51. Kékszalag Nagydíj

Összesen 561 hajó nevezett az 51. Kékszalag Nagydíjra és vág neki ma reggel 9 órakor a 155 kilométeres távnak! Ebben a cikkben fogjuk összefoglalni a verseny történéseit, folyamatosan frissítve írásunkat! Mindenkinek jó versenyzést kívánunk!

A Porthole is fotózott a versenyen és ezúttal is azokra koncentráltunk, akik kevesebbszer tűnnek fel a médiában.

Nézzetek képeket:

ITT és ITT és ITT!

Racing Djangótól a Sunsetig

Rendkívül gyenge szélben zajlott a 561 nevezett hajóval csütörtök reggel elrajtoló 51. Kékszalag Nagydíj, amely szombaton reggel ért véget. A verseny a sportszerűség Kékszalagjaként vonul be a történelembe.

A Racing Django haladt át elsőként a balatonfüredi célvonalon. A Petrányi Zoltán kormányozta katamarán 15 óra 37 perc alatt teljesítette a légvonalban több mint 150 kilométeres távot. Utána következett az Kaiser Kristóf vezette MKB-Extreme Sailing Team, a harmadik pedig a Litkey Farkas által irányított Prevital lett. Végül 269 hajó ért be a szombat reggel 9-es limitidőn belül. Közvetlenül ezelőtt ért célba 269. helyen a Sunset. 

A verseny a sportszerűség Kékszalagja lett. Önmagában azért, mert szél az nem nagyon volt, ennek ellenére a vitorlázók a végletekig kitartottak. Sok hajó még akkor is vitorlázott, amikor már jó esély volt arra, hogy nem érnek be határidőre. Nem beszélve arról, hogy sokan még a határidő lejárta után is elmentek a célterületig. A Racing Django legénysége még rátett egy lapáttal a sportszerűségre.

Az elsőként befutó hajó csapata a limitidő előtt 269. helyen befutó Sunsetet pezsgővel várták a célba. 

Gratulálunk mindenkinek!

Akik csak egy picivel maradtak le

Bár a füredi célvonalhoz a szombat reggel 9-kor lejáró limitidő után 10-20 perccel ért oda többek között a Zarándok, a Sunshine, a Blueberry és a Puffin, jó hangulatban fejezték be a versenyt. Íme: 

pp

Ugrás a vízbe a Sunshine-ról - Forrás: Szántó Áron / MVSz

pp

Ki a vízből a Zarándokra - Forrás: Szántó Áron / MVSz

A Kékszalag legmeghatóbb pillanata

Az 51. Kékszalag Nagydíjon péntek hajnalban elsőként befutó Racing Django legénysége köszöntötte a szombat reggel 9 órakor lejáró limitidő előtt befutó hajót, a Sunset legénységét a füredi célvonalon.

pp Kékszalag

Így lett vége - zseniális képregény

Szombat reggel 9-kor véget ért az 51. Kékszalag Nagydíj, Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye. Íme képekben a Kékszalag utolsó pillanatai, benne az egyik legmeghatóbb pillanattal, amikor az első helyen befutó Racing Django legénysége köszönti a 9 órás limitidő lejárta előtt - egész pontosan szombat reggel 8 óra 50 perc 40 másodperckor - befutó Sunsetet.

Valamint a limitidő lejárta ellenére a célvonalig elvitorlázó versenyzőkkel, akik hátszélvitorláikkal beszínezték a füredi vízterületet. Plusz vidám pillanatok és a zsűrihajó, immár a versenyzászlók nélkül, ami a verseny végét jelzi.

pp Kékszalag

A Delej legénysége, ők a verseny záró Sunset előtt futottak be pár perccel

pp Kékszalag

Rendhagyó csoportkép - Az első helyezett Racing Django és a Sunset legénysége (utóbbi hajó közvetlenül a limitidő lejárta előtt futott át a célvonalon)

pp KékszalagA legkitartóbbak

pp KékszalagA legkitartóbbak II. 

pp Kékszalag

Hogyan látja Petrányi Zoltán, a Racing Django kormányosa?

