Dolfin Országos Bajnokság, Balatonfüred, 2015-09-03-06

Greco Kupa FD és Star Országos Bajnokság, Balatonföldvár, 2015-09-03-06

Magyar Nagyhajós Bajnokság II. forduló, Balatonfüred, 2015-09-03-06

50-es Cirkáló Flotta Bajnokság, Balatonfűzfő, 2015-09-03-06

Király Ferenc Emlékverseny, Kalóz Ranglistaverseny, Balatonfűzfő, 2015-09-05-06

Jól szerepeltek a magyar OP-sok a balti-tengeri világbajnokságon

Mindkét Vadnai testvér érmes lett a Laser Standard U21 Európa bajnokságon

65. Centomiglia – Safram Győzelem, Magyar közreműködés

Kisfilm a Fertő tavi OP Ranglista versenyről, a Decathlon Kupáról

Off topic, de azért nem hagyjuk ki! – 20. Balatoni Hajókiállítás a Volvo részvételével


Dolfin Országos Bajnokság, Balatonfüred, 2015-09-03-06

Az MVSZ-ASE-VISE rendezésében csütörtöktől 4 napon át 10 egység versengett a Magyar Bajnok cím, valamint több kupa és különdíj elnyeréséért, a Csopak előtti vízterületen. A kiírt 9 futamból, 8 értékelhető futamot sikerült teljesítenie a mezőnynek. A pályán többször volt minden, halasztás, módosítás, rövidítés, érvénytelenítés, ennek ellenére a mezőny fegyelmezetten és sportszerűen vitorlázott. Nem volt korai rajt, havaria, óvás, orvoslatkérés, sportszerűtlen magatartás. A jórészt gyenge szeles futamokat, két közép és egy erősszeles futam is színesítette. A házigazdák a parton remek hangulatot és kitűnő ellátást biztosítottak a résztvevő egységeknek. A szakosztályvezető saját házi paprikás szalámija és töltött dagadója, a halászlé parti, a „sajtház” catering, a remek szekszárdi és villányi borok, a szombati gálaműsor, estéről-estére emelték a rendezvény színvonalát.

Részletes beszámoló és eredmények:

http://porthole.hu/cikk/10563-hirek-a-dolfin-magyar-bajnoksagrol

 

Greco Kupa FD és Star Országos Bajnokság, Balatonföldvár, 2015-09-03-06

A szokásos szeptemberi első hét végén rendezték meg a Spariban a Greco Kupát, ami egyben a Repülő Hollandi és Csillaghajó Bajnokság is volt.

Részletes beszámoló és eredmények:

http://porthole.hu/cikk/10568-fd-es-star-orszagos-bajnoksag

 

Magyar Nagyhajós Bajnokság II. forduló, Balatonfüred, 2015-09-03-06

A Magyar Nagyhajós Bajnokság második fordulójában összesen tíz hajóosztály versenyzett a múlt héten. Közülük a 70-es Cirkáló, az Európa 30-as, a 30-as Cirkáló és a Folkeboat hajóosztályok versenyeztek csütörtöktől a Magyar Bajnoki címért. Mindegyik osztályban elegendő számú egység nevezett ahhoz, hogy teljesítve legalább négy-négy futamot, magyar bajnokot hirdethessenek. Összesen 32 hajóban 127 vitorlázó hajtott a bajnoki címekre. Szombattól csatlakoztak a hétvégi ranglistaversenyre érkező Bavaria 32, Dragon, X-35, Nautic és 22-es Cirkáló osztályok egységei a mezőnyhöz.

Csütörtökön egyetlen futam sem volt, és pénteken is csak a C-pályán sikerült a Hetvenes Cirkálóknak egyetlen, gyengeszeles versenyt rendezni.

Szombaton, a Nagyhajós bajnokság második fordulójának harmadik napján, mindhárom pályán sikerült két-két futamot teljesíteni a mezőnyöknek.

