Tolnay Kálmán László Emlékverseny

Jól rajtolt a One Design Trophy sorozat, 69 egység a Kenesei Szezonnyitón

Burgmann-Atom Kupa Kalóz és Finn

Szombati Sorozat I.

VI. CWS-boco Kielzugvogel Európa Kupa

Velencei-tavi Évadnyitó

Orfűn ezüstérmes ifj. Csóka László!

Kékszalag orfűi módra!

Még mindig Orfű VB

Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj

Majthényi Zsombor Emlékverseny


Ez történt itthon

Tolnay Kálmán László Emlékverseny

Az idén 150 éves Balatonfüredi Yacht Club május 6-án, szombaton rendezte a hagyományos szezon eleji túraversenyét, a Tolnay Kálmán László Emlékversenyt. Az esemény a klub kétszeres olimpikon vitorlázójának állít emléket, az év eleji túra pedig kiváló alkalom arra, hogy a téli pihenő után a vitorlázók kipróbálhassák felszerelésüket és csapatukat, hogy készen állnak-e az évad megnyitására.

A huszonnégy hajót számláló mezőny, szinte szélcsendes időben vitorlázott ki a rajtterületre, a tízórai rajt pillanatára azonban már frissülő délnyugati szél segítette őket az első bója irányába. A hajók hamar kibontották színes hátszélvitorláikat, és a napsütéses tavaszi időben megkezdődött számukra az igazi örömvitorlázás. Az időjárástól függetlenül, a Balatonfüred, Paloznak, Siófok, Balatonfüred, Tihany és végül újra Balatonfüred útvonalon kitűzött pályán, a szél irányából fakadóan, a taktika és a manőverek helyett a sebesség volt a kiemelkedő eredmény záloga. Varga Lajos és Fazekas László már a paloznaki bójánál az élre állt a Nelson Flottalízinggel, mögöttük szorosan a Narvál érkezett dr. Hajdú Balázzsal és Fazekas Gáborral. A leggyorsabbak alig több, mint két óra alatt teljesítették a körülbelül 25 km hosszú útvonalat. Az abszolút sorrend a célvonalig változatlan maradt, az első két hajót követően harmadikként a Palkovics Krisztián kormányozta a Freedom ért célba.

Teljes beszámoló: http://byc.hu/nelson-flottalizing-nyerte-tolnay-kalman-laszlo-emlekversenyt/

Eredmények: tolnay eredmény.pdf

Forrás: BYC

 

Jól rajtolt a One Design Trophy sorozat, 69 egység a Kenesei Szezonnyitón

A négy fordulós One Design Trophy első állomását a Kenesei Szezonnyitót 2017. május 6-án és 7-én Balatonkenesén a KMPVSE rendezte. Az eddigi április végi időponthoz képest két héttel később volt a verseny, ennek köszönhetően népes mezőny képviseltette magát. Tíz hajóosztály (Asso99, M24, 8mOD, 11mOD, NAU370RUn, Nautic, Elliott770, S22, J24, SR) 69 egysége és közel 300 versenyző szállt vízre a két napos regattán. Két pályán zajlottak a küzdelmek, az első versenynapon a kormányosi után időben kihajózott a mezőny, de sajnos halasztással indult a verseny. Végül az eredeti időhöz képest kb. 40 perccel már el is rajtoltak az első osztályok. Az első három futam rendben le is ment.

Vasárnap szomorkásan esős, szélcsendes idő fogadta a vitorlázókat, a rövid parti halasztást követően azonban vízre indult mindenki. Végül azonban sikerült 3 futamot rendezni, így minden osztály minimum 5 futammal zárta az ODT első fordulóját.

Teljes beszámoló: http://hunsail.hu/hirek/69-egyseg-a-kenesei-szezonnyiton

Eredmény: Kenese ODT eredmény.pdf

Forrás: KMP VSE

 

Burgmann-Atom Kupa Kalóz és Finn

Ideális vitorlázó időben, remek körülmények között 35 finn dingi és 19 kalóz egység részvételével zajlott a hétvégén az ASEVSC által rendezett Burgmann-Atom kupa. Az 5-12 kts. közötti szélben mindkét hajóosztálynak sikerült a kiírt futamokat teljesíteni. A finneseknek 8 futam (2 kiejtő), a kalózoknak 5 futam (1 kiejtő) után hirdettek a rendezők eredményt. Mindkét osztályban fegyelmezett és korrekt rajtokkal, sportszerűen vitorlázták a versenyzők a futamokat, beleértve az utolsó napot is, - annak ellenére, hogy sok egység számára ez már tét nélkül zajlott!