Péntek hajnalban a Racing Django futott át elsőként a füredi célvonalon. Az alábbi (kép alatt található) videóban a hajó kormányosáé, Petrányi Zoltáné a szó.

pp Kékszalag

1. Pupi, 2. Parti Szél, 3. Apollo

A szombaton 3 óráig beérkezett adatok alapján az 51. Kékszalag Nagydíjon az 50-es cirkálók osztályonkénti versenyében a következő volt a befutó:

1. Pupi
2. Parti Szél
3. Apollo
4. Kárpát
5. Indián
6. Marsall

Este 10 körül megindultak a hajók Lelle és Szemes között!

Az elmúlt két nap szélíhnsége után már a kicsinek is nagyon tudunk örülni. Ezért is jelezzük, hogy Balatonlelle és Balatonszemes között épp olyan tempót mennek a hajók, a Sailana, a Dancing Queen, a Sarah with Love, a Reverto, a Sophie, a Vera Natura és a 66 fok is, amelyre kevés példa volt az 51. Kékszalagon.

5-7 csomós sebességgel hajóznak hosszú percek óta! Csak tartson is ki!

Keszthelynél jár a Gandalf, a Rézi és a Moby Dick

De nem csak ők, hanem a Monaco, a Bolladik, az Anonym, a Póstás, az A.T.W.A és az Indra is a keszthelyi fordulónál tartott a Kwindoo szerint - este hét óra után. 

pp

A zivatarok leépültek - itt a legújabb időjárás-előrejelzés

A Balaton környékén kialakult zivatarok leépültek, számottévő szél élénkülést nem okoztak. Nyugat felől még közelednek, illetve fejlődnek zivatarok, de kétséges, hogy a cellák, vagy a kifutó szelük eléri a tavat - áll Országos Meteorológiai Szolgálat Viharjelző Obszervatóriumának munkatársa a Kékszalagon induló versenyzőknek készített - péntek délután publikált - időjárás-előrejelzésében

Egyelőre továbbra is csak a gyenge tavi szélre lehet számítani (5-15 km/h), aminek erőssége késő délutántól csökken. Az éjszaka folyamán csak gyenge, változó irányú légmozgásra lehet számítani. Az esti órákban a Dunántúlon kialakuló zivatarok feloszlanak, csapadék nem várható. A hajnali hőmérséklet a víz felett 21 fok körül alakul. A víz 23 fokos.

Az első 189

Pénteken - nem sokkal 17 óra után - már 189 hajó ért be Füredre. 

A beérkező hajók eredményeivel folyamatosan frissül az abszolút és az osztályonkénti értékelést tükröző rangsor, ezek itt érhetőek el

1. Schatz 2. Magnum 3. Sleepwalker

A péntek délutánig befutott hajók eredményei alapján a Nautic 370-esek kékszalagos rangsora így fest:

pp

1. SCHATZ
2. MagnuM
3. SLEEPWALKER
4. CARBONADO
5. FANTOM
6. Naval
7. Revolution
8. SURPRISE
9. Kacor Király
10. INFINITY

1. Capella 2. Pannónia 3. Irokéz

A Magyar Vitorlás Szövetség munkatársai készítik a beérkező hajók eredményei alapján a hajóosztályonkénti rangosorokat. 

A 70-es cirkáló osztályban például a következő lett a sorrend a péntek délutáni helyzet szerint. 

1. Capella
2. PANNÓNIA
3. IROKÉZ
4. KRAJCÁR
5. HONFOGLALÓ

Üzenet a Facebookról

"Kitartás azoknak, akik még vízen vannak! Csak hogy mindenki tudja... A Kékszalag közel sem ért véget hajnali fél egykor. Jó szelet! Csak jobbat, mint eddig!" - üzente a Kékszalag légvonalban több mint 150 kilométeres útvonalán haladó vitorlázóknak egy facebookos hozzászóló.

pp

A versenyben elinduló 561 hajóból pénteken háromnegyed 4-ig 129 hajó futott be a füredi célba.