Vasárnapra a meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően megérkezett a várva várt jó szél. Pörögtek a futamok mindhárom pályán, így nagyjából délig minden pályán teljesítettek két-két futamot. Ennek megfelelően a bajnokságot futó osztályoknak érvényes versenye is lett, míg a ranglistaversenyre érkezettek egy remek, emlékezetes vitorlásvasárnap pillanatait élvezhették.

Végül minden osztálynak sikerült futnia 5 futamot így egy kiejtővel születtek meg a végeredmények.

Fotó: Szekeres László

 Végeredmények: http://sailinghun.wix.com/nagyhajosbajnoksagok#!eredmeny2/c1h3s

 Részletes napi beszámolók:

http://www.hunsail.hu/hu/hirek/nagyhajok/kezdodik-a-masodik-versenyhet

http://www.hunsail.hu/hu/hirek/nagyhajok/helyzetjelentes-a-nagyhajos-ob-rol

http://www.hunsail.hu/hu/hirek/esemeny/ma-este-tombola-a-mosoly-alapitvany-javara

http://www.hunsail.hu/hu/hirek/nagyhajok/meg-ket-ket-futam-kell-vasarnap-a-bajnoksaghoz

http://www.hunsail.hu/hu/hirek/nagyhajok/mar-ervenyes-a-bajnoksag

 

50-es Cirkáló Flotta Bajnokság, Balatonfűzfő, 2015-09-03-06

Már évek óta "csak" flottabajnokságot futottak az Ötvenes Cirkálók, és a jelek szerint jól tették, hogy akkoriban visszaléptek a magyar bajnokság rendezésétől. Az elmúlt pár évben rendezték soraikat, és az osztályban szokásos régi jó hangulat újra főszereplővé vált eseményeiken. Így - miközben sok más klasszikus osztályban messze nincs így - náluk újra gyarapszik a versenyzői létszám, újra egyre többen érzik remek időtöltésnek a versenyzést és a közös programokat.

Idén Balatonfűzfőn gyűltek össze tízen. Ott van a BOLERÓ, a FÚRIA, a FORTUNA, az INDIÁN, a VECTOR, a TOLVAJ, az ORION, a CIRRUS III., a PARTISZÉL és a JOVITAL.

Az első napi várakozás után a második napon reggel élénk szél várta a versenyzőket. Az előzetes időjárás jelentést meghazudtoló szélben sikerült végül három futamot lebonyolítani.

A szombati napon túraversennyel folytatódott az 50-es cirkálók flottabajnoksága Fűzfőn. A versenyvezetőség Fűzfő-Alsóörs-Balatonfő-Fűzfő távot határozta meg a túrafutam teljesítendő távjának, azonban a gyenge, forgolódó szélben – amelyben pályafutamot nem is nagyon lehetett volna rendezni – kettő óra körül érte el a mezőny az alsóörsi pályajelet. Ez után a szél szinte teljesen elállt, így a rendezőség a futam megmentése érdekében, egy vitaható döntéssel az Alsóörs-Balatonfő szakasz felére tűzte ki a célvonalat. A futamot a Vector csapata nyerte a Cirrus III. és a Fortuna előtt.

A döntés miatt az Indián és a Parti Szél orvoslati kérelmet nyújtott be, melyet a zsűri formai okok miatt elutasított. Négy megrendezett futammal a flottabajnokság már szombaton érvényessé vált.

Az utolsó napon reggel az időjárás jelentéssel teljesen ellentétesen napsütés és 3-4-es délnyugati szél fogadta a versenyzőket. A 10 órás rajtot követően nagy küzdelmet folytatott az első három helyen álló egység. Az Indián rögtön az elején élre állt és rajt cél győzelmet aratott. A Partiszél és a Fortuna nagy küzdelmet vívott, de az első hely sorsába nem tudtak beleszólni. A második futam a már beharangozott 5-6-os északnyugati szélben folyt. Ebben a futamban a Partiszél tökéletes rajtot követően rajt cél győzelmet aratott.

A verseny teljes ideje alatt nagyon jó hangulat és baráti légkör uralkodott. Ezt erősítette a péntek esti közös vacsora az azt követő értékelő beszélgetésekkel.

