Miért is ilyen kedvelt vitorlás helyszín a Fertő tó, milyen adottságai miatt alakult ez így? Miben más, mint például a Balaton?

Bár a Fertő tónak a vízfelülete kisebb, mint a Balatoné, ugyanakkor éves viszonylatban itt sokkal nagyobb a szeles időszakok aránya, emiatt akár nyáron is sokkal kedvezőbbek a vitorlázási feltételek a szélviszonyok tekintetében. Emiatt kifejezetten népszerű a Fertő tó a vitorlások körében, de a kiteszörfösöknek is sokat számít ez az adottság. Gyakorlatilag kategóriákkal több a vízisportolásra alkalmas időszak éves szinten a Fertő tavon, mint a Balatonon.

A honlapjukon olvasható, hogy 1957-ben alakult a Szövetség. Hány taggal rendelkeznek? Mennyire aktív résztvevői a helyi vitorlás életnek?

A Fertő Tavi Vitorlás Szövetség öt tagegyesületet tömörít, ezeken keresztül összesen mintegy 200 igazolt taggal rendelkezünk, közüllük többen versenyengedéllyel is bírnak. Fontos azonban látni, hogy a Szövetség nemcsak az igazolt tagokat éri el, hanem sokkal többeket, hiszen nemcsak a tagok járnak ki a tóra, hanem családtagjaik is sokszor elkísérik őket, például a versenyekre, de más alkalmakkor is.

Gyakorlatilag nem túlzás azt mondani, hogy a Szövetség - tagegyesületei révén – megyei és regionális szinten is a vitorlás élet kizárólagos szervezőjének, koordinálójának számít, de jelentősége országosan is nagy. A nagy nemzeti versenysorozatok eseményei közül többnek – különösen azon hajóosztályok megmérettetéseinek, amik a Fertő tavon is képviselve vannak - helyszíne volt a tó a múltban is, és minden bizonnyal a fejlesztésnek köszönhetően még inkább helyszíne tud majd lenni a jövőben. Utánpótlás kategóriában például már 100 fős rendezvényt is tudtunk szervezni, de nemzetközi eseményt is rendeztünk, nemcsak osztrák résztvevőkkel, hanem más, környező országokból érkező versenyzőkkel is. Célunk a jövőben is több hajóosztály ranglistaversenyeit, megmérettetéseit idehozni a Fertő tóra.

Fotó: fertőpart.hu

Minden sportág esetében fontos az utánpótlásnevelés. Mi az Önök tapasztalata, mekkora az érdeklődés a fiatalok körében a vitorlássport iránt?

Évente szoktunk nyílt napot tartani –, ami a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) kezdeményezéséhez csatlakozva alakult ki, és célja a gyermekek vízisportokkal, ezek közül is a vitorlázással való megismertetése –, ezen mintegy két-háromszáz fiatal vesz részt rendszerint. Ezen felül az FVSZ és tagegyesületeink közül ketten (a Soproni Építők SK és a Fertő Tavi Vitorlázó Egyesület) is szoktak nyaranta táborokat szervezni a tavon, ezek keretében a nyári hónapokban összesen mintegy 100 gyermek tud megismerkedni a vitorlázás alapjaival. Ami eddig nehézség volt, az leginkább a szállások hiánya, nem igazán tudtunk ottalvós táborokat szervezni, de várhatóan a fejlesztés következtében ezen a téren is nagy előrelépésre lesz lehetőség.

Ismert az a sztereotípia, miszerint a vitorlázását sokan az elit sportjának tartják, ez azt jelenti, hogy csak bizonyos családok gyermekei számára érhető el például a vitorlás tábor?

A Szövetség tudatosan próbál küzdeni ez ellen a sztereotípia ellen. A táborok esetében kifejezetten igyekszünk mindig olyan feltételeket, olyan árakat kialakítani, hogy a többi nyári táborral versenyképesek tudjunk lenni. A fiatalok tulajdonképpen teljes ellátást kapnak, napi többszöri étkezést szervezünk nekik és a vitorlázáshoz szükséges technikai igényeket is mi biztosítjuk.