Cserélték a viharjelzéseket, szigorítás, enyhítés

MIközben a keleti medencében a korábbi másodfokúra elsőfokúra vették vissza a viharjelzést, a nyugati oldalon a középső medencében alapfokról elsőfokúra szigorították a jelzést. 

pp

Fotó: Béke cirkáló

Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette a kékszalagos mezőnynek készített időjárás-előrejelzését. A délután fél 3 előtt publikált prognózis szerint a Balaton déli partja közelében, Szárszótól keletre kialakultak az első záporok. Amennyiben továbbfejlődnek, akkor a belőlük kifutó szél már élénkülést okozhat a középső medencében. A nyugati medencében viszont egyelőre csak a tavi cirkuláció gyenge szelére lehet számítani. A víz 22 fokos.

Délután zápor, zivatar környezetében átmeneti jelleggel megerősödhet (40-55 km/h), esetleg zivatarral néhol viharossá (60-65 km/h) válhat rövid időre a szél.  Az időnként megnövekvő gomolyfelhők mellett továbbra is több órás napsütésre lehet számítani. A Balaton környezetében (kisebb eséllyel a tó felett) egy-egy zápor, zivatar kialakulhat.

Másodfokú viharjelzés a keleti medencében

A keleti medencében másodfokú viharjelzés lépett érvénybe. A kékszalagos mezőny nagy része a Balaton nyugati oldalán, azaz a középső és a nyugati medencében vitorlázik, utóbbi területenek még az alapfokú viharjelzés van érvényben. 

Keszthelynél, most: Köszönjük Emese

A keszthelyi bója környékén van a Kwindoo szerint a Köszönjük Emese, a Linie, a 66 fok, a Reverto, a Tromos és a Björn is

Az első harminchárom

1. Racing Django

2. MKB-Extreme Sailing Team

3. PreVital

4. New Black Jack

5. Raffica

6. Nanushka BMW Wallis

7. RSM2

8. Opel Fifty-Fifty

9. HUN3BOGI

10. X40 Grandi e Grossi

11. IRF

12. Thunderbird

13. Principessa

14. The Red

15. TriniTeam

16. NO1

17. Capella

18. Viastein Lisa

19. Tantál

20. Sirocco

21. Lillafüred

22. Gardazzurra

23. Schatz

24. Pannónia

25. Trentasette - Honti Dent

26. Nelson Flottalízing

27. Fantomasso

28. Irokéz

29. MagnuM

30. Krajcár

31. 100%

32. Sleepwalker

33. Carbonado

Hol, milyen szél fúj?

Továbbra is meglehetősen gyenge szélben haladnak a Kékszalag versenyzői. Nekik lehet hasznos a következő lista, amely bemutatja, hogy nem sokkal 13 óra után melyik balatoni településnél milyen szél fúj. Már ahol tényleg fúj.

pp

Ilyen időre számíthat a mezőny

Újból frissítette a kékszalagos időjárás-előrejelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

pp

A pár perccel 13 óra után publikált prognózis szerint a parti cirkuláció -ha nagyon gyengén is - de megindult a nyugati és középső medencékben: a víz felől 5-10 km/h légmozgás mérhető, de vannak teljesen szélcsendes területek is. A szélerősséget esetleg megnövelő záporok, zivatarok kialakulásának még nincs jele. A víz 22 fokos.

Péntek estig a következő a helyzet

Meghatározóan gyenge (5-15 km/h), változó irányú, jobbára a tavi cirkuláció által alakított légmozgás várható. Délután zápor, zivatar környezetében átmeneti jelleggel megerősödhet (40-55 km/h), esetleg zivatarral néhol viharossá (60-65 km/h) válhat rövid időre a szél.

Változóan fátyol- majd gomolyfelhős égbolt mellett több órás napsütésre lehet számítani. A déli óráktól a helyenként átmenetileg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből a térségben (kisebb eséllyel a Balaton felett) egy-egy zápor, zivatar kialakulhat.

A levegő a víz felett délutánra 25-26 fokig melegszik, estére 22 fok várható.