Egy kiesővel számolva a végeredmény

1. Partiszél
2. Indián
3. Fortuna

 Végeredmény:

http://www.hunsail.hu/uploads/news/files2/4412/50-es%20flottabajnoks%C3%A1g%202015_VEGEREDMENY.pdf

 

Király Ferenc Emlékverseny, Kalóz Ranglistaverseny, Balatonfűzfő, 2015-09-05-06

Sajnos kevés résztvevővel, de 4 megrendezett futammal lezajlott az idei utolsó Kalóz ranglistaverseny. Szombaton megtréfálta a szél a rendezőket - hiába indult nem sokkal 11 után vízre a mezőny, 16 óra után rajtolt csak el az első futam. A viszonylag rövid, pörgős futamot, még egy követte, majd irány a part! A tavalyi sikeres debütálás után ismét mediterrán grillkolbász - majonézes krumplisaláta duó volt a vacsora.

Vasárnapra harcosabb szelet ígértek. A kezdetben nyugati szél befordult északnyugatira, 20 csomó körüli erővel. Mivel délutánra további erősödést jósolt a meteorológia, így a második futam után irány a part.

4 futam után 1 kiesővel állt össze a végeredmény. A HUN-205 ismét csúcsformában, így a Festina újabb óráinak örülhet Bence és Szabi. Második a helyi egység, Mohi és Verus a HUN-1 hajóval. A bronzérmek (az ezüsttel, azonos pontszámmal!) Sopronban találtak gazdára, hiszen Gmeiner Isti és Kavics vihette haza őket.

 

Hírek a Nagyvilágból

 

Jól szerepeltek a magyar OP-sok a balti-tengeri világbajnokságon

58 ország részvételével rendezték meg az Optimist világbajnokságot a lengyelországi Dziwnów-ban.

Hazánkat 5 versenyző: De Jonghe Arthur, Jeney Máté, Lászlófy Ábel, Lászlófy Levente, Pavlik András képviselte, akik Török Péter edző kíséretével vágtak neki a nemzetközi megmérettetésnek. A 2015-ös Optimist Világbajnokságon Jeney Máté a 16., Lászlófy Levente a 18., Lászlófy Ábel a 31., De Jonghe Arthur a 44., Pavlik András a 155. helyen végzett.

Büszkék vagyunk Ifjú vitorlázóinkra, mert gyönyörűen helyt álltak a hideg Balti- tengeren és minden idők legnagyszerűbb magyar eredményét hozták haza Optimist hajóosztályban.

A lengyelországi Optimist Világbajnokságon 59 ország 275 válogatott vitorlázója mérte össze tudását.

 Eredménylista:

http://www.optiworld.org/ckfinder/userfiles/files/15Worlds%20res%20Fri.pdf

 Az Optimist hajóosztályban világbajnokságon ez az eddigi legjobb magyar eredmény. Magyar optimistes először 1984-ben indult világbajnokságon, Legutóbb Vadnai Jonatán 2012 januárjában Új-Zélandon 33. helyen végzett.

Világbajnokságon ritkán vettek részt magyar optimistesek, viszont az Európa-bajnokságokon már sokszor értek el kiemelkedő eredményeket!

1987-ben Eszes Bernadett lett 5. Európa-bajnokságon, Görögországban. 1988-ban a Balatonalmádiban rendezett EB-n pedig az öccse Eszes Tamás tűnt fel, aki akkor futamot is nyerve lett 8.

A magyar optimistesek következő nemzetközi kiugrása  2008-ban történt. Ekkor a Garda-tavon Péch Fanni a lányok mezőnyében Európa-bajnoki 2. lett.

2009-ben folytatódtak a sikerek. Akkor a fiúk mezőnyében Vadnai Benjamin lett 2. az Európa-bajnokságon. 2010-ben Péch Lóri szerzett bronzérmet, Gyapjas Balázs pedig 5. helyen végzett.

