Hetek óta javában készülnek a csapatok a vasárnap reggel rajtoló Helly Hansen Pünkösdi Regattára, mely a 2021-es esztendő első nagy túraversenye a Balaton nyugati medencéjében. A versenyt a névadó Helly Hansen mellett az Ilcsi kozmetikai márka és a balatonfüredi Villa Gyetvai borászat és rendezvényközpont támogatja. 

Rajthoz áll mások mellett a tavalyi Kékszalag-győztes RSM csapata, amely múlt hétvégén megnyerte a Balatoni Évadnyitó Nagydíjat. Minden bizonnyal izgalmas játékra készülnek, ugyanis együtt vitorláznak majd a Kékszalag-rekorder Raiffeisen Fifty-Fifty magyar fejlesztésű katamaránnal, de nem hiányozhat a mezőnyből a Team Black Jack sem. Büki Gábor és a HUN 3 Bogi csapatának ez a verseny lesz a főpróba, ugyanis számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt hónapokban a katamaránon – nem titkoltan ők is a győzelemért érkeznek Balatonföldvárra.

Ott lesznek a mezőnyben a Balaton legszebb klasszikus hajói is. Rajthoz áll, és az idei versenyszezonját a Pünkösdi Regattával nyitja meg mások mellett a Pannónia 70-es cirkáló, amely osztálygyőztes lett tavaly a Kékszalagon. Bujdosó Ferenc, a csapat tagja elárulta: már a versenyt megelőző vasárnap megkezdték az edzést, és bíznak a bőszeles versenyben. A klasszikusokat erősíti az idei évben is a Tabu, dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnökének kormányzásával.

„A TVSK hagyományosan háromnapos versenye idén egy nap alatt zajlik le, ám a tervezett mintegy 30 tengeri mérföldes táv és a prognózisok szerint változatos időjárási körülmények alaposan próbára teszik majd a résztvevőket, akiktől az idény első hosszú túrafutama komoly kitartást kívánhat majd meg” – mondta Náray Vilmos, a TVSK elnöke, a verseny rendezője. 

A rajt Balatonföldvár előtt lesz, innen Ábrahámhegy és Fonyód érintésével kell majd az ugyancsak Balatonföldvár előtt elhelyezett célba vitorlázni. Amennyiben a szélviszonyok nem lesznek megfelelőek, pályarövidítésről dönthet a versenyrendezőség. A regatta limitideje vasárnap 19:00 óra.

„A nagyteljesítményű egy- és többtestű hajók mellett nagy számban jelentkeztek már a különböző nagyhajós osztályok egységei, amelyek közül soknak idén ez lesz az első ranglistaversenye™ – mondta Náray Vilmos.

A Helly Hansen Pünkösdi Regatta is csatlakozott a World Sailing és a Magyar Vitorlás Szövetség által közösen szervezett Steering The Course nevet viselő nemzetközi női vitorláshéthez, így a május 21-én kezdődő nemzetközi program első megmozdulása a vasárnap rajtoló túraverseny lesz. Sabján Annamária a 4Ladies CUP Hungary alapítója elárulta: csapatukból két tisztán női egység biztosan indul a versenyen, J24-essel és Elliottal. 

A regatta a jelenlegi nevezési adatok alapján biztosra mondható, hogy osztály és ranglistaverseny is egyben a Dolphinnak, ranglistaverseny az összevont cirkálóknak,  a 70-es cirklóknak, a 25ös jolléknak, a 8mOD -ban vitorlázó egységeknek. Mindezek mellett a ranglistájukba beleszámít a Sudár Regatta, a 33-as osztály, a Regina valamint a Nautic330 hajóosztályban versenyző csapatoknak.

Fotó (c) Mag Andrea, TVSK