36. Pünkösdi Regatta és Öböl Kupa
Dolesch Iván Emlékverseny
Nádas Cup
Generali Bankár és Biztosítási Kupa
Santander Világkupa döntő
Finn Masters Európa Kupa
Nemzeti Regatta
Kereked OD Kupa
Sirály Kalóz Kupa és Szűcs János Emlék Kupa


Ez történt a héten

36. Pünkösdi Regatta és Öböl Kupa

Bár vasárnap este leszakadt az ég és a kikötői nagysátorba zsúfolta az Öböl Kupa díjkiosztóra összegyűlteket, ám a vízen három napon át verőfényes időjárásban és gyakran remek szélben versenyezhettek az idei Pünkösdi Regatta résztvevői. 243 egység nevezett be a háromnapos, június 3. és 5. között zajló népszerű versenyre. A versenyrendezőséget ezúttal is, ahogy évek óta mindig Igali Csilla irányította. Amilyen peches volt nemrégiben versenyezni vágyó és rendező a Mihálkovics Emlékversenyen az időjárással, olyan szerencsés most.

Szombaton a Földvár-Keszthely táv megtételéhez gyenge délkeleti szél fújt, vagyis a mezőnynek többnyire krajcolnia kellett a Balaton nyugati medecéjében. Az átlagban 6-8 csomós szél hol gyengült, hol frissült, de soha nem állt el, így élvezetes menetben lehetett része mindenkinek.

Abszolút elsőként Váradi Szabó János katamarános csapata ért Keszthelyre 4 óra és 41 percnyi menet után. Mögöttük a foiler RSM DTM Vándor Róbert kormányzásával, majd harmadikként alig öt perccel az első mögött legjobb egytestű hajóként a kitűnően vitorlázó Raffica csapat érkezett Király Zsolt kormányzásával. Az utolsóként, 204-ként még szabályosan célba érő hajó legénysége kilenc órát sült a napon.

Az Öböl Kupán fújt a legerősebb szél, és az iránya miatt a leggyorsabb kéttestűnek, a Kaiser Kristóf vezette Extreme Sailing Teamnek mindössze 37 percre volt szüksége az öbölkör megtételéhez, de az utolsók sem vitorláztak sokkal többet két óránál aznap. A Pünkösdi Regatta mezőnye után félórával tíz hajó futott még szinte ugyanazon a pályán külön futamot. Mivel ők nem mentek el Földvárra nevezni és nem vettek részt a háromnapos sorozaton, ezért nem is csatlakozhattak a pünkösdi mezőnyéhez ezen a vasárnapi futamon.

De másnap reggel újra ragyogó idő, napsütés és meleg fogadta az ezúttal északnyugati szélben rajtoló mezőnyt. A bizonytalankodó hol friss 8-10 csomós, hol egészen legyengülő szélerő miatt a rendezőség a rövidebb pályát választva Fonyódnál célba futtatta a mezőnyt. Ezúttal is Kaiser Kristófék lettek az abszolút elsők. Délután kettőig a résztvevők nagy többsége odaért a célvonalra, így még egy gyönyörű, békés hazahajózás élményével zárhatta mindenki ezt a remek három napot. 

Cserta Gábor képei:

https://www.facebook.com/pg/MagyarVitorlasSzovetseg/photos/?tab=album&album_id=1546965758647980

Eredmények: Pünkösdi_Regatta_eredmény_2017.xlsx

 

Dolesch Iván Emlékverseny

A pünkösdi 3 napos versenyünkkel hajdani vezetőnkre, DOLESCH IVÁN mesteredzőre emlékezünk. A versenyen a Repülő Hollandi, a Csillaghajó és a 470-es vesz részt.

Csodaszép időben, harsogó D-DNy-i szélben, szikrázó napsütésben került sor a második versenynapra tervezett 4 futamra, így már mind a hat futamot végig vitorláztuk. A forró déli szél, ahogy várható volt, 20-30 fokokat lengett, keresztbeveréseket eredményezve. A 6. futam után a partra érve befeketedett az ég, bejött az északi!

Pünkösd hétfőn szélcsendre ébredtünk, az esti É-i front hamar elvonult, kicsit lehűlt a levegő, felkavarodott a víz, de a szélből nem maradt. 11 óra körül kis nyugati ébredezett, rámozdultunk, de hamar tovább fordult délire, aztán felszívódott. Tartottunk egy vízre szállás gyakorlatot, parti halasztás, majd délben díjkiosztó. Maradt a 6 futam.

Eredmények: DOLESCH-IVÁN-EMLÉKVERSENY.docx

 

Nádas Cup

A pünkösdi hétvégén összesen 10 klubból 62 OP-s, és öt kezdő 420-as páros részvételével, 7 sikeres futammal bemutatkozott a NÁDAS CUP Sorozat Csopakon. Az „NC sorozat” célja, hogy elősegítse a kezdőbb szinteken is az utánpótláskorú résztvevők bekapcsolódását a vitorlásversenyzésbe, és régiónként szervezett kisverseny sorozat(ok) révén hozzájáruljon a hazai klubbázisok széleskörű fejlődéséhez, amelyre későbbiekben a zónaválogatottak is épülhetnek.