 

Mindkét Vadnai testvér érmes lett a Laser Standard U21 Európa bajnokságon

Vadnai Benjamin a második, míg öccse, Jonatán a harmadik helyen végzett a vitorlázók olimpiai Laser Standard hajóosztályának U21-es Európa-bajnokságán. A spanyolországi Murciában megrendezett kontinensviadalon a 19 éven aluliak mezőnyben Jonatán ezüstérmes lett.

A 83 fiatal versenyzőt felvonultató mezőnyben a fivérek végig az élmezőnyben vitorláztak. Mindkettejüknek volt futamgyőzelme, és minimális, két, illetve öt helyezési ponttal maradtak csak el a győztes, korosztályos világbajnok spanyol Rodrigueztől. A 17 esztendős Vadnai Jonatán a 21 aluliak között szerzett bronzérme mellé az U19-es kategóriában – szintén Rodriguez mögött – begyűjtött egy ezüstöt is.

A Vadnai testvérek jó formáját bizonyítja, hogy két hete a hajóosztály korosztályos vb-jén a harmadik és az ötödik helyen zártak.

"Az volt a célom, hogy a világbajnokság után itt is dobogón álljak – árulta el Vadnai Benjamin. – Annak is örülök, hogy a körülményeknek is köszönhetően sikerült egyenletes versenyzést produkálni. Nagyon szoros verseny volt, az első hat helyezett között kis különbségek döntöttek, de külön öröm, hogy a testvéremmel együtt állhattunk fel a dobogóra. Egyébként hiába indulunk ugyanabban a számban, a drukkoláson kívül próbálunk segíteni is egymásnak, például úgy fordulni, hogy ne zavarjuk azzal a másikat. A következő versenyünk egy balatonfüredi Európa Kupa lesz, mostantól arra fogunk készülni."

Fiatal koruk ellenére elképzelhető, hogy a testvérek egyike ott lesz a jövő évi olimpián, hiszen versenytársuk, Tomai Balázs jóvoltából – a Finn dingis Berecz Zsombor mellett –Laser Standardben is lesz magyar vitorlázó Rióban. Válogatóversenyeken dől majd el, hogy hármuk közül ki utazhat az ötkarikás játékokra.

 

65. Centomiglia – Safram Győzelem, Magyar közreműködés

Első olvasatra szinte természetesnek tűnik, hogy az idei Kékszalag és a Gorla megnyerése után a svájci Ventilo 35 katamarán – a Team Black Jack közreműködésével – újabb sikereket zsebelhetett be. Ám ez a történet mindennek mondható, csak egyszerűnek nem.

Részletes beszámoló a Team Black Jack-től itt olvasható:

http://porthole.hu/cikk/10567-65-centomiglia-egy-ujabb-safram-gyozelemmel-ert-veget-a-garda-kaland

 

Kisfilm a Fertő tavi OP Ranglista versenyről, a Decathlon Kupáról

https://www.youtube.com/watch?v=kBg4etxAl5I

 

Off topic, de azért nem hagyjuk ki! – 20. Balatoni Hajókiállítás a Volvo részvételével

Rovatunk támogatója a Volvo Autó Hungária is ott volt hétvégén megrendezett 20. Balatoni Hajókiállításon, mely hosszú évek után most megtörve a balatoni kiállítások leszálló ágát, új lendülettel felfelé ívelő pályára állt és hatalmas sikerrel zárta a 3 napot.

A Volvo idén vadonat új XC90 modelljét mutatta be a nagyérdeműnek, miközben a látogatók 3 napon át a kikötő bárból Volvo Lounge-á avanzsált teraszon, a kissé kora őszi, ám remek időjárásban élvezhették a nyüzsgő hajóséletet.

Kapcsolódó írásainkat itt olvashatjátok:

http://porthole.hu/cikk/10557-a-vadonatuj-volvo-xc90-is-bemutatkozik-a-20-balatoni-hajokiallitason

http://porthole.hu/cikk/10570-reg-volt-ilyen-sikeres-balatoni-hajokiallitas