ViharjelzésIlyen nyilvánvaló az is, hogy az elemekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő hajózás, vagy egyéb szabad vízi tevékenység veszélyes üzem, nem szabad elbagatellizálni.

Emiatt a baleset-megelőzés igénye a vízen is egyidős az ott előforduló emberrel. Ezzel összhangban Európa belvízi tavainak viharjelzései is egységesen, kifejezetten preventív jelleggel működnek. Elsősorban a meteorológiai eredetű fenyegetettség jelzésére szolgálnak. Másodsorban fogalmaznak meg korlátozásokat, illetve tiltásokat. A szabályozás azonban csak a jelzés szerinti időjárási vagy vízfelszíni jelenségek által veszélyeztetetteket érinti, figyelembe véve a vízterület meteorológiai, illetve hullámjellemzői szerinti hajózás, vízen tartózkodás lehetőségeit, veszélyeit. Az, hogy a körültekintő „vízen járó" a nautika bevált szakmai gyakorlata szerint gondosan jár el, még nem zárja ki egy modern - a meteorológiai veszélyeket előrejelző - rendszer alkalmazását.

Ezért nem értem a Porthole „Korlátozás helyett" című írását?!

Először az interjúban: „Magyarországon rengeteg értelmetlen és ezért betarthatatlan szabályozás maradt fenn az előző rendszerből."

A kérdezett Pócza László a balatoni viharjelző rendszer korlátozásait ezek közé sorolja.

Sőt, továbbmegy: „A balatoni viharjelzés semmire sem használható."

Másodszor, úgy látszik, tudat alatt már a jelenleginél szigorúbb szabályozást akar a nyilatkozó: „Persze, ha valaki a viharjelzés ellenére vízre száll, vagy egy adott távolságnál távolabb megy a parttól és bajba kerül, akkor vállalja annak következményeit... És ebben ne legyenek kivételek. Ez ugyanúgy vonatkozzon mindenkire..."

A „színes" egyéniségű, provokatív nyilatkozókra persze szükség van, főleg ha segítik az együttgondolkodást, de itt egyazon írásban a nyilatkozó elveti a viharjelzést és a viharjelzéshez kapcsolódó szabályokat, majd viharjelzés esetén a szabályozásban szereplő kör teljes kiszélesítéséről beszél. (Meg rengeteg tévedése van, de ezt nem sorolom, a figyelmes olvasó az előző lapszámban olvashatta.)

A kérdés az, vegyük-e figyelembe a viharjelzést, betartva annak szabályait vagy se? Kell-e egyáltalán viharjelzés?

A kérdés persze költői, aláírások gyűjtése nélkül is, a választ pedig a felkészült és felelős balatoni hajósokra, vízszeretőkre bízom.

Rest Bulcsú