Az Egyesület elnöke Joó Tamás több programot készített elő családjával és az egyesület több tagjával a vízen és a parton is. A program május 19-n kezdődött, ahol kormányosi értekezletet tartottunk a vasárnapi túrához. A szokásos jó hangulatban vadpörkölt mellett több mint 20 hajó kormányosával és családtagjaival együtt kezdtük az ünneplést. Másnap délelőtt szikrázó napütésben és élénk szélben vágott neki a Mária – Fenyves – Mária távnak  a csapat. Rövid túra volt, amit időméréssel tettünk izgalmasabbá. Élénk északkeleti szélben indultunk. Volt aki a déli part mentén élesen indult el Fenyves felé, páran azonban a tó közepe felé vették az irányt. Mivel az indulásra egy órás időablak volt, így a hajók szétszóródva indultak. A később indulók már szembe találkoztak a vissza igyekvőkkel. A Pünkösdi Regatta résztvevőivel a háttérben a Balaton megint gyönyörű arcát mutatta. A szél végig kitartott 6-8 csomó környékén, és a fenyvesi forduló után sok hajónál előkerültek a genakkerek, spinakkerek. Kora délutánra mindenki visszaért a kikötőbe és folytattuk az ünneplést. Minden hajó teljesítette a távot. A leggyorsabban a Pajzán (8m one design) tette meg a túrát, utána a ViNo-Bá 2.0  (Jeanneau SUN 2500) majd az Arwen (Albin 24) futott be alig 5 másodperccel megelőzve az Amigo-t (Shark 24). Természetesen minden hajós kapott egy-egy emlékérmet, a leggyorsabbak egy-egy kupával lettek gazdagabbak.

Hétfőn reggel 10 órakor folytattuk a közös ünneplést. Az önkormányzat által biztosított helytörténeti kiállítás különtermében berendezett kiállítást Galácz György polgármester nyitotta meg. A kiállításon a 30 évet bemutató képsorozatok mellett számos, az egyesületi tagok által nyert kupa került kiállításra. Érdekes, hogy a 90-es években kifejezetten egyedi kupákkal ismerték el a vitorlázók teljesítményét, már csak ezeknek az ereklyéknek a megtekintéséért is érdemes ellátogani ide. Az egyik sarokban két kopott vitorla hirdeti büszkén a földkerülést, melyek Méder Áron társai voltak éveken keresztül. A kiállítás megtekinthető júniusban 17-19 óra között a központi strand melletti helytörténeti múzeum mellett.

Ezt követően került sor az ünnepi taggyűlésre. A hivatalos beszámolók, tagfelvételek után az alapító elnök Galácz Attila és Hóman Zoltán a 2000-es évek elején regnáló elnök és természetesen Joó Tamás jelenlegi elnök mesélt néhány történetet. Sajnos Kiss Gábor korábbi elnök már nincs közöttünk, de megemlékeztünk róla is.

Jó érzés volt hétfő este a hazafelé úton visszagondolni a hétvégére.  Család, barátok, túrák, közös eszem-iszom, ezek amik összekötnek minket és persze a Balaton és a hajók szeretete!

További képek az eseményről 

Fazekas János

2018.05.21