Eredmények: Burgmann-Atom Kalóz.pdf; Burgmann-Atom Finn.pdf

Forrás: Atomerőmű SE VSC

 

Szombati Sorozat I.

Elkezdődött az idei Szombati Sorozat Keszthelyen, ami azt jelenti, hogy ez a 7. szezon a sorozat életében. Idén meglepetésre számos távoli helyről is érkeztek már hajók, néha neves versenyzőkkel. A másik vonal, amin elindultunk, hogy minden vitorlásnak biztosítsunk lehetőséget, azaz itt együtt mehet kis és nagyhajó.

Szombaton 18 hajó, szép idő és igazán kellemes szél fogadta az indulókat. Kezdéshez tökéletes feltételek. Kis szélforgás tette még izgalmasabbá a háromszög pályán a menetet. A Tutti nevű S22 nagyon szép és pontos vitorlázással nyerte a számított versenyt egy finn és egy YS II-es hajó előtt. 

Eredmények: Szombati eredmény.htm

Forrás: Takács Péter, KYC

 

VI. CWS-boco Kielzugvogel Európa Kupa - Játékos versenyhétvége Agárdon

Az időjárásnak is köszönhetően igazán játékosra sikeredett a VI. CWS-boco Kielzugvogel Európa Kupa Agárdon, a május 1-i hétvégén. A vándormadarak európai versenynaptárát nyitó versenyhétvégére 10 egység nevezett. Az időjárás a szokásos formáját hozta, volt viharos szél, és játékos, napsütéses délies szél is.

Az agárdi kielzugvogel flotta általában is igen korán kezdi a szezont, az első madarak már március 15-én vízen voltak. A hajóosztály versenynaptárát pedig hat éve már a május 1-i, agárdi verseny nyitja, amire az idén a Németországban szokatlanul kemény időjárás miatt nem jutottak el a külföldi indulók. A névadó sponzor ezévben is a CWS-boco Hungary Kft. volt.

A szombati első versenynapon végül nyolc csapat szállt vízre, viharos kürölméynek között, ahogyan az már csak lenni szokott az Európa Kupán. Komoly hullámok, 20 csomó körüli alapszél és 25-27 csomós befújások között vitorlázott a mezőny négy futamot. A papírformának megfelelően mindegyiket Majthényi Zsombor nyerte, Kovács Istvánnal, mögöttük a Belley László, Gombár Zoltán és a Sipos Péter, Szűcs Balázs páros váltogatta a második és harmadik helyet. A második két versenynap békésebb körülméynek között zajlott, már ai az időjárást illeti. A megszokottan szeszéyles délies szélben, amikor olykor egy-egy csíkon elfogy, másutt megélénkül a szél, sokszor megborult a papírforma, egy-egy szerencsés oldalválasztással meglepetések is születtek, az éllovasok csak sereghajtóként értek célba, a Héjj Ádám által tűzött, kértkörös up-down pályán. A csapat végülis tíz futamot vitorlázott, így mindenki két rossz kört dobhatott el.

A VI. CWS-boco Kielzugvogel Europe Cup végeredménye:

  1. Belley László - Gombár Zoltán
  2. Majthényi Zsombor - Kovács István
  3. Sipos Péter - Szűcs Balázs
  4. Visy Gergely - Knoll Csaba
  5. Kollár MIklós - Puskás Bendegúz / Németh Doma
  6. Nagy András - Berger Miklós
  7. Hlavay Richárd - Nyéki András
  8. Virág Gergő - Simonics Ákos

 

Forrás: Kielzugvogel Szövetség

 

Velencei-tavi Évadnyitó

A hétvégén túra- és pályafutamokkal 36 résztvevő hajóval sikeresen zajlott a Velencei-tavi Évadnyitó a VVSI rendezésében. Szombaton gyenge, forgolódós szélben versenyeztek a Finn, Kalóz, Optimist és Laser egységek. Vasárnap a beígért esőzés helyett közepes erősségű északi szél és borús ég fogadta a mezőnyt, de szerencsére egy csepp sem esett, így be tudták fejezni a versenyt.

