A verseny időbeosztása is szokatlan: 15-én, szombaton 15 órától elegáns "farewell party" indítja az eseménysort, majd 18 órakor kerül sor a rajtra. 21 óra után kezd csak sötétedni, később a Hold rajzol igazi ezüst szalagot a Balaton vizére. Az abszolút első helyezett nyeri el az Ezüst szalag örökös vándordíját, egy súlyos ezüst tálcát. A többtestű és az egytestű vitorlásokat külön is értékelik és díjazzák. A befutási limitidő vasárnap 14 órakor jár le, ezután díjkiosztó és ünnepi fogadás lesz a Spartacus klubban - nem engednek senkit hazavitorlázni üres gyomorral... 
A verseny támogatói - egyben különdíjak felajánlói - a Westport, a Seajet hajófestékek, a Red Bull és a fővárosi Edison utcai Swiss Service. Az utóbbi cég órásai a helyszínen díjmentesen, a legkorszerűbb svájci műszerekkel, nyomáspróbával ellenőrzik a jelen lévők óráinak vízmentességét.
A verseny nyomkövetésének technikai partnere a Kwindoo. Az applikáció használatáról minden induló részletes eligazítást kap. (Talán mondani sem kell, hogy minden hajón legyen erre a célra egy jól feltöltött okostelefon!) A Kwindoo az idén várja a vízről a rövid videókat, fotókat - ezek valós időben, a térkép megfelelő helyére feltöltve még teljesebbé teszik azok számára a versenyt, akik online követik majd a küzdelmet. Minden további részlet a versenykiírásban és a versenyutasításban olvasható, az Ezüst szalag hivatalos weboldala a www.ezustszalag.com. A tavalyi versenyről kedvcsinálónak pedig készült egy rövid videó.

Fotó: Cserta Gábor