Tihanyon túl: Pupi, Főszél és többiek

Több mint 16 órával a csütörtöki rajt után a tihanyi cső felől a balatonfüredi célvonal felé tart többedmagával a Kwindoo szerint a Pupi, a Főszél, a Nomád és a Praetor.

A legfontosabb info több száz hajósnak: ilyen idő várható

Megjött a kékszalagos mezőnynek készült időjárás-előrejelzés az Országos Meteorológiai Szolgálattól. Ebben ez áll:A napsütés miatt gyorsan melegedő parti területek és a hideg víz hatására fokozatosan felépül a tavi cirkuláció, így a helyi hatásoktól függő erősséggel a tó felől fújó gyenge 5-10 km/h légmozgásra lehet számolni. A víz 21 fokos.

Péntek estig a következőre lehet számítani: Gyenge (5-15 km/h), főként délután időnként mérsékelt (15-20 km/h), változó irányú, jobbára a tavi cirkuláció által alakított légmozgás várható. Délután zápor, zivatar környezetében átmeneti jelleggel megerősödhet (40-55 km/h), zivatarral néhol viharossá (60-65 km/h) válhat rövid időre a szél. Változóan fátyol- majd gomolyfelhős égbolt mellett több órás napsütésre lehet számítani.

A déli óráktól a helyenként átmenetileg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből a térségben (kisebb eséllyel a Balaton felett) egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. A levegő a víz felett délutánra 25-26 fokig melegszik, estére 22 fok várható.

Így futott be az első - videó

Pár perccel pénteken hajnali fél 1 után ért elsőként a füredi célba a Racing Django katamarán Petrányi Zoltán kormányzásával. Megelőzve az MKB Extreme Sailing Teamet és a Previtalt.

pp

Az alábbi videóban látható a befutó:

277-en túl Keszthelyen

Pár perccel 10 óra előtt már a Kékszalagra benevezett 561 hajóból 277 egység már érintette a Keszthelyen.

pp

Az sorrend itt található.

Fantasztikus versenyzés a Rafficától

Számos katamaránt megelőzve egytestű hajóként ötödik helyen ért célba a Raffica!

Óriás fekete vitorlák

Negyedikként zárt a New Black Jack - négy fótó a hajó több mint 150 kilométeres útjáról.

A legfrissebb időjárás-előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 6:50-kor kiadott tájékoztatása szerint jelenleg gyenge (02-15 km/h), a part irányából a tó felé fújó szél a jellemző. A légmozgás a következő órákban is többnyire gyenge (02-15 km/h) lesz, melyet a helyi hatások alakítanak. A víz 21 fokos.

Pénteken gyenge (5-15 km/h), főként délután időnként mérsékelt (15-20 km/h), változó irányú, helyi hatások által alakított légmozgásra lehet számítani. Délután zápor, zivatar környezetében átmeneti jelleggel meg is erősödhet (40-55 km/h), zivatarral néhol viharossá (60-65 km/h) válhat a szél.

Változóan fátyol- majd gomolyfelhős égbolt mellett több órás napsütésre lehet számítani. A déli óráktól a helyenként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből a térségben egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Az esti órákra átmenetileg tovább nőhet a felhőzet.

A levegő a víz felett délutánra 25-26 fokig melegszik, estére 22 fok várható.

Óriási a forgalom a nyugati fordulónál

A Keszthelyi medencében legalább van szél - mármint a körülményekhez képest. A Nemes - 12 egészen 5.51 csomóra gyorsult, de az itt járó lassabb hajók, például a Triton is 2.21 csomóval halad. Cserébe óriási a forgalom ezen a szakaszon, ahogyan azt a Kwindoo nyomkövető rendszer is mutatja.

Nagy a tumultus a Keszthelyi medencében  reggel 7 óra tájban

159 hajó haladt át Keszthelynél 6 óráig

A rendkívül szélcsendes 51. Kékszalag Nagydíjon reggel hat óráig - tehát 21 versenyóra elteltével -  159 hajó fordult el a keszthelyi bójánál.

A pontos részeredményeket itt találhatják meg.

Az X40 Grandi e Grossi tizedikként, 17:48-kor fordult Keszthelynél

Lenyűgöző!