Amit még fontos látni, hogy ha valaki gyermekkorban megtanul vitorlázni, és megszereti ezt a sportot, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy versenysport, elitsport szinten - nagyobb költségigények mellett - fogja űzni felnőttként is. A mi szövetségi rendszerünk úgy lett kialakítva, hogy nálunk arra is lehetőség van, hogy valaki később is amatőr vitorlázóként legyen a Szövetség tagja, és ez messze nem a luxus kategória.

Fotó: fertőpart.hu

Arról már többször írtunk, hogy bizony az egykori vízitelep az elmúlt években jelentős minőségromláson ment keresztül, mind a kiszolgáló egységek, mind a vízminőség tekintetében. Mi jellemezte a vitorlázási körülményeket?

A Szövetség a korábbi állapotok mellett is igyekezett az adott feltételekből a legtöbbet, legkomfortosabbat kihozni. Ugyanakkor két területet mindenképp szeretnék megemlíteni, ahol nagy hiányosságot, problémát érzékeltünk. Az egyik a vízminőség (vízmélység), a kotrásra már nagyon nagy szükség volt, sajnos az iszap már időnként - különösen is az elmúlt években - olyan mértékű volt, hogy az alacsony vízszint miatt több hajó (túrahajó, nagyhajó) nem is tudott beállni a kikötőbe vagy kimenni onnan. Sőt többször az edzőmotoros hajók se tudták megfelelően használni a kikötőt, és ez azért a sportélményre is kihatott.

A másik probléma a téliesítés hiányából eredt. Nehézséget okozott, hogy például a fagytalanítás miatt ősszel szükségszerűen elzárták a vizet, és csak tavasszal nyitották meg, miközben azért októberben, novemberben a szebb időjárású napokon még javában tudtunk vitorlázni, ugyanakkor a mosdókat nem lehetett ekkor már használni, nem lehetett edzés után megfelelő tisztálkodási körülményeket biztosítani.

És még plusz egy észrevételként behoznám a szálláshelyek problémáját is. Erről korábban már szó volt. Nem csak a táborok esetében jelentett nehézséget, de például a versenyek alkalmával is. Utóbbiak esetében például számos kvalifikált szakembert kellett idehívni az eseményekre a lebonyolításra vonatkozó hivatalos szabályok alapján, ugyanakkor ezen személyek elszállásolásával mindig gondok voltak.

Fotó: fertőpart.hu

A Fertő Part beruházás keretében egy igen modern vízisportközpont létesül. Az előkészítési folyamat során egyeztettek-e Önökkel? Hogy látja: milyen lehetőségeket hoz majd ez az új központ?

Már a beruházást megelőzően is éreztük annak igényét, hogy jó lenne előrelépni a minőségi változás irányába. Ki is dolgoztunk korábban egy koncepciót arra vonatkozóan, hogy milyen paraméterekre, lehetőségekre lenne szükség, hogy egy minőségi közösségi, ifjúsági vitorlástelep alakulhasson ki a tó magyar oldalán. A beruházás kezdetén a fejlesztő cég és az építészek is nagy nyitottságot mutattak, tulajdonképpen abszolút az általunk kidolgozott koncepciót vették alapul, sőt többségében ez alapján kerültek kialakításra a vízisportközpont tervei.

Azt gondolom, hogy egy nemzetközi színvonalú közösségi, ifjúsági vitorlástelep épül meg a Fertő tó partján, ahol immáron a téliesítés sem jelent majd problémát, olyan kiszolgáló egységek létesülnek, amikre nagy igény van. Lesz például egy csarnok, ahova a sporthajók akár árbóccal együtt beemelhetők, így akár az őszi, téli hónapokban is könnyebben és gyorsabban kivihetők innen a vízre. Ez például egy jövőbeni sportiskola megalapítása szempontból is nagy lehetőség lesz, hisz a rövid késő őszi, téli napokon iskola után is le tudnak majd jönni a tóra vitorlázni a gyerekek.

De ezen felül olyan darurendszer is telepítésre kerül majd, ami a hazai és a nemzetközi versenyek megrendezése szempontjából is nagy előny lesz, nem is beszélve a vízmélység javulásról vagy arról, hogy még az elméleti oktatásra is lesz lehetőség a zárt épületrészben. Lesz kellő parkolóhely a versenyekre érkezők számára, akár azoknak is, akik lakóautókkal szoktak járni ezekre az eseményekre. Igazi közösségi térré tud majd válni a telep.

Borítókép; fertőpart.hu