A szezon első hónapja gyönyörűen indult: közepes és gyenge szelek, napsütés csábított minket a vízre. Többen elkezdtek versenyezni, edzeni, az utánpótlás osztályok húsvétkor külföldön indították (vagy épp folytatták) a vitorlázást nemzetközi regattákon. Aztán a múlt héten az április eszünkbe juttatta, mitől olyan szeszélyes ez a hónap: éjszaka ismét fagyott, sőt, havazott is! Ha már valamit elkezdtünk, nem hagyjuk félbe: a hideg ellenére az elmúlt hétvégén is sokan voltak vízen, például a J/24 osztály és a Velencei tó Optimistesei. Következzen a Volvo Körkapcsolás első része, amiben összefoglaljuk, mi történt a magyar vitorlázással áprilisban!

 

Ez történt itthon

Alba Regia Kupa, Silwell Kupa, VVSI Kupa

Agárdon olyan lelkesen vetették bele magukat a szezonba, mint sehol máshol: még vége sincs az áprilisnak és máris három versenyen vannak túl! Az Alba Regia Kupát a hó első, a Silwell Kupát a második, a VVSI Kupát pedig a negyedik hétvégén tartották meg.

Az Alba Regia Kupa gyönyörű napsütéses időben, trükös déli-délkeleti szélben zajlott. A versenyzők lelkesedését mutatja, hogy ezen a kora tavaszi napon is 40-en álltak rajthoz csak Finn osztályban! A többi osztályban, Laserben, Radialban, 4.7-ben, Kalózban, Optimistban is szép számmal gyűltek össze versenyzők. A tökéletes vitorlázóidőben 6 futamot sikerült megrendezni.

A Silwell Kupára az előrejelzések már nem jósoltak ilyen kiváló időt, ezáltal a mezőny is jelentősen megfogyatkozott. A közel 30 csomós szél ellenére szombaton sikerült egy futamot megrendezni és bár futam rajtolt el vasárnap is, a forgolódó, leálló szél miatt ezt végül nem sikerült befuttatni.

Az április 22-23-ai VVSI Kupán az előző hétvégéhez hasonló időt ígértek. A szokatlanul hideg idő ellenére szombaton rendben lement négy futam, ám a vasárnapi körülmények már inkább a Silwell kupa szombatját idézték: a 30 csomó körüli szél igazán dermesztővé tette a hideget, ebben egy futamot rendeztek meg.

Eredmények:

Alba Regia_eredmények.pdf

Silwell_eredmények.pdf

VVSI_Eredmények.xlsx

 

Fotó: YKA

Forrás: Sipos Péter

 

Elindult a 2017-es Pénteki Tréning sorozat - közös edzéssel kezdődött a szezon hétvégén a J/24 hajóosztálynak

A hétközben leesett hó, havas eső és tomboló szél némi aggodalommal töltötte el a szervezőket a hétvégi programmal kapcsolatban. Péntekre tisztulni látszott a kép, az idő is melegedni kezdett, de változékony, esős és szeles időt jósoltak továbbra is az előrejelzések. Ennek ellenére egy viszonylag népes, 10 hajóból álló mezőny jelezte részvételi szándékát az edzőversenyekre.

A Pénteki Tréning támogatói a Jet Travel, a Quantum Sails Hungary és a Bravo Boats Hajós Iskola egy két részből álló szabályismereti előadással is kedveskedett az összegyűlt csapatoknak. A szombat délelőtt megtartott első felvonásban a főbb szabályváltozásokat, a rajt és az kreuz szakasz során felmerülő kérdéseket ismertette Böröcz Bence nemzetközi versenybíró.

Szombat délutánra ugyan csökkent a szél, de még megfelelő volt arra, hogy futamokat indítsunk. A Quantum Sails Hungary és a Bravo Boats Hajós Iskola rendezésében két gyengébb szeles futamot tudtunk lebonyolítani kissé változó délnyugatias szélben.  A végére sajnos a kezdeti 8 csomó körüli szél 3-ra fogyott, így a második futamot rövidítéssel futtaták be a rendezők. Mindkét rajton érezhető volt, hogy a mezőny nagy részének ezek voltak az első vízen töltött órái.

