Talán minden korábbi olimpiához képest most a legnehezebb kvalifikálni, hiszen mindössze 24 nemzet finnesei versenyezhetnek majd Rióban. Santanderben volt az első kvalifikációs lehetőség. Tizenketten szerezhettek indulási jogot, és Berecz Zsombor élt a lehetőséggel! Pedig a ma lehetséges legerősebb mezőny, 33 nemzet 78 versenyzője vett részt a világbajnoki futamokon.

Mondhatni a papírformának megfelelően kvalifikált, hiszen két éve ott van a finnes élmezőnyben, ahogy azt a legutóbbi világ- és Európa-bajnokságokon, vagy Világkupa futamokon is igazolta.

De papírforma ide vagy oda,ezúttal is nagy nevek maradtak ki, akik szinte biztosra vehették bejutásukat. Nem szerzett kvótát például a Londoni Olimpián 4. helyezett holland Jan Postma, vagy a 6. lengyel Pjotr Kula. Nem fért be az élmezőnybe az aktuális világbajnok, a brazil Zarif sem (igaz ő házogazdai jogon indulhat majd).

De ott lesz Rióban Berecz Zsombor, aki nem pusztán a harmadik olimpiáján vesz majd részt, de most, immár Finn osztályban, a tudása alapján jó eredményt is elérhet.

A Santanderben Finn osztályban olimpiai kvalifikációt elért nemzetek: GBR, CRO, FRA, NZL, NOR, USA, SWE, DEN, SLO, AUS, HUN, FIN.

Eredménylista ITT tekinthető meg.