1952-ben vették első hajójukat, egy 7.5 méter hosszú kuttert. Ezzel a pici hajóval Raymonde és Robert Le Serrec bejárta a Földközi tengert. Bár első fiuk születése a partra hazatérésre késztette őket, a vitorlázás és a felfedezés utáni vágyakozásuk egy életre beléjük ivódott. Elhatározták, hogy egy nagyobb hajóval, hosszabb útra indulnak. 1958-ban találtak rá a jóval korábban 1935-ben épült francia 21 méter hosszú kétárbocos tonhalhalász vitorlásra a Saint Yves-d' Armor -ra. A hajót 2 éven keresztül készítették fel az útra. Teljesen átalakították, és felújították. 1960-ban sebtiben toborzott társasággal indultak neki az óceánoknak. Többször váltott legénységükkel életre szóló barátságokat kötöttek, miközben Afrika és Dél-Amerika érintésével a Panama-csatornán át a csendes-óceáni szigetvilágot is behajózták. Halásztak, vadásztak, megismerték a helyi kultúrákat és egy egészen furcsa hatalmas tengeri teremtményt is lencsevégre kaptak. Így a tudományos világ is megismerhette ezt az élőlényt, melynek létezéséről már több helyen tettek említést.

Az útjuk során 2 gyermekkel bővült a család, Annaich után Yves és Gwenola is megszületett. Számtalan élményük közé tartozik a horgony felszakadása egy viharban mely a hajó komoly megrongálódásához vezet, cápa és leopárd horgászat a Afrika partjainál, vagy a Csendes-óceáni-szigetcsoportokon élő emberekkel való találkozás.

Sajnos körútjukat nem tudták befejezni, mert Ausztrália partjainál egy viharban rossz látási viszonyok között zátonyra futottak. Szerencsére nem csak az embereknek, hanem több filmnek és fényképnek is sikerült megmenekülnie a süllyedő hajóról, egy közeli szigetre, ahol a csodával határos módon, szinte rögtön felvette őket egy arra járó hajó.

Igen bátor vállalkozás, elhagyni a biztonságot jelentő szárazföldet, és családostul nekivágni az ismeretlennek. Érdemes elolvasni ezt a történetet.

Öt év vitorláson a moly.hu -n.

Szutor Ferenc