A vasárnapi napra erősebb szél és zivatar szerepelt az előrejelzésben, Rauschenberger Miki rendezőnk 10-re hirdetett rajtot. 15-20 csomó körüli észak, észak-nyugati szélben rajtolt el a mezőny. A hátszeles szakaszok bizony sok csapatot próbára tettek, de végül komolyabb veszteség nélkül mindenki biztonságosan levitorlázta a távot. A második futamot egy vihar szakította félbe, mely hirtelen csapott le a Füred fölötti dombok mögül, olykor 30 csomó fölötti széllökésekkel kísérve. Ekkor a vitorlák lehúzása és a zivatar végének kivárása volt az egyetlen lehetőség a csapatok részére. A vihar után, amikor újra vitorlázhatóvá váltak a körülmények minden egység vissza tudott térni kikötőjébe. A két forduló eredményhirdetésére, értékelésére és díjkiosztójára a hétvégi flottabajnokság alatt kerül sor, így a futamok helyezettjeit még nem áruljuk el.

Fotós: LeoPix

Teljes beszámoló itt olvasható: http://porthole.hu/cikk/11179-elindult-a-2017-es-penteki-trening-sorozat

Forrás: Pénteki Tréning

 

Először edzett együtt a három hazai Extreme40 katamarán!

Április 14-én szervezte meg első közös edzését a három magyarországi Extreme 40 katamarán csapat, a HUN3Bogi, a The RED - Team Quantum Hungary és az Extreme Sailing Team.

A tavalyi szezon versenyein többször is izgalmas csatákat vívott a Team Quantum Hungary és az Extreme Sailing Team a két teljesen egyforma Extreme40 hajóval. Az idei évben nő a tét, beszáll a versenybe a keszthelyi HUN3Bogi is, érdemes lesz külön figyelemmel követni a három hajó csatáját. 

Az első edzés sajnos elég gyenge szelesre sikeredett. Egy motorosok segítségével kijelölt up and down pályán mértek össze a csapatok Révfülöp, Ábrahámhegy magasságában. Ilyen gyenge szélben még fontosabb a hajók pontos beállítása és a balansz. Remek visszajelzés volt ez mindenki számára, hol lehet még finomítani a beállításokon, mire kell gyenge szélben odafigyelni. Az edzőkör végén elsőként a HUN3Bogi, másodiknak a Team Quantum Hungary, harmadikként pedig az Extreme Sailing Team futott be. A közös összemérés hasznossága nem kérdés, a jövőben többször is láthatjuk még a három Extreme40 katamaránt együtt edzeni!

Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11168-eloszor-edzett-egyutt-a-harom-hazai-extreme40-katamaran

Forrás: Kollmann András

Forrás: Porthole

 

Ez történt külföldön

Magyar bronzérem a portorozi Melges 24 Európa Kupán

Portoroz-ban harmadik helyen végzett a Bakóczy Róbert vezette FGF Sailing Team a European Sailing Series vagyis a Melges 24 Európa Kupa sorozat első versenyén. 15 nemzet 33 hajója versenyzett szinte tökéletes szélviszonyok közepette, így természetesen sikerült mind a kilenc tervezett futamot lebonyolítani.

A versenyt az olasz Andrea Rachelli vezette hajó nyerte nagy fölénnyel. A spartacusos földvári fiatalok, vagyis Bakóczy Róbert, Rozsnyay Domonkos, Takácsy Levente, Buza Bence és Takácsy Kristóf javuló teljesítménnyel a 3. helyen végeztek pontazonosságban az ezüstérmes dán "upupup" hajóval, ahol Bo Boje Pedersen kormányzott. A különbséget az jelentette a dánok javára, hogy ők egy futamot is nyertek.

Nagyszerűen szerepelt Csoltó Ákos vezetésével a Seven Five Nine, akik futamot is nyerve a negyedik helyen végeztek az összetett versenyben.

Bakóczy Robi nyilatkozta a verseny után: "Nagyszerű érzés a szezon első versenyén dobogón állni, de reméljük, hogy a következő versenyeken még gyorsulunk. Szeretném megköszönni az előttünk végzett csapatoknak és a rendezőknek is ezt a csodálatos regattát és a szervezést - egyszerűen minden nagyszerű volt!"

A verseny részletes eredmnylistája letölthető a mellékletből, vagy megtalálható ITT.

Forrás: hunsail.hu

 

Véget ért a Laser 4.7 EB

A spanyolországi Los Alcares-ben véget ért a Laser 4.7 Európa-bajnokság,amelyen három egyesület kilenc versenyzője - hat fiú és három lány - képviselte a magyar vitorlázást Pál Gaszton (MVM SE), Majthényi Zsombor (THE-YKA) és Csomai József (BYC) vezetésével.

Az utolsó nap előtt Pál Gaszton írta Los Alcaresből: ''Az erős szél miatt az EB ötödik napja is halasztással indult, végül délután 5 és este 8 között két futamot sikerült lebonyolítani a 25-30 csomós szélben. Csak az arany csoportokat vitték ki, így közülünk csak Rác Karina (MVM SE) versenyzett, a második harmadban végzett mindkét futamban, amivel javított a két nappal korábbi - hasonló körülmények között zajló - selejtező futamokon elért eredményén. Jelenleg a 33. helyről várja a verseny utolsó napját a 101 fős lány mezőnyben.''

