Az Erste Bank és az Autistic Art Alapítvány kapcsolata több évre nyúlik vissza. A dolgozói kezdeményezésre indult, mostanra társadalmi felelősségvállalási programmá alakult kezdeményezés résztvevői a Kékszalag segítségével is szeretnének hozzájárulni az alapítvány munkájának támogatásához. 

A legújabb kutatások szerint minden századik gyermek autista vagy autisztikus tünetekkel bír. Ezzel az egy százalékos aránnyal számolva mintegy százezer autista gyermek és felnőtt él közöttünk Magyarországon, akiknek ellátása nem megoldott megfelelő módon. Ezért a Magyar Vitorlás Szövetség és az Erste Bank most közösen arra kéri a versenyen indulókat, hogy ők is csatlakozzanak a két szervezet kezdeményezéséhez, s hajónként egyszeri, ötezer forintos támogatással járuljanak hozzá egy autista fiatal művészetterápiás képzésének megvalósulásához.

Az Autistic Art Alapítvány az autizmussal élők számára létrehozott civil lakó otthonok fennmaradását támogatja. Missziójának lényege, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. Az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art design divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.