A Svert Kupa rajtjához közeledve mindig érdemes egy kicsit visszaemlékezni, hisz az öt éve újraélesztett regatta igazán szép történelmet tudhat maga mögött. 90 évvel ezelőtt, 1929. augusztus 12.-én, egy verőfényes nyári napon vitorlások gyülekeztek Zamárdi partjainál. A már akkor is népszerű fürdőzőhely közönsége a partról figyelve csodálhatta meg a gyönyörű hajókat, köztük a kor leggyorsabbjai közé számító 22-es Binnenjollékat. A Balatonzamárdi Fürdőegyesület felkérésére a Balatoni Yacht Club rendezésében az első Svert Kupa mezőnye sorakozott fel a rajtvonalnál, hogy kiderüljön, ki a legjobb a kis merülésű hajók közül Zamárdi vizein. A remek 22-es fahajók, hírnevükhöz méltóan jól szerepeltek, az első helyen is egy ilyen vitorlás futott be a célba, Dr. Margó György kormányzásával. A kor szokásának megfelelően a győztes hajó kormányosa egy kis réztáblát vehetett át, rajta a helyezéssel és verseny dátumával. Ez aztán a vitorlást díszítette, hogy mindenki láthassa az elért eredményeket. A 22-es versenyjollék nem csak a Svert Kupán szerepeltek jól, 7 évvel később a Kékszalagon is egy ilyen hajó győzedelmeskedett, s címét a következő tókerülőn is megvédte. Sajnos utána kizárták a hajóosztályt a tókerülőről…

Felsorakozik a flotta

A XXI. század első Svert Kupáját öt éve rendeztük Zamárdiban. Szerencsénkre Zamárdi város önkormányzata a kezdeményezés mellé állt és sikerült megnyernünk névszponzornak a DELL magyarországi képviseletét is, akik azóta is minden évben támogatják a regattát, melynek fővédnöke Csákovics Gyula polgármester. Zamárdi nemcsak anyagi támogatást nyújtott, de a rengeteg egyéb segítséget is kaptunk a verseny sikeres megrendezéséhez az önkormányzat különféle hivatalaitól és az itt élő, nyaraló emberektől egyaránt.

Jól is jött a sok segítség, hisz a résztvevők száma minden évben a várakozások felett alakult. Eredetileg azt gondoltuk, hogy 30 hajó részvétele az első alkalommal már komoly sikernek számít, de már az első versenyen 67 egység sorakozott fel a rajtvonalnál, a következő évben pedig száznál is több, s azóta a szám csak nőtt! A kiírás szerint mindenféle svertes illetve kielsvertes, sőt - külön értékelésben - többtestű hajó is indulhat, csak akár 50 centis vízben is képes legyen hajózni. Ez a korlátozás láthatóan nem riasztja el a vitorlázókat, akik a Balaton minden szegletéből, sőt a Tisza-tóról, vagy épp a Felvidékről érkeznek a Svert Kupára. A Magyar Vitorlás Szövetség is komoly segítséget nyújt az egyre nagyobb mezőnnyel bíró verseny megrendezésében, melyet idén is sokan támogatnak: díjakat ajánlott fel a Wellensteyn, a Wellis, a T-Systems, a Vízvonal, a Sláger FM és segíti a verseny lebonyolítását a Totel, a Gépbér és a Porthole is.

Idén is nagy szeretettel várjuk barátainkat a Svert Kupára, s az azt követő vacsorára a kikötőben. Külön izgalommal készülünk az DELL ifjúsági túraverseny futamára. Míg a felnőtt mezőny a szokásos Zamárdi-Ezüstpart, Szántód-Tihany-Zamárdi távot futja, addig ők egy kb. fele ilyen hosszú pályán versengenek a komoly díjakért.

A regatta fődíjairól a Budapest Boat Show során a Svert Kupa Vitorlás Egyesület standjánál lehetett szavazni, ezek alapján dőlt el, hogy mit vihetnek haza az aranyérem mellé győztesek. A felnőtt mezőnyből a leggyorsabb egytestű hajó egy DELL Alienware m15 laptopot, míg a többtestű hajók közt elsőként befutó egy DELL G5 15 laptopot vehet át a díjkiosztón. Az ifjúsági túraverseny legjobbjai, egy DELL Alienware gamer headset és egy gamer egér boldog tulajdonosai lehetnek.

Korosztályok versenye

A Svert Kupa nem csak verseny, de egyben egy igazi vitorlás ünnep is, ahol a legmodernebb carbon vitorlások mellett indulnak még a világháború előtt épült fahajók is, a fedélzeten pedig többgyermekes családok, első versenyükön induló fiatalok, nagypapák és unokák bontanak vitorlát, s osztják meg egymással élményeiket az esti vacsorán. Előfordult, hogy a legfiatalabb és a legidősebb versenyző közt 80 év volt a korkülönbség, s a legrégebbi és legújabb hajók közt is majdnem ennyi! Az pedig igazi szépsége a regattának, hogy a díjkiosztót az első Svert Kupán győzedelmeskedő Margó György édesapjáról elnevezett Margó Ede sétányon tartjuk, s a legjobb klasszikus hajónak járó díjat az egykori aranyérmes vitorlázó fia adja át. Egy kis balatoni történelem, melynek tovább szőjük a fonalát…