Rác Karina tovább javított az utolsó futamokon, és végül a 30. helyen végzett az Európa-bajnokságon.

A magyarok eredményei:

Lányok - 101 versenyző:
30. Rác Karina                   MVM SE

78. Vida Róza                    BYC
80. Novák Dorka              BYC

Fiúk - 283 versenyző:
102. Héjja Marcell              BYC
118. Vida Péter                   THE-YKA

167. Majthényi Zsombor              THE-YKA
172. Kovács Attila              MVM SE0

214. Aklan György           MVM SE
217. Sellei Bence             BYC

Forrás: hunsail.hu

 

Remekül szerepeltek a 29er-es srácok első versenyükön

A magyar 29er-esek öt egysége a francia felségvizeken esett át a tűzkeresztségen - és egészen jól sikerült a bevetés. 

Franciaországban, Cavalaire-Sur-Mer homokos tengerpartján "húsvétoltak" 29er-es egységeink idén. Életükben először vettek részt versenyen a fiúk ebben a hajóosztályban, így ez volt az első, magyar vitorlázók által 29er hajóosztályban "elkövetett" versenyrészvétel is.

A Spartacus 29er-egységei az idei versenysorozat második versenyén kapcsolódtak be a 29er EuroCup-ba, azt követően, hogy három, egy hetes edzőtáboron vettek részt Goszleth Marcell edző vezetésével a Barcelona International Sailing Center-ben. A felkészülés alapvető fontosságú volt, hiszen versenyzőink mindegyike Optimist hajóosztályból "ült át" 29er-be és meg kellett tanulniuk a jóval gyorsabb és akrobatikusabb hajó kezelését, arról nem is beszélve, hogy eddig egyszemélyes hajóban vitorláztak, most meg egyszerre társuk is termett a hajóban...

A 29er EuroCup sorozat részeként Cavalaire-sur-Mer-ben versenyzett 103 29er-es közül a De Jonghe Arthur - Szabó Rudolf páros 18., a Lászlófy Levente - Arányi Barna egység 41., Kocsis Bálint  -  Pavlik András a 44., a Lászlófy Ábel - Petrányi Botond az 55., a Ralovich Dávid - Borbás Barna egység pedig a 91. helyen végzett. Nem volt hiábavaló az elmúlt hónapok Goszleth Marcell vezette edzéssorozata és fiaink a kemény nemzetközi mezőnyben is megállták helyüket.

Teljes beszámoló: http://hunsail.hu/hirek/magyarok-eloszor-29er-versenyen

Forrás: 29er Hungary

Forrás: hunsail.hu

 

Optimistesek a Gardán

Húsvétkor a legkisebb hajóosztály versenyzői sem tétlenkedtek: a Garda tóra, Rivába utaztak, hogy részt vegyenek a 35. Lake Garda Meetingen. Ez a verseny egyszer már Guiness rekordot döntött, mert ez volt a legnagyobb, egyetlen osztálynak rendezett esemény, 1055 résztvevővel. Idén is több mint 1000 versenyző állt rajthoz ifi (juniores) és serdülő (cadetti) osztályban, akik a világ minden tájáról érkeztek, például Kanadából, az Egyesült Államokból és a Bermudákról is! Magyarországról öt klub 41 versenyzője nevezett a versenyre, köztük négyen serdülővel. Az ifi mezőny versenye az idei EB-re és VB-re is válogató volt a magyar Optimisteseknek.

Összesen 10 futamot tűztek ki célul a rendezők, az első két napon 3-3, a harmadik és negyedik napon 2-2 futamot sikerült is megrendezni. A gardai szokások szerint az első rajtot egykor lőtték el, így a reggelek nem voltak kapkodósak. Az ifi mezőny méreteit mutatja, hogy a versenyzőket öt, egyenként több mint 150 fős csoportba sorolták, ahova minden nap újra, az eredmények alapján osztották be a gyerekeket. Érdekessége ennek a versenynek az osztott rajtvonal: a szokásos két rajtjel helyett három van, középen a rendező hajóval.

Az első versenynapon, április 13-án igazi gardai szélviszonyok fogadták a versenyzőket átlag 12, maximum 15 csomós széllel. A magyaroknak kiválóan indult az első nap, hiszen a BYC versenyzője, Bányai Attila megnyerte első futamát, a második futamban pedig Zolnai Sámuel a Spartacus színeiben lett második! A negyedik futamot ismét magyar nyerte: Papp Péter, a Soproni Építők versenyzője.