Gyönyörű napfelkeltében volt része az 51. Kékszalag versenyzőinek!pp

pp

pp

pp

Elképesztő pech, 200 méterre a céltól megállt a szél

Szinte biztosnak tűnt, hogy a No.1 célba ér háromnegyed hat előtt, hiszen öt óra után nem sokkal jó 5-6 csomós sebességgel haladt nagyjából másfél kilométerre Balatonfüredtől. Kétszáz méterrel a cél előtt azonban megállt a szél, és olyannyira nem is találták meg újra, hogy csak 6:13-kor, komoly küzdelmek árán sikerült befutniuk, miközben a TriniTeam (a fotón jobbra) katamarán meg is előzte őket.

A fényképen még a bal oldalon látható No.1 járt előrébb...

A PreVital 4 válogatott fotója

Ha így is lehet gyorsan menni, miért ne "feküdne el" a legénység egyik tagja?!

Így kell örülni a második helynek

Hihetetlenül nehéz versenyen van túl az MKB-Extreme Sailing Team, megérdemelt a mosoly a második helyen való beérkezést követően.

 pp

A No. 1-é lehet a napfelkeltés befutó

A No.1 alig másfél kilométerre van már csak a célvonaltól, vagyis, ha csak valami jelentős változás be nem áll, napfelkeltében örökíthetik meg a célbaérését.

Megállt a szél, s vele Duhaj, Nostra és Mazsola is

Az átlagszél 3-5 km/h-ra csökkent Fonyód térségében, és ez alaposan megnehezíti a még a keszthelyi bóját célzó hajók életét - itt küszködik Duhaj, Nostra és Mazsola is 1 csomó körüli "sebességgel".

Mosoly nap közben és a célbaérés után

IIyen volt az elsőként Balatonfüredre érkező Racing Dango napja.

Az első nyolc

1. Racing Django

pp

2. MKB Extreme Sailing Team

3. Prevital

4. New Black Jack

5. Raffica

6. Nanushka BMW Wallis

7. RSM2

8. Opel Fifty-Fifty

A Raffica lett az ötödik

Az egytestű Raffica ment át a célvonalon több katamarán előtt. 

A hajó kormányosa Király Zsolt. A legénység tagjai: Kiss Árpád, Várkonyi Csaba Zoltán, Pesti Gábor, Mónus Gyula András, Klébert János, Török László, Puskás Tamás, Weindinger György, Juhász Zsolt, Czégai Péter, Sarina Róbert, Hoffmann Henrik, Tamás Gábor Tamás, Cser László. 

pp

Befutott a negyedik

...a New Black Jack. 

pp

Litkey Farkas a Previtallal bravúrral a 3. helyen!

Csapat: Litkey Balmaz, Lepp Gyula, Tóth Róbert, Bartos Zoltán, Jérome Clerc. Gratulálunk!

Második helyen futott be az MKB Extreme Sailing Team

Második helyen futott be az MKB Extreme Sailing Team, Kaiser Kristóf vezetésével. Csapat: 
Pajor Szabolcs Levente, Munka Márton, Szigeti Stacey Dániel, Hercsel Máté, Kuczora Gergely. Gratulálunk! 

A győztes pillanatok, képekben

Első a Racing Django

A Racing Django csapata, Petrányi Zoltán vezetésével elsőként futott át az 51. #Kékszalag Nagydíj célvonalán.
Csapat: Csetényi Csaba, Kaltenecker Károly, Lovas Zsolt, Farkas Bence, Pénzes Botond Kristóf. Gratulálunk!

Célegyenesben a Racing Django

A Hajógyári-öbölnél, a füredi célvonal közelében van a mezőnyt vezető Racing Django. 

Gyorsul a Racing Django

Három és fél kilométerrel a cél előtt felgyorsult a Racing Django, 4-5 csomóval halad!

A Racing Django  után az MKB Extreme Sailing Team ért be a tihanyi csőbe.

Csőben a Racing Django

Beért a tihanyi csőbe a mezőnyt vezető Racing Django. 

Milyen időjárás várható pénteken? Itt az OMSZ válasza...

