Matrózok, hajók, kapitányok
/Kalandok az Adrián /

1918. Növendékek érkeznek Fiumébe, a „Nautica"-ra, azaz a Magyar királyi Tengerészeti Akadémiára. Zavaros, háborús idők közepette kezdik tanulni a kereskedelmi hajózást. A fiúk hamarosan beilleszkednek a Monarchia vegyes - osztrák, magyar, horvát, olasz - nemzetiségű társaságába. Megismerkednek a helyi horvát tengerészekkel, a fiumei „uszkokok" - a dalmát partvidék rettegett kalózai - leszármazottaival, és barátságok szövődnek közöttük.
A háborúnak aztán vége szakad, és az antant győztes államai között megkezdődik a területi osztozkodás. A Magyar királyi Tengerészeti Akadémia tanárait elküldik. A további tanulásnak vége, a három fiatalnak döntenie kell a hazautazás és a legendás hírű kapitány, Turkovich Daniló ajánlata között:hajózzanak vele az Adrián, Jadran nevű sonerén.
Megkezdődik hát a kaland a híres legénységgel: Sottomarina, az adriai partok legerősebb embere; Turkovich Szevér; Gáspár Béla; Horváth Feri, Zoller, Andrea, a három nauticás;
Jokko; Suttora, a „kalóz"; Lau kutya és Pallada, a papagáj. Az expedíció célja: megtalálni az uszkokok elveszettnek hitt kincsét.
A tengeri úton az olvasó megismerheti a navigáció rejtelmeit, a tengerészeti kifejezéseket, a régi, nevezetes történeteket. A viharok és egyéb megpróbáltatások pedig ízelítőt adnak a tengerész hozzáállásból.
A könyv talán legnagyobb érdeme, hogy emléket állít a Magyar királyi Tengerészeti Akadémiának, tanárainak és az ott végzett tiszteknek, akik példásan megállták a helyüket a világ tengerein.
A háború és az Osztrák-Magyar monarchia végnapjai ellenére a művet egy különös, békés báj lengi körül, melyben az olasz, horvát és magyar tengerészek példát mutatnak barátságból és emberségből.



Kalózok, bálnák, tengerek
/Kalandok az Északi-tengeren/

Az Északi-tengerről Drake, a hajdani kalóz majd admirális ezt írta jelentésében: „Felhívom Felséged figyelmét arra, hogy a mi Északi-tengerünk viharai semmivel sem kisebbek, mint az Atlanti-óceán és az Indiai-óceán nagy viharai. Az a vihar, amelyik bennünket a spanyol Medina Szidonia nyomában űzött, annyira veszekedett volt, hogy attól féltünk, nem látjuk meg a másnapot..."
Egy hasonló orkánnal kezdődik a kaland: egy holland vontató és sleppje kerül végveszélybe, de végül a derék mentőhajósok kimentik a bajba került tengerészeket. A vontató azonban annyira megsérül, hogy a két magyar hajós, Horváth Feri és Andrea szárazföldre kényszerül.
Itt, az Orániai Vilmos Tengerészotthonban hallanak először a Mary Celeste esetről. A hajó titokzatos körülmények között tűnt el, a rajta lévő pianínó viszont előkerült - felismerte egy matróz, aki betegsége miatt nem lépett a fedélzetre...
A két magyar egy kikötői kocsmában összetalálkozik a rég nem látott cimboráikkal: kiderül, hogy a Jadran, Daniló bácsi, a kapitány és az egész adriai kompánia itt van a kikötőben. Rövidesen összeül a „haditanács", és világossá válik a cél: a Mary Celeste titkának felderítése. A kalandokban - és kalózokban! - bővelkedő könyvből szinte szívjuk magunkba a tengerészeti kifejezéseket, és a velük a tenger leheletét.

A tengerészeti sorozat további könyvei: Csempészek, hősök, kikötők; Az elveszett sziget; Az óceán császára; Jokkó visszatér

Aknai Miklós
 

Aknai Miklós