A szombaton lezajló utolsó két selejtezőfutam után vasárnap érkeztek a döntők, ahol arany, ezüst, bronz, smaragd és gyöngy csoportba sorolták a gyerekeket. Az aranyban hat magyar fiú jutott be, Jeney Máté (SVE) az 55. helyen végzett, Bányai Attila (BYC) a 80., Zolnai Sámuel (SVE) 93., Benyó Máté (BYC) a 104., Nagy Bendegúz (BYC) 128. és Papp Péter (SEP) 129. lett.

A teljes beszámoló itt olvasható: http://hunsail.hu/hirek/optimistes-kalandok-a-gardan

Forrás: Elena Giola

A teljes eredménylista itt érhető el: http://www.fragliavelariva.it/regatta/2247/view

hunsail.hu

 

Hyeres Sailing World Cup

Jelenleg is zajlik a francia Hyeres-ben a világkupa, amin öt magyar hajónak is szurkolhatunk: Laser Radial osztályban Érdi Mári, Laser osztályban Vandai Jonatán és Vadnai Benjámin, Finnben Berecz Zsombor, Nacra 17-ben pedig Virág Flóra és Bagyó Áron versenyeznek.

Az első versenynapon, kedden Mári szépen indított, egy 5. és egy 9. hellyel összetettben harmadikként kezdte a szerdai napot. Zsombi az első napon szerzett 15. és 3. helyével jelenleg a 8. helyen van. Joni 46. és 19. lett az első két futamban, így a 30. helyen van, bátyja, Benji 34. és 41. helyével a 40. Virág Flóra és Bagyó Áron az első nap három futamán 27., 20., 21. helyekkel a 23. helyen áll. Még 5 versenynap van hátra, drukkoljunk nekik közösen!

Fotó: Sailing Energy

Forrás: Michaletzky Luca

 

Ez lesz a héten

A vitorlázók kihasználják a közelgő hosszú hétvégét és több versenyt is rendeznek: a J/24 és Melges 24 osztályok Flottabajnokságukon méretnek meg, míg az ifjúsági versenyzők a szezon első nagy hazai versenyén, a Kereked Ifjúsági Ranglista Versenyen állhatnak rajthoz.

J/24-Melges 24 Flottabajnokság

A hosszú hétvégén kerül megrendezésre a Melges 24 és J/24 osztályok Flottabajnoksága. A Balatonfüredi Yacht Club által rendezett három napos versenyen nyolc futamot terveznek, az első nap 11-től, a többin 10-től lesznek a rajtok. A futamokat cirkáló-hátszél pályán vívhatják a versenyzők.

J24 Melges Flotta kiírás.pdf

 

HYC Kupa Laser, Dragon

A Hungária Yacht Kft és a Hungária Yacht Club SE rendez hétvégén versenyt a Dragon és Laser osztályok versenyzőinek. Mindkét osztályban 9 futamot terveznek a Füred-Tihany-Csopak-Zamárdi közötti vízterületen. A hajótárolási lehetőségek és a pályarajz megtalálható a kiírásban!

hyc dragon kiírás.pdf

 

Kereked Ifjúsági Ranglista Verseny

A Kereked Vitorlás Klub együttműködve a CSVI/Procelero SE-vel rendezi meg a Kereked Ifjúsági Ranglista Versenyt az Optimist, 420, 470, Laser, Radial, 4.7 és 29er osztályoknak. A verseny ranglista verseny a 420, 470 és 29er osztályoknak, az Optimistnek pedig válogató az idei EB-VB-re. A két pályán zajló versenyre ezen kívül nemzetközi hajókat is várnak. Kilenc futam van tervben a három napra, standard trapéz pályán – kivéve  29er osztálynak, akiknek lehet up&down pályájuk is és az OP osztálynak, akik IODA trapézon fognak versenyezni.

Kereked kiírás.pdf

 

Szombati sorozat

A Keszthelyi Yacht Club idén is megrendezi a Szombati sorozatot, aminek során a szezonban hat alkalommal versenyezhet bárki, aki szeretné kipróbálni önmagát, hajóját, legénységét versenyhelyzetben! Tehát várják a Yardstick hajókat, kishajókat, katamaránokat, ifjúsági osztályokat is. A versenypálya változó, lehet háromszög, up&down vagy akár túra, ezt mindig a verseny előtt, a hirdetőtáblán teszik közzé. Az első alkalom jövő hétvége, május 6., további információk pedig a kiírásban találhatók!

Szombati sorozat kiírás 2017.doc

 

Forrás: hunsail.hu, Porthole.hu, Sipos Péter, Pénteki Tréning, Michaletzky Luca