Az alapáramlás meghatározóan gyenge, változó irányú lesz, viszont a több-kevesebb napsütés hatására a helyi cirkuláció már jobban ki tud alakulni, illetve délután lehetséges helyenként mérsékelt délnyugati befújás. Délutántól viszont egy-egy záporból vagy zivatarból átmeneti szélerősödés előfordulhat - szerepel az Országos Meteorológiai Szolgálat kékszalagos időjárás-előrejelzéséből.

A változóan felhős ég mellett elsősorban délutántól záporok, zivatarok ismét kialakulhatnak. A levegő a víz felett a hajnali 19 fokról 25-26 fokig melegszik, estére 22 fok várható.

A tavalyi győztes drukkol minden versenyzőnek...

...de leginkább a Nanushka BMW Wallis katamaránnak, hiszen tavaly ők ezzel a hajóval (akkor még Safram néven) nyertek, csak eladták a Váradi Szabó János vezette csapatnak.

Friss időjárás-jelentés

A Balatontól északkeletre kialakult zivatar vonal jelentősen gyengült, illetve több részre szakadt. A belőle jövő legyengült kifutószél fokozatosan eléri a keleti medencét és kissé megélénkül a szél - derül ki a Országos Meterológiai Szolgálat Kékszalagra készített, csütörtökön 17:30-kor publikált előrejelzéséből.

A középső és nyugati medencében egyelőre nincs karakterisztikus légmozgás, változó irányú, gyenge szél fúj. Éjszakára feloszlanak a környező zivatarok, gyenge (5-10 km/h) délnyugatias, vagy változó irányú légmozgás várható.

A hőmérséklet a víz felett este 21 fok körül alakul, hajnalra 19 fok várható.

A víz 22 fokos.

Újabb csere: a Prevital került az élre

A keszthelyi öbölből már a Prevital jött ki elsőként, azaz megelőzte a bójánál még elsőként forduló Racing Djangót. Utóbbi az Opel Fifty-Fiftyvel halad a második-harmadik helyen. Szorosan mögöttük MKB Extreme Sailing Team. Mindezt könnyű - 3-4 csomós - szélben.

Íme, az első öt helyezett Keszthelynél

1. Racing Django 
2. Prevital
3. Opel Fifty-Fifty
4. MKB Extreme Sailing Team
5. New Black Jack

Még egy hajó fordult Keszthely

Negyedikként fordult az MKB Extreme Sailing Team. Ötödikként pedig a New Black Jack.

Keszthely a Racing Djangóé

Mögötte a nagyon szoros versenyben a Prevital és az Opel Fifty-Fifty.

Ritkaság a Balatonon - itt a nagy csata

Pályaverseny alakult aki a keszthelyi öbölben, ez nem mindennapos esemény egy olyan túraversenyen, mint a Kékszalag.

Szereplők: Prevital, Nanushka, RSM2, New Black Jack, Racing Django és az MKB Extreme Sailing Team. 

Az Opel Fifty-Fifty pedig tőlük kicsit lemaradva megy a "pályaversenyzők" után. 

Szorosan egymás mellett

Cirkálva halad a keszthelyi forduló felé a mezőnyt vezető Nanushka és a Prevital 2-3 csomós,északnyugati szélben. 

Sokan - négy pompás képen

Zajlik a Kékszalag, a hajósok igyekeznek mielőbb megtenni a légvonalban több mint 150 kilométeres távot (Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok -Keszthely). 

Újraosztás Keszthelyen

A pár perce még hetedik Opel Fifty-Fifty az első-második helyen van holtversenyben a Previtallal.

Az eddigi második Nanushka visszaesett a hetedik helyre.

Kicsi a különbség a bója felé haladó katamaránok között (New Black Jack, RSM2, MKB Extrame Sailing Team, Racing Django), tehát percenként változhat a helyzet. 

Mi újság Keszthely közelében?

Az élmezőny a keszthelyi forduló felé halad, de gyenge 2-3 csomós szélben. Az élen a Nanushka BMW Wallis, utána az üldözőkból álló hkatamaránok egy kupacban, köztük az Opel Fifty-Fifty, a Prevital és a New Black Jack.

