András