1929. december 3-án öt vitorlás klub - a Királyi Magyar Yacht Club, a Balatoni Yacht Club, a Magyar Athletikai Club, a Keszthelyi Yacht Club, és a Velencei-tavi Vitorlás Yacht Club - megalakította a Magyar Vitorlás Yacht Szövetséget, amelynek első elnöke gróf Széchenyi Béla lett. A magyar vitorlázók azonban ezt megelőzően is aktívak voltak a nemzetközhi vizeken, részt vettek az olimpián - először 1928-ban - és szerepet játszottak a Nemzetközi Yacht Verseny Szövetség létrehozásában 1907-ben Párizsban.

Hamarosan a magyar vitorlás sportot máig meghatározó, az európai vitorlázásban élenjáró programok indultak el. Akkoriban épültek a Balatonon a klaszikus vitorlásflották, felvirágzott a versenyélet. Akkor szervezték az első Kékszalagot (1934-ben), a csillagtúrát, rendszeressé váltak a nemzeti bajnokságok. 1933-ban a Balatonon rendezték a sportág történetének első Európa-bajnokságát. 1937-ben a magyar vitorlázók főszerepet játszottak az Európai Vitorlás Szövetség megalakításában is. 1948-ban a vitorlás szövetséget feloszlatták, és új vezetőkkel csak Országos Társadalmi Vitorlás Szövetség néven működhetett, majd 1957-ben lett újra MVSz.

A Magyar Vitorlás Szövetség a tagegyesületek szervezete, az egyes vitorlázók egyesületi tagságukon keresztül illeszkednek a rendszerbe. Megalakulása óta 2014-ig 19 elnök vezette. Jelenleg 143 tagszervezettel működik a szövetség, amelyek több mint 200 versenyt rendeznek a Balatonon. A regisztrált versenyzők száma meghaladja a 4 ezret és évente 4-8 nagy nemzetközi versenyt, világversenyt rendeznek a magyar vizeken.

Ebben az évben rendezte meg a szövetség 50. alkalommal Európa leghosszabb és legregebbi tókerülő távolsági versenyét, a Kékszalagot és ebben az évben nyert először világbajnokságot magyar versenyző olimpián is szereplő osztályban: Berecz Zsombor finn dinghyben a dániai Aarhus vizein. Idén két olimpiai kvótát szereztek a magyar vitorlázók 2020-ra a tokiói játékokra: Berecz mellett Érdi Mári Laser Radialban is biztosan ott lesz az olimpián. Mellettük további két helyre lehet reálisan számítani még, férfi 470-esben és férfi Laser Standard osztályban.

Ugyancsak ebben az évben a Gyapjas testvérek a második helyen végeztek a 470-es junior Európa-bajnokságon, a junior vébén pedig a bronzérmet nyerték meg. Vadnai Jonatán a Laser Standard junior vébén a 4. helyen végzett, Böröcz Bencét pedig kiemelt nemzetközi versenybíróvá választotta a World Sailing.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség