BRemélem hogy jól sikerül, és aki volt már nyaralni ezen a tájon, annak kedves lesz a nosztalgia. Aki pedig most készül, annak egy kis kedvcsináló az ott készített finomságokhoz.

 
Horvát konyha. Milyen is az?

Kicsit olasz, kicsit halas és nagyon tengeri. Ezen hatások alapján kialakult gasztronómiai kínálat, és nyersanyaghasználat jellemzi. Nem túl kifinomult, hanem természetes egyszerű ízek dominálnak, de a nyersanyagok csak akkor lesznek egyszerűen is finomak, ha kiváló minőségűek.

Gondolok itt a tintahalra,vagy az igazán finom ajvárra.

Ha egy tematikus hétvégére készülök, már előtte két héttel megkezdődik a küzdelem a beszállítókkal, akik a nyersanyagokat hozzák a konyhára. A paprika csak kemény lehet az ajvárhoz, a tintahal pedig csak vastag húsú. Ezeken a napokon a szállítók kíváncsian várják a konyhafőnök reakcióját, hogy megfelel-e neki, vagy visszaküldi az árut.

Minek a nagy felhajtás? -szokták mondani.

Ilyenkor mindig elmondom nekik, hogy miért. Érthetően, röviden. Megéri konfrontálódni a későbbi sikerekért.

Remélem, hogy szándékaim a tányéron is érezhetőek lesznek és sok elégedett arc fogja azt mondani, miután letette az evőeszközt a tányérjára és nagyot sóhajtva,hogy? -Hát ez igazán jó volt, jólesett.

De hogy ne csak beszéljünk róla,hanem a tettek mezejére lépve készítsünk el egyet a hétvégi fogások közül.

Olyan receptet választottam, melyhez nem kell konyhafelszerelés, hi-tec berendezések, nem kell serpenyő, sőt még tűzhely sem mivel ezek a „logisztikai" feltételek gyakran hiányosak a nyaraláson.

Tábortűz mellett, faszénen vagy egy szalonnasütés alkalmával egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Ja, még valami. Nem kell utána mosogatni.

BranzinoBranzino fólia alatt sütve:

Fogunk egy egész branzinót (aki mellett ott a tenger, az onnan fogja frissen), megtisztítjuk.

Hasüregét megtöltjük friss kakukkfű, sárgarépa, hagyma, kapri és paprika keverékéből készült töltelékkel, egy kis olívaolajjal meglocsoljuk, és fóliába csomagoljuk.

Miután idáig eljutottunk, berakjuk a sütőbe, parázsba, faszénre vagy bármilyen természetes eredetű tűzforrásba. Vulkán nem javasolt!!!

15-20 perc sütés után kibontjuk, elalélunk az illatától, fülig érő szájjal elfogyasztjuk és miután végeztünk, összegyúrjuk a fóliát és a szemetesbe dobjuk.

Úgyhogy irány az Adria, én is megyek,majd a tányéron találkozunk.

Jóízű üdvözlettel:

Kocsis Bálint
Konyhafőnök
bfyc.hu

 

 

 

 

 

Kocsis Bálint