Új kikötő BogláronEzzel a számmal a negyedik legnagyobb kikötővé vált a Balatoni Hajózási Zrt. láncában.

A kikötő további üzemeltetéséhez elengedhetetlenül szükséges volt az 1989-90-ben épült könnyűszerkezetes klubház és vizesblokk-épület, valamint a több éve nem üzemelő étterem elbontása és kiváltása egy korszerű, új szolgáltatások befogadására is alkalmas épülettel.

Megújult a nyugati oldali partfal is, így a 39 hajóhelyet bérlő vitorlázóknak immáron adott az áram- és vízvételezési lehetőség is, hasonlóan az új kikötőrész úszópontonos vendégmólójához. Az új épületben WC és zuhanyzó, vegyi WC-ürítő, mozgáskorlátozottak részére kialakított szociális blokk, kikötőmesteri iroda és raktár került kialakításra. A női blokkban a kisgyermekek ellátásához szükséges pelenkázó-helyiség is megtalálható.

A projekt keretében a kikötő parti területét is rendeztük, burkolt, 200 férőhelyes gépkocsi-parkoló készült, mely télen hajótárolásra is szolgál, és bevezettük a már több helyen bevált intelligens beléptető rendszert is.

A zöldfelületeket az előírásoknak megfelelően, fák, cserjék és évelők beültetésével alakítottuk ki. Környezetvédelmi szempontból minden kritériumnak megfelel a kikötő, hiszen csapadékvízszűrő és olajfogó berendezés biztosítja a tóba kerülő víz megfelelő tisztítását. Lehetőség van a kikötőben a szelektív hulladékgyűjtésre is.  

A teljes beruházás összköltsége nettó 340 M Ft volt, ehhez az Új Magyarország Program keretében 89,7 M Ft támogatást nyertünk. A kikötő bővítése jó döntés volt, hiszen össz. kihasználtsága 86,90%.

Nagy Viktória