A hazánkat képviselő három magyar Asso: a Vadnai Tamás kormányozta BMW Sailing Team mint címvédő, a Majthényi Szabolcs vezette Fantomasso, az idei magyar bajnok, és a Dr. Kovács János navigálta Picabo. Villámgyors helyzetjelentések a résztvevő egységektől, a regatta első három napjáról, az alábbiakban.

Szeptember 30. - Vadnai Tamás, BMW Sailing Team
„12 hajó nevezett az idei Asso Európa Kupára. A három magyar és kilenc német egység délután 1-kor futott ki vízre és a keleti szellőben várakozott. A zsűri az első adandó alkalommal elindította a futamot. Öt csomós keleti szélben rajtoltunk, ami folyamatosan egyre kevesebb lett. A második kreuz végén befuttatták a hajókat, és a szél is teljesen elfogyott. A futamot végig vezetve a GER 138 hajó nyerte, második a kölcsön hajóval versenyző Fantomasso csapat (HUN 114) lett, és harmadiknak pedig Luitpold bajor herceg (GER 151) csapata futott be. A partra érkezve végig kóstoltuk a König Ludwig sörgyár söreit, majd este egy grill partival záródott a nap.”

Október 1. - Vadnai Tamás, BMW Sailing Team
„Szombaton reggel ismét várakozással kezdődött a nap, 11-kor futottunk vízre. Ismét keleti szélben rajtolt el a mezőny. A rajt előtt elfordult a szél kb. 15 fokot észak felé, ezért jobb csapáson nem lehetett elrajtolni. A rajtot a lányok (GER 144) kapták el legjobban és a másik német csapattal (GER 74) álltak az élre. A hátszelet Olcsiék (Majthényi Szabolcs – a szerk.) nyitották a legjobban és a szakasz végére már 100 méteres előnyt szereztek. A második kreuzban módosították a pályát, aminek az lett az eredménye, hogy a bója bekerült a sziget takarásába és a környékén semmi szél nem fújt, vagy ami jött, az teljesen különböző irányokból. Sok helycsere történt a kavarodásban. A futamot végül Olcsiék nyerték, a herceg csapata lett a második és a 74-es német csapat lett a harmadik.”

A második futamra két órás várakozás után került sor, északi szélben. Most a lúv rajt fizetett, és a pálya jobb oldala volt szélben erősebb. A herceg (GER 151) ismét jól nyitott, a magyar egységek is erre tartottak. A futamot a folyamatosan élen álló GER 74-es csapat nyerte, második helyen a Fantomasso, a harmadikon pedig a Picabo végzett.

Az este egy kellemes vacsorával és némi caipirinha elfogyasztásával zárult.
Október 2. – tejes szélcsend
Szél hiányában vasárnap sajnos nem sikerült futamot rendezni, így az összetett állás egyelőre nem változott: vezet a Fantomasso Majthényi Szabolccsal a kormánynál, második helyen Luitpold bajor herceg áll, míg a harmadik jelenleg a 74-es számú német egység.

Öröm az ürömben, hogy e napra időzítették a Müncheni Oktoberfest meglátogatását a szervezők – a szavak helyett beszéljenek a képek!

Folytatás hétfőn a zárónappal, melyre az előrejelzések végre príma szélviszonyokat jósolnak.

Fotó: Nagy Anikó, Botos Bálint