Finn osztályban Rárosi Péter győzedelmeskedett, Kalózban egyetlen induló volt, a Németh Ákos kormányozta hajó. Optimistban szoros volt a verseny, Kemény Szabolcs pontegyenlőséggel, javuló tendenciával győzött. Laserben Péteri Gábor, Radialban Kalóczi Sebastian, 4.7-ben Kovács Attila futott a legjobban hétvégén.

Eredmények: évadnyitó.htm

Forrás: VVSI

 

Orfűn ezüstérmes ifj. Csóka László!

Az egyetemes magyar rádió-távirányítású modellvitorlázás történetének legjobb eredményét érte el az orfűi VB-n ifj. Csóka László, aki a TenRater osztály világbajnokságának második helyén végzett.

A juniorok között a kínai Zhicheng Jin nyert a fehérorosz Misiakov Zahar és a bronzérmes szintén kínai Yyujie Wang előtt.

Eredmény: naviga eredmény.pdf

Nyitókép: Kálmándy Ferenc

Teljes beszámoló: http://hunsail.hu/hirek/csoka-laszlo-ezustermes-qunxing-gong-a-vilagbajnok

Galéria: http://www.compassmagazin.hu/galeria/xix-naviga-rc-sailing-wc-3-nap-397/

Forrás: Compass Magazin

 

Kékszalag orfűi módra!

Szombaton 13 órakor rajtolt a VII. Tókerülő Modellvitorlás Túraverseny, azaz a Pécsi-tó Kékszalagja, komoly nemzetközi mezőnnyel, több mint 50 hajóval. Csóka László így is megvédte a „leggyorsabb tókerülő” címét, kínaiak, németek, fehéroroszok, lengyelek ide vagy oda.

Teljes beszámoló: http://hunsail.hu/hirek/pihenonap-es-tokerulo-azaz-kekszalag-orfui-modra

Galéria: http://compassmagazin.hu/galeria/xix-naviga-rc-sailing-wc-4-nap-398/

Forrás: Compass Magazin

 

Ez történik jelenleg

Még mindig Orfű VB

Orfűn még korán sincs vége a modellvitorlázók versenyének, hiszen hétfőn Selejtező futamokkal indult a legnépesebb hajóosztály világbajnoksága. Vasárnap, esős és széltelen körülmények között kezdődött az egyméteres hajóosztály világbajnoksága az orfűi Pécsi-tavon.

A keddi állás szerint a lengyel Jan Springer 17 ponttal áll az élen, a 18 pontos cseh Pavel Novotny előtt. A német Jens Amenda 24 ponttal harmadik, míg Csóka László 25 ponttal követi a negyedik helyen. A három kínai top versenyző kényelmes távolságban (10-19 pont) követi az élmezőnyt. Tízen belül még egy magyar versenyző áll, Garay György, aki a 9. helyen várja a folytatást.

Teljes beszámoló: http://hunsail.hu/hirek/kuzdelem-a-dobogoert-orfun

Forrás: Compass Magazin

Ez lesz a héten

Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj

A hétvégén rendezi meg a Magyar Vitorlás Szövetség a Balatoni Évadnyitót a T-Systems támogatásával. A túraverseny a Balatonfüred-Alsóörs-Tihany-Balatonfüred távon fog zajlani május 13-án, szombaton. A figyelmeztető jelzést 11:55-kor fogják leadni.

Kiírás: évadnyitó kiírás.pdf

 

Majthényi Zsombor Emlékverseny

Az idősebb Majthényi Zsombor emlékére rendezett verseny a Velencei-tavon, a THE-YKA rendezésében fog zajlani május 12-14. között a Laser Standard, Laser Radial, Laser 4.7 és Optimist osztályoknak. Az első két versenynapon három-három futamot terveznek a rendezők, a harmadik napon két futamot – minden nap 9:55-kor lövik a figyelmeztető jelzést.

Kiírás: Majthényi kiírás.pdf

 

Forrás: Hunsail.hu