Ez az a verseny, amikor a régen látott kikötőlakók is előkerülnek, és ilyenkor lehetne végezni egy nagy létszámellenőrzést, mert mindenki megfordul a Clubban, aki ide tartozik.

Nyugodtan üldögélünk az étteremben, a teraszon. Az asztaloknál kávézgatunk, sziesztázunk, de legszívesebben már kihajóznánk. Csak kezdődne már el, nehéz így üldögélni, amikor még előttünk a nagy nap.

Sajátságos dolgok történnek ilyenkor. Korábban nyit az étterem, hogy a versenyre korán útrakelők még megihassák a kávéjukat, teájukat, vagy bedobjanak egy reggelit, mint otthon, a nagy hajrá előtt. A menü kínálat is másként alakul. Külön szempontok alapján állítjuk össze a Napi Ajánlatot, és megerősített személyzet áll hadrendbe.

Ha a törzsgárda (vendéglátós szlenggel a ”mag”) egyben a kikötő területén tartózkodik, akkor kalóriadús, laktató, lehetőleg fűszerpaprikától piros, kenyérrel tunkolhatós (megint csak vendéglátós nyelvezettel élve ”zabálós”) ételeket készítünk, például pörköltet.

Már a hét elején szóltam a hentesemnek, hogy a legszebb csülköket és a legformásabb sertés bokákat hozza erre a hétvégére, mert ilyenkor nem állhatok ki mindenféle egészséges, bio meg salátás étellel.

A sertéscsülök egy éjszakát pihen a fűszerekben, hogy alaposan átjárják az ízek, majd sörrel locsolgatva megsütjük, mire a versenyből hazaért harcosok bekötnek. Kemencés-hagymás burgonyából és a sült szaftból finom mártás lesz hozzá. A szaftot már páran a világörökség részévé terjesztették elő, mert állítólag mindenre jó hatással van annak, aki megkóstolja.

A vak látni fog tőle, a sánta szaladni, a beteg felépül.

Említették kollégáim, hogy aznapra asztalt foglalt Stevie Wonder is. Szóval megy a híre, na.

A másik alapanyagból pörkölt lesz, méghozzá Süssfelnap módra, mivel a kikötő pörköltfelelőse, mindannyiunk Süsije nevére vette és családjába fogadta az általam készített körömpörköltet. Amíg elkészül, többször érdeklődik az étel hogyléte felől. Ilyenkor valami érdekes tűz lobog a szemében. Nekem az jut eszembe, hogy valahogy így toporogtam a szülőszoba előtt gyermekeim érkezésekor, izgatottan, türelmetlenül.

Megjegyzem, hogy jómagam, mint konyhafőnök, aki igyekszem egészségesen étkezni, és szeretem a különlegesebb ízeket, nyersanyagokat kipróbálni, ilyenkor háttal állok az elveimnek. Ez az a nap, amikor azt mondom, hogy azért a szakács is ember. Szóval én így segítek a vizen és a hullámokon eltöltött napok után újra biztosan állni a földön:
FINOM, PUHA LÁBBAL ÉS ROPOGÓS CSÜLÖKKEL!!

Mindenkit várunk a BFYC-ben ezen a hétvégén is.
Bilagitról mindenki maga kell, hogy gondoskodjon. :)

Jóízű üdvözlettel:
Kocsis Bálint

Kocsis Bálint