Mi a helyzet Siófoknál?

A balatonkenesei bója után a siófoki kapun kell áthaladniuk a hajóknak. A Kwindoo nyomkövető rendszere szerint nem sokkal 16 óra után a környéken volt többek között a Capstone, a Rozália, az Aeroplane, Lucaszék, a Pilsner úr.

Szemesnél tart a Nemere II

Az 5 csomó körüli délnyugati szélben, nagyjából a parttal párhuzamosan 5 csomóval halad Balatonszemesnél a korábbi Kékszalag-időrekordot évtizedekig tartó Nemere II 75-ös cirkáló - mondta Pallay Tibor a hajó taktikusa a Kékszalag hivatalos oldalának, a kekszalag.reblog.hu-nak. (Az rekordot 2014 óta az Opel Fifty-Fifty tartja alig több mint 7 órás idővel.)

pp

Új időjárás-előrejelzés érkezett

A Balatontól délre elvonult csapadékzónából kiáramló levegő fokozatosan az egész keleti medencében kissé megélénkíti (20 km/h) a nyugati, délnyugati szelet.

A délután folyamán egyre nagyobb az esély a záporok, zivatarok kialakulásának. Zivatar környezetében a legerősebb széllökések 55-65 km/h körül lehetnek, majd gyorsan legyengül a szél. A jellemző szélirány záporok környezetében nyugatias, délnyugatias lesz, de a fejlődő gomolyfelhők jelentősen megváltoztathatják a szélirányt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Kékszalagra készített - csütörtök kora délután -publikált előrjelzéséből.

Éjszaka már nem várható csapadék, gyenge (5-10 km/h) délnyugatias vagy változó irányú légmozgás várható.

A hőmérséklet a víz felett este 21 fok körül alakul, hajnalra 19 fok várható. A víz 21 fokos.

Másodfokúra váltott a keleti medence

 Balaton keleti medencéjében, ahol a mezőny nagy része tartózkodik másodfokú viharjelzés lépett érvénybe. 

pp

A nyugati és középső medencében a viharjelző rendszer alapfokozaton van. A legfrissebb időjárás-jelentés itt olvasható

Kenese: pipa 

Az 561 hajós mezőnyből nem sokkal 16 óra után fordult a kenesei bójánál a Prosecco, ezzel a teljes mezőny túl van az első fordulón.

Új éllovas Szigligetnél

A Nanushka BMW Wallisnak olyan jól sikerült a felzárkózás, hogy az első helyig sikerült feljönni. Azaz megelőzte a Previtalt és az Opel Fifty-Fiftyt. Sőt, az utóbbi, amely eddig az élen állt, a harmadik helyre csúszott vissza.

Bakampózott a szél

A szigligeti öbölben elállt a szél, gyakorlatilag tükörsima - olajra hasonlító - víz várja a keszthelyi forduló felé haladó katamaránokat. 

Vége az egyik páros versenynek, de...

Korábban a harmadik helyért a New Black Jackkel csatázó Nanushka elhagyta a vetélytársát és az élen álló Prevital és Opel Fifty-Fifty duóhoz próbál felzárkózni. 

Rossz hír a széltől

A mezőny eleje Badacsony magassága felé halad, de az eddigi 5-7 csomós szél elgyengült, mindössze 2-3 csomóval kell beérniük az élen állóknak, köztük a Previtalnak, az Opel Fifty-Fiftynek, a Nanushkának, a New Black Jacknek, a Racing Djangónak, az RSM2-nek és az MKB Extreme Sailing Teamnek. 

Egy testre váltott a Nanushka

A New Black Jackkel harcoló Nanushka BMW Wallis előnyt szerzett a nyugati 8 csomós szélben. 

Bójás részeredmények itt:

http://hunsail.hu/mvsz-versenyek_2019_51_kekszalag

Harc 2.0 - a harmadik helyért

A harmadik  helyért a New Black Jack és a Nanushka BMW Wallis vív éles csatát.

