Nem vagyunk hozzászokva az ilyen helyzetekhez, ezért jó ha más kárán, tanulva lelkileg felkészülünk a teendőkre.

 
A hajón tartózkodó három személy közül egy komolyabban ketten könnyebben megégtek. Az ő tevékeny segítségükre nyilván nem lehetett számítani ezért a mentés, az oltás feladata a környezetre hárult.
 
 
 
Az égő vitorlás orral a partfalra kötve veszélyeztette a sorban szorosan egymás mellett álló 20 db hajót több mint félmilliárd forintnyi értéket! 

Szerencsére a kikötő lámpasorára erősített tűzoltókészülékek szakavatott kezekben pillanatok alatt működésbe léptek, miközben az orrköteleket eloldották és a hajót megpróbálták nyílt vízre vontatni mielőtt a test olthatatlanul lángra kap.
Az üzemanyagtank sem robbant be, így a rémisztő helyzet néhány perc elteltével oldódni látszott. A kikötői szakszemélyzet mindvégig uralta a helyzetet, határozottan szakszerűen végezte munkáját.
 
 
 
Hamar tisztázódott az is, hogy nem maradt sérült személy a hajón. Ezt a nagy füst miatt senki sem vehette biztosra. A súlyosnak ítélt sérültet helikopter vitte a Győri égésklinikára, az öreg hajó elárvultan várja, hogy szakértő kezek eltüntessék a tűz pusztító nyomait.  
 
 
 
Jó lesz vigyázni! Gázpalack, villamos hősugárzó, benzinüzemű motorok mind mind komoly veszélyforrást jelentenek. Arra is fel kell készülnünk, hogy a szomszédban felcsapó lángok elől miként védhetjük meg saját értékeinket. 
 
 
 
Bevallom, fel sem tűnt, hogy a mólón mennyi tűzoltókészülék van, mert nem érdekelt. Ma amikor láttam, hogy a hajó saját poroltója megközelíthetetlen a lángoktól megértettem a felkészülés a deffenzív gondolkodás fontosságát.

Minket ma komolyan megsuhintott a légnyomás!
 
További videók a Porthole youtube csatornáján

Gerő András