Három hete Horvátországban hajóztam majd a következő hétvégét Szlovéniában töltöttem. A vasárnap elrajtolt Barcolana előtt éltem a lehetőséggel, hogy végigjárjam a rövid szlovén tengerpart nevezetes helyeit. Már a Koperig futó autópálya is kellemes előjáték a horvát úthálózat szolgáltatásaival összevetve. Elsősorban a tengerig vezető, rövidebb - jól kiszámítható utazás hossza csábító. Nincsenek időrabló fizetőkapuk, torlódások az alagutak környékén, kényszerű útzárak nagy szél miatt, viszont vannak olyan korszerű pihenőhelyek, melyekkel Nyugat-Európában is kevés helyen találkozhatunk.

A kirándulást érdemes Piranban kezdeni. Autóval csak az ott lakók hajthatnak be, de a város K-i oldalán található hatalmas parkolóházban ilyenkor mindig találni helyet. Bár nincsenek nagy távolságok, a csomagtartóban megbúvó összecsukható Brompton bringák jó szolgálatot tesznek.

A szűk ódon utcácskák, a tenger illata, a magaslatokról élvezhető csodás – akár Velencéig terjedő kilátás sokunk kedvenc tengerparti célpontjává teszi a több mint 12.000 lakosú városkát. A parti kávézókból követhetjük a Trieszti öböl jelentős hajóforgalmát, de a belső védett oldalon is rengeteg a látnivaló. A hely adottságait a vitorlázók is értékelik. Az utánpótlás és olimpiai osztályok gyakori látogatói a kitűnő versenyhelyszínnek, de ottlétünkkor éppen a nagyhajóknak tartottak versenyt a másnapi Barcolánára való felkészülés jegyében.

Az öböl partján végig futó sétányon áttekertünk Portorozba. Útközben meglátogattuk a dingi vitorlázás helyi fellegvárát a JK Pirat klubot. Fantasztikus egy hely. Széles sólya, hatalmas tárolótér, modern klubház, kilátás az öbölre, büfé, parkoló... mi kell még? A kapott tájékoztatás szerint a vendég hajók napi 7 Euróért használhatják a telepet. Előszezonban a szomszéd szálloda 40 Euróért ad helyet félpanzióval. A parkolás autónak, trélernek ingyenes. Elgondolkodtató...

Portoroz igazi tengerparti nyüzsgő üdülőközpont. A homokos strandot éttermek szállodák övezik, a széles parti út mentén egymást érik a szájtátnivalók. Ottlétünkkor valami veterán harci alakulat tartott zenés megemlékezést. Az elhangzó pátoszos győzelmi indulókat a nézősereg tomboló lelkesedéssel ünnepelte.

Portoroz híres kaszinóváros. Jártam már itt olyan magyar vitorlázóval aki a pénzét és a kocsikulcsát rám bízta, hogy jól dugjam el, hogy ha belemelegedne a játékba, nehogy megtalálja. Ez nagyon régen történt.

A rövid szlovén tengerparti látogatás következő helyszíne Izola kikötője. Az ősi városrész belső kikötőjében többnyire a helyi halászok hajóit láthatjuk, de mi a hatalmas marinát látogatnánk inkább. A hely érdekessége, hogy ide bárki beléphet. A parti sétány átvezet a kikötőn így itt nem érezzük magunkat kirekesztve a hajózás rezervátumából, mint sok hasonló kikötőben. A partfalon lázas nyüzsgés, készülődnek a hajók a másnapi nagy találkozóra, a Barcolanara. Mint oly sok helyen itt is sikerült magyar hajósokkal találkoznunk, innen  nem nagy távolság a trieszti rajthely.

Rövid  kiruccanásunkat egy kellemes olasz ristorante-ban fejezzük be, megállapítva, hogy mindenhol jó, de az egyik legjobb hely a földön a szlovén tengerpart.

A jövő héten Dalmáciában túrázunk. Reméljük az utószezon ott is megszépíti a körülményeket.