Harc - időrekorder vs. 13-szoros bajnok

Élen páros verseny vív a 13-szoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas kormányozta Prevital és a Kékszalag időrekordját alig több mint 7 órás idővel tartó - Józsa Márton vezette - Opel Fifty-Fifty. 

Szárszónál ez történt

A harmadik és negyedik helyen lévő Nanushka BMW Wallis a New Black Jack nyakán vitorlázik a vízközép felé, de még a déli oldalon.

Már-már pályaversenyes szitu

A tihanyi csőből harmadikként kijövő Prevital Balatonöszöd magasságában már az élen hajózott. Közel hozzá vitorlázik másodikként az Opel Fifty-Fifty, Már-már pályaverseny szituációról van szó.

Kicsit messzebb tőlük harmadikként megy a New Black Jack. 

Leggyorsabb egytestűek

A Kwindoo nyomkövetője szerint az egytestű hajók közül a Raffica a tihanyi csőben van és megelőzött több katamaránt, a cső felé tart a Principessa. 

Fifty-Fifty Prevital harc

Milyen sebességgel mennek?

A Kwindoo nyomkövetője szerint pár perccel 13 óra előtt a New Black Jack 7 csomó körüli sebességgel, Nanushka 6,4 csomós sebességgel, az Opel Fifty-Fifty 10 csomóval haladt, a Prevital 11 csomós sebességgel ment Keszthely felé. 

(A fenti sebességek pillanatnyi állapotot tükröznek, a hajók sebessége másodpercenként változhat.) 

Befordult a nyugati medencébe az első

A tihanyi csőből New Black Jack ért ki elsőként. Utána a Nanushka BMW Wallis, majd a Prevital és az Opel Fifty-Fifty. 

Sorrend Siófokról

Sorrend Keneséről

1. Opel Fifty-Fifty (kormányos: Józsa Márton Miklós)

2. New Black Jack (kormányos: Roland Gaeblar)

3. Prevital (kormányos Litkey Farkas)

pp

4. RSM2 (kormános: Vándor Róbert)

5. Nanushka BMW Wallis (kormányos: Váradi Szabó János)

6.  Racing Django (kormányos: Petrányi Zoltán)  

7. MKB EXTREME

8. Raffica

9. NO1

10. Thunderbird 

11. Capella

12. IRF

13. Pannónia

14. Principessa

15. X40 Grandi e Grossi

16. The Red

17. Sirocco

18. Schatz

19. Tantál

20. Lillafüred

Időjárás: 

A verseny idején nyugati irányból fölénk sodródó meleg front jellegű nedves levegő teszi labilissá a légkört. Az időnként kialakuló záporok, esetleg zivatarok átmeneti, de rövid ideig tartó szélerősödést okozhatnak, azonban összességében gyengén szeles versenyre lehet számítani - írja csütörtök reggel, nem sokkal 6 óra után publikált előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mi várható csütörtökön?

A hajnalban átvonult csapadékos zóna hatására eleinte kissé élénk (20-25 km/h), keleties szél várható, amely hamarosan legyengül. A továbbiakban gyenge (5-20 km/h), változó irányú lesz a légmozgás (néhány kilométeren belül is 180 fokkal változhat a szélirány).

A kép illusztráció - Forrás: PIxabay

Napközben a gyakran felhős idő miatt a parti cirkuláció csak korlátozottan tud felépülni, így a gyenge, változó irányú alapszelet legfeljebb a rövid ideig tartó záporok esetleg zivatarok okozta kifutószél válthatja fel átmenetileg. Amennyiben zivatar kialakul, abból a legerősebb széllökések 55-70 km/h körül alakulnak, majd gyorsan leáll a szél.

Eleinte erősen felhős idő várható, majd felszakadozhat a felhőzet és pár órás napsütésre lehet számítani. Délutántól ismét záporok, esetleg zivatarok alakulhatnak ki. Estétől megszűnik a csapadék, éjjel csak gyenge légmozgás várható.

A hőmérséklet a víz felett reggel 19, délben 24, késő este 21 fok körül alakul.

Fotó: Cserta Gábor, Szántó Akos, Kollmann András