Első lépésben főként a Balaton keleti medencéjében aktív klubok és edző közreműködésével 
június 4-5-én Csopak adott otthont a Sorozat első kétnapos regattájának a Szárcsa Kupának, ahol a résztvevők 2/3-a első éves versenyző volt, akik zöld megkülönböztető szalaggal, de összevont mezőnyben indulhattak a fehérszalagos másodéves hazai ranglistaszintű OP versenyzőkkel, és a piros szalagos válogató versenyeken is indult OP versenyzőkkel.

A versenyen olyan új szereplők (nagy múltú, elmúlt évben kevésbé aktív klubok) is bemutatkoztak, mint a Balatoni YC 1912 (Alsóőrs), a Keszthelyi YC, TVSK Alsóőrs, illetve a VVSI. 
Ezen felül számos klub vett részt második, és harmadik OP csapatával (BS Fűzfő, BYC, CSVI, Kereked, THE).  A 420-as kezdők mezőnyben pedig BYC és a THE delegáltak elsőéves versenyzőket.

Teljes beszámoló és eredmények: http://porthole.hu/cikk/11254-nadas-cup-rulez-beszamolo-a-hetvegi-op420-versenyrol

 

Generali Bankár és Biztosítási Kupa

A 21. Generali Magyarország Bankár és Biztosítási Kupa június 2-án és 3-án volt a Kenese Marina-Portban. A két napos versenyen 100 hajó és 800 versenyző állt rajthoz. Napsütés, jókedv, lágy szellő, finom ételek és szép lányok, Léber Barbara csodás ruháiban és a Royal Diamonds - Exkluzív Ékszereiben.

Eredmények: bankár kupa eredmények.jpg

 

Ez zajlik éppen

Santander Világkupa döntő

Zajlik a Világkupa sorozat döntője a spanyolországi Santanderben. Berecz Zsombor Finnben, Vadnai Jonatán Laserben lehet drukkolni és van is miért: a szerdai nap szuperül sikerült! Mindkét osztályban már négy futamon vannak túl a versenyzők, Joni szerdán két 14. helyet ment, így összetettben a 17. Zsombi pedig futamot is nyert: jelenleg 3., 6., 6., 1. helyezéseivel összetettben a második! Hajrá, fiúk!

Eredmények:

 http://manage2sail.com/en-US/event/1f4c5cb6-3823-4892-8839-4109a758ec89#!/results?classId=0f1e3892-3047-4932-8bd5-46952a356c21

 

Finn Masters Európa Kupa

Jelenleg is zajlik a Tihanyi Hajós Egyletben a Finn Masters Euro Cup. Az első nap sajnos szél hiányában a futam elmaradt, de szerdán sikerült hármat is rendezni. A versenyzőknek kalandos napja volt: a szél gyakorlatilag percről percre változtatta erejét és irányát is. A legnagyobb szelet az első futamban mérték, akkor 26 csomó volt. Csütörtökön csökkenő szélben két futamot tudtak megrendezni, mielőtt teljesen leállt volna a szél. A második után hiába maradtak kint a vízen, nem sikerült rajtot indítani, 5 előtt valamivel pedig lelőtték a napot.

Az eseményt itt lehet követni: https://www.facebook.com/FinnMastersEuropeCup/?fref=ts

 

 

Ez lesz a héten

Ezen a héten is számos remek vitorlásversennyel, -programmal találkozhatunk: rögtön itt lesz Siófokon a Nemzeti Regatta, a One Design osztályok Csopakon csapnak össze az ODT második fordulóján, Agárdon pedig a kishajós osztályoknak rendeznek versenyt.

Nemzeti Regatta

A Balatoni Hajózási Zrt. Siófok város támogatásával a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében ismét kétnapos fesztiválra, és a Magyar Vitorlás Szövetség szakmai bonyolításában amatőr vitorlásversenyre invitálja Magyarország településeit a Balaton nyári fővárosába, Siófokra, június 10-11-én.

Minden vitorlásra 7 fős települési legénység ül fel a hivatalos, előre kijelölt és szakképzett kormányos mellett, és így küzdenek meg a szombati előfutamokban, majd a vasárnapi negyeddöntőkben (24 csapat), az elődöntőben (12 csapat) és döntőben (6 csapat) a dobogós helyekért. Természetesen idén is szinte minden hajón találtunk olyan résztvevőt, akinek valamilyen kötődése mégis csak van a vitorlázáshoz.

További infók: http://www.nemzetiregatta.hu/

 

Kereked OD Kupa

A One Design Trophy második fordulója Csopakon, a Kereked Vitorlás Klubban lesz. Részt vehetnek rajta az OD osztályok: Asso99, X-35, Melges24, 8m One Design, 11m One Design, Elliott770, J/24, Sudár Regatta, Scholtz22. Két pályán is verseny lesz, összesen 6 futam a két nap alatt, ezért böngésszük át a versenykiírást!

Kiírás: Kereked OD kiírás.pdf

 

Sirály Kalóz Kupa és Szűcs János Emlék Kupa

Agárdon rendezik hétvégén a Sirály Kalóz Kupát és a Szűcs János Emlék Kupát. Előbbit a Kalóz osztálynak, utóbbit a Finn, Finn veterán, Finn junior, Laser, Laser Radial, Laser 4.7 és Optimist osztályoknak.

Kiírás: Sirály Kalóz kiírás.pdf

 

Forrás: Spartacus VE, hunsail.hu, Porthole, Compass Magazin, Kenese Marina-Port VSE, Tihanyi Hajós Egylet