Az erős idegzet főleg a vágatlan videó végignézéséhez kell. De egy percre sem szabad megfeledkeznünk a pillanat történelmiségéről:

Gőzhajónk a Magyarországon készült oldalkerekes személyszállító gőzhajók legnagyobb példánya. Hossza 77,4 m, szélessége 15,29 m, merülése 1,5 méter. A kétkéményes gőzkazán 800 LE teljesítményt volt képes leadni, amely révén saját erőből bejárhatta a Dunát, Passautól a Duna deltáig.

A gőzhajó belsején nyomát sem láthattuk, hogy Európában dúl az első világháború. A belső és a külső kialakítás a boldog békeidők pompáját sugározta, hiszen a hajó feladata volt reprezentálni a Monarchia és természetesen Magyarország nagyságát. A kor úszó nagykövetének készült.

Gőzhajónk egy év múlva megkapta társát is, amit IV. Károly feleségéről, Zita királynőről neveztek el. Paraméteri hasonlóak voltak a hajópárjához.

 

A világháború végén természetesen ezen a néven nem futhattak tovább, így a IV. Károlyból Sas, Zita királynéból pedig Vércse lett. A hajót 1930-ban ismét átkeresztelték, ekkor a Szent Imre nevet kapta, feltehetően Szent Imre halálának 900. évfordulója adta az apropót. Az 1930-as években testvérhajójával, az akkor már Szent István néven futó Vércsével számos állami rendezvény és fogadás helyszíne volt. 1938-ban az Eucharisztikus Világkongresszus fő rendezvény helyszínei voltak, de a Szent István emlékévben is ezeknek a hajóknak volt a feladatuk, hogy a Dunán a Szent Jobbot körbehordozzák.

A második világháborúban, 1944-ben a hajót testvérhajójával és az egész folyami flottával Ausztriába hurcolják a németek. Az egész MFTR  flotta, már ami megmaradt belőle Linzben éri meg a második világháború végét. Linz, az amerikai zónába esett, így a hajók hazatértükig amerikai zászló alatt hajóztak.1947-ben kerültek vissza Magyarországra. Egy gyors karbantartás után átadták a nemrég alakult Magyar-Szovjet Hajózási RT-nek. Az átadás az akkori Magyarország egyik legszebb és legnagyobb hajóján, a Szent Imrén (Szőke Tisza) történt, előtte sorakozott fel az a részvénytársaság hajóinak java.

Az akkor rezsim vallásellenességéből kifolyólag a hajó nem tarthatta meg a Szent Imre nevet, ezért Felszabadulásra keresztelték át.

A hajó 1957-ben egy felújításon esett át,  amely révén sétahajóvá alakították át, szemben a párjával, amit 1965-ben leselejteztek és szétvágtak.

1976-ban a hajót állóhajóvá nyilvánították és Szegeden diszkó hajónak alkalmazták.  1978-ban szétbontják a Szőke Tiszát, egy Ferencz Ferdinánd Főherceg típusú hajót, ami  sors furcsa fintoraként Ottó főherceg -IV. Károly gyermeke, a 2011-ben elhunyt Habsburg Ottó - néven futott ki a hajógyárból. Szeged város vezetését zavarta a Szőke Tisza név elvesztése, így hajónkat átkeresztelték Szőke Tiszára.  

2000-re a hajó állaga, annyira leromlott, hogy már állóhajóként sem lehetett használni, így elvontatták a Tápéi öbölben. 2000 óta a hajónak több gazdája is volt, de megóvása egyiknek sem sikerült. 2012 februárjában a jég beszakította az oldalát, de a hajót sikerült megtámasztani, így nem borult fel.

A Szőke Tisza megmentéséért mostanáig Facebook Kampány folyt.

Az eredményről a ma megkapott videó árulkodik:

 

Nem sikerült megmenteni Magyarország fennmaradt legnagyobb oldalkerekes gőzhajóját.

 

Isten veled, Szőke Tisza! Sokat szolgáltál, sok mindenen keresztül mentél, pihenj most már!

Kipper György