Zamárdi kilátásVégre, nem kell kínlódni a kikötéssel. Itt valóban csak a hajók elválasztására szolgálnak a kis fém karok. Még a 15 vendéghelynél is a hosszú faburkolatú járdák mellé köthetünk ki, és csodák csodája, szemben a Balatonnal. A víz is legalább három méter mély, hínárnak nyoma sincs. Persze, hiszen a mólók nem érnek a partig. Húsz méteres kellemesen ívelt csinos fahídon sétálhatunk ki, alattunk szabadon áramlik a víz.

Egyenesen a kikötőépülethez érünk. Árnyas fák között bújik meg. Körülötte virágágyások apró szökőkutakkal, csobogókkal. Minden itt van: a kikötőiroda, a rengeteg (fűthető) vizes blokk és a „kocsma". Amint betérünk, köszönés gyanánt a helyi pálinkafőző termékeiből hoznak pici kupica kóstolót. (Reklám vagy ajándék, nekem aztán a kilenc is páros.) Persze a választék is remek, az ételek ízletesek. Fél adagokat is lehet kérni. A székek kényelmesek, a napernyők vidámak és még szélvédett is annak ellenére, hogy kilátunk a csillogó Balatonra.

Az épület mögött gyermekjátszótér. Homokozó, fa játékok, mászókák - bújókák, még kismedence is van. A kutyáknak persze külön bekerített kutyafuttató a másik oldalon. (Naponta legalább háromszor takarítják.)

Ha kilépünk az utcára, nagy zsongásba érünk. Balra a pódium, ahol esténként zenészek tevékenykednek, jobbra a büfésor. Van itt mindenféle. Nekem talán a „Grill büfé" a kedvencem. A reklám figurát a szakácsról mintázták. Jók az árak, gyors a kiszolgálás. Mindig van valami különlegesség, például ott fő a bográcsban a vadpörkölt.

A Dottó kisvasút fél óránként indul. Először is felvisz a faluba - bocsánat, az ó-városba -. Megnézhetjük a tájházat, majd pár lépés az erdőben és a Szamárkőhöz értünk. Az oldalában az ördög patájának és egy gyermeklábnak a lenyomata. Tartozik hozzá a legenda. Minden van benne: szép leány, szegény pásztorfiú, gazdag fiú, zord atya, öregasszony, kecske meg szamár. Szerelem, ármányság, minden történik a maga rendjén. A jó és igaz el is nyeri jutalmát, az ördög meg pórul jár, s dühében a kőbe rúg. Innen a pata nyom. A szerelem gyümölcsének pici lába pedig a gyermeklábnyom.

Zamárdi kilátüKis séta felfelé és máris a Kőhegy tetején lévő kilátóból csodálhatjuk a tájat. Belátható a keleti medence, de lelátni a nyugatira is. Egyik legszebb kilátási pont, kár lenne kihagyni. Visszafelé a „Borvölgyön" végigsétálva betérhetünk pár borozóba. Eredeti kőhegyi borokat kóstolhatunk. Jó - jó persze nem Badacsonyi, de azért nem rossz. És valódi!

Az aranyló nap lassan Tihany hegyei mögött tér nyugovóra, mi is visszaérünk a kikötőbe. Az asztalokon mécsesek pislákolnak, a mini bárban sejtelmesen elegáns lila fény, csillogó üvegek, poharak. Társalgóban meccset néznek a televízióban, másik teremben csocsóznak, biliárdoznak.

Kisétálva a hajókhoz minden csendes, csak a békák és a nádirigók brekkennek - cserrennek, a halak loccsannak öblöseket. A puha nyári este setét-fátylat ejtett ránk.

Aludjatok jól, én tovább álmodom!

Merlin

A kikötő tervei ITT megnézhetőek.




View Larger Map

Gelencsér György (Merlin)