Nézz körbeElőször a szlovák (vagy cseh, nem is tudom) nyelvre fordították le, a második idegen nyelvű kiadás pedig a magyar volt 2000-ben. Azóta angolul, olaszul, franciául és horvát nyelven is megjelent, némelyik már színes kivitelben. (2012-től az eredeti német kiadás is színes lesz.) De csak egy olyan kiadás van, ami a testvér könyvet, az 1000 GPS Wegepunkt fordítását is tartalmazza, mégpedig tenger- és tengerészálló kemény borítóban, ez pedig a magyar!

Igaz, az Adriai kikötők így csak kétévente kerül piacra, de ez cseppet sem válik kárára, mert a közbeeső páros években megjelenik hozzá a módosítás, javítás - magyarul a Supplement. Ahogy ez már csak lenni szokott a pilotkönyvekkel.

De hogy jelenik meg? Ahogy az már csak lenni szokott manapság, az internetről letölthető módon. És nem is akárhol, mert nem is oly rég óta saját weboldala van a könyvnek, s nem nehéz kitalálni, hogy a www.adriaikikotok.hu címen érhető el. Az oldal célja, hogy a hajózás iránt érdeklődőket is közelebb hozza a tengerhez, és útmutatást adjon a hajós turizmust választóknak, valamint segítsen a biztonságos hajózásban.

Persze, ez az új oldal nem csak erre hivatott, ennél sokkal többet tud! Ahogy a könyv is, bemutatja a teljes kelet-adriai partvonalat - Szlovéniától Montenegróig -, de nem a könyvet helyettesíti, hanem kiegészíti, sőt továbbfejleszti. Amit a papír nem tudhat, de tudhat a web, azt tudja ez az oldal! A marinákat, városi kikötőket sorba vevő lapok tartalma egyre bővül a kedvelt horgonyzóhelyek és a hajózóknak elérhető turisztikai helyek bemutatásával, így az adriai túrázók a hajózási információkon kívül a látnivalókról és a jó éttermekről is bővebb ismerteket szerezhetnek. Azonban ez a lap több mint egy egyszerű sporthajós turisztikai bemutató. A túrázók a kikötőknél és a kikötőkhöz vagy horgonyzóhelyekhez hozzáfűzhetik, leírhatják tapasztalataikat, élményeiket, felhívhatják a többiek figyelmét kedvenc éttermükre, beküldhetnek fotókat vagy nevezetességeket javasolhatnak egymásnak, így a lap interaktívvá válik, melyet így a visszatérő olvasók rendszeresen látogatnak.

Szó szerint látogatnak, ugyanis nem csak a fotós szemszögéből, a fotógalériákon keresztül pillanthatnak be a helyszínekre. Egyes helyszíneken ugyanis alaposan körül is nézhetünk a 360 fokos körpanorámák segítségével! Aki még ismeretlen helyre lépbe így, annak majd ismerős lesz minden a valóságban. Aki már járt ott, orrában érzi a tenger és a parti étterem illatát. S ez nem érzéki csalódás!

A lap egyedülálló módon a Horvát Turisztikai Minisztérium magyarországi irodájának segítségével és ajánlásával készült, a logójuk látható is a weboldalon, a nagyszerű munka elismeréseként. Sőt, hamarosan másik 4 nyelven is elérhető lesz az oldal, így a chartercégeknek is érdemes lesz rá odafigyelni...

Hasonló körpanorámákkal a Balatoni kikötők hajózási útmutató kísérőlapján, a www.balatonikikotok.hu oldalon is körbenézhetünk a balatoni kikötőkben. Tessék kipróbálni, tessék körülnézni! De jó alaposan...!