Nehéz éjszakán voltam túl, a hatalmas vihar, a diónyi jégverés ami lecsapott Füredre rendesen megtépázta a házunkat, a kertünket, autónkat. Ehhez képest bíztatóan indult a nap. Szél alig, pedig az előjelzések stabil kifújt északnyugati nyomást jósoltak.  A rajtra a vártnál érzékelhetően kisebb mezőny gyűlt össze, ami a körülmények ismeretében érthető is. Az esélyes hajók közül is többen visszaléptek, de sokakat elgondolkodtathatott a várható kockázat és szerintem nagyon helyesen a távolmaradás mellett döntöttek. Az már más kérdés, hogy a verseny végül is csodálatos körülményeket biztosított a vállalkozó mintegy 450 hajónak.

Megnéztük a rajtot, készítettünk néhány képet, majd áthajóztunk a tihanyi szorosba, ahol a THE előtt a hajózási útvonaltól délre lehorgonyoztunk, és vártuk a mezőnyt.

Egy kicsit el is voltam szontyolodva, hogy nem vagyok résztvevője a versenynek, de mindezt feledtette a látvány. Ahogy átfolyt rajtunk a mezőny és láthattuk testközelből a hajók küzdelmét az olyan élmény volt, amit érdemes lenne intézményesíteni. Ha úszó tribünöket nem is, de nagy nézőhajókat érdemes lenne itt lehorgonyozni, hogy az érdeklődők számára valóban közelebb hozhassuk a rendezvényt.

A versenyben számomra nem is a vezető hajók látványos rohanása jelentette az igazi izgalmat. Úgy poroltak át a csövön, ahogy azt az elvárható sebességük lehetővé tette. Szép nagy hajók, lenyűgöző hardver, biztos technikai tudás jellemzi mindegyiket. Teszik a dolgukat, taktikáznak, ha szélváltóba érnek, de a megfelelő vitorlázat kiválasztása a cserék begyakorolt rutinja itt többet számít mint a lassú egytestűek test-test elleni közvetlen harca.

Igen, a középmezőny drámai küzdelmei sokkal látványosabbak, izgalmasabbak. A fejeket nem védi bukósisak, a csapatszerkó is elég eklektikus, a kajütben szendvics készül, de mindenkinek ott a hasonszőrű ellenfele, akit le kell hogy győzzön. Külön kasztot alkotnak a one design, vagy osztály hajók, a Cirkálók, a J24-ek, a Nauticosok, Sudarasok, had ne soroljam. Ők csak egymással vannak elfoglalva. A minden porcikájában különböző yardstickes hajók is pontosan tudják, ki az ellenfelük, de azok akik csak a Kékszalag kedvéért versenyeznek is hamar megtalálják a hozzájuk hasonló felkészültségű versenytársat.

A legaranyosabb a hátsó harmad. Ezek a hajók csak mennek, csak mennek, nekik nem verseny, hanem társadalmi esemény, vidám zarándoklat a szalag. Ahogy elhaladtak mellettünk, kedvesen integettek, bizakodva érdeklődtek, hogy vajon ők-e az utolsók?

Készítettünk sok száz képet a vonulókról, fogadjátok szeretettel, nem sokat variáltunk, lesznek jobb és kevésbé jó felvételek talán így ti is átérzitek a verseny hangulatát. Ha nem, legalább magatokat megtalálhatjátok, láthatjátok, hogy néztetek ki kívülről egy ráérő hajós optikáján át. 

Képek itt: https://www.facebook.com/portholeportal/