A cikk kifogásolt része vélemény és elsősorban nem az ütközésről szól, hanem annak egy nagyon fontos tanulságáról, amit továbbra is fenntartok. A cikkben nincs senki nevesítve éppen azért, mert nem az adott eset a lényeg. Az ütközésről le is írtam ott, hogy ilyen versenyen előfordul, önmagában nem nagy ügy. 

A cikk arról szólt elsősorban és azért írtam le az esetet, hogy hasonlóan önveszélyes dolgokat ne tegyen soha senki, mint amit a helyreigazítást kérő a hajó orrán tett! Kérem is, hogy aki megteheti, olvassa el az ott általam leírtakat, mielőtt véleményt mondana az írásról! A Porthole-on is furcsa úgy olvasni a helyreigazítást kérő írást, hogy nincs ott legalább az eredeti cikk linkje. Segítek: http://www.hunsail.hu/hirek/esemeny/evadnyito-2011/ 

Szerencsére, amikor a baleset történt, mi a vízen, egy motoroson, Fehér Sándorral (X-Trame Stúdió) és Sigmond Andrással a közelben voltunk. Amikor "Mentőt!" kiáltással odahívtak minket, a sérültet azonnal a partra vittük (sajtó motoros, nem kifejezett dolga egyébként, de természetes, hogy rohanunk segíteni). A BYC-be prceken belül odaért a segítség és szerencsére nem lett oyan komoly baja a lábának, mint ahogy a seb kinézett.. (Felháborodott levele amúgy kedves köszönet a gyors segítségünkért...) 

Mindenestre ha ő úgy véli okosan cselekedett, szíve joga. Dugja oda a kezét-lábát, amilyét akarja, ahová jól esik máskor is! De attól még példálózni fogok vele - név nélkül, ahogy ezúttal is - hogy más, okosabb, tanuljon az esetéből. Szerintem - és tudom nem állok egyedül a véleményemmel - balgán döntött. A cikkemben nem szerepelt a neve, mert nem a személyt akartam szenzációhajhász módon pellengérre állítani, hanem azt elérni, hogy az önveszélyes viselkedéséből más olcsóbban leszűrhesse a hasznos tanulságot. 

A tévesztés a cikkben maximum annyi, hogy az ő lábát nem a két hajót összeakasztó beksztég, hanem az achter kötele sértette meg. Ez amúgy totál lényegtelen információ, már azért is, mert megúszta. Az is szerepel a cikkemben, hogy a szondáztatást ők, a Sirocco legénysége kérte, holott ez kötelező ilyenkor. Maximum ezt lehetne leírni korrekcióként, ám én fültanúja voltam egy telefonbeszélgetésnek, illetve miután a a telefont átvettem, nekem is azt mondta Zentai István még a vízről a tovább versenyző Siroccóról, hogy ők kérik a szondáztatást. Egyébként ez sem igazán lényeges, mert ez már az ütközés körüli indulatokról, a helyzet helyes vagy helytelen, ám mindenképp szubjektív megítéléséről szól. És a cikkem ugyebár nem ezt írta le. Azt a csontot ne is szívesen rágcsálnám... 

 

A cikket azért írtam, mert sajnos a nem kevés vízen, vízközelben töltött időm alatt ezen az eseten kívül is láttam több hasonló balesetet. Sokkal kisebb hajók közötti ütközéskor vagy egyszerűen rossz kikötéskor történő lábbal való kitámasztáskor. Csúnya sérüléseket láttam így, és mindannyiszor nagyobb erőket tapasztalt meg a pórul járt oktalan, mint amire számított. A cikket azért írtam, hogy ne kelljen ilyen eseteket látni és elszenvedni senkinek...  

És mégy egy észrevétel a helyreigazításról. Az óvástárgyalás jogi aktus. Az eredménye szakértők, a versenybíróság tagjainak véleménye, döntése. 

Az óvástárgyaláson eldőlt, miszerint a Sirocco kormányosa szólt, hogy helyet kér, mert fogy a víz, de maga is elismerte, hogy ezt nem elég határozottan kérte. Az is bebizonyosodott, miszerint a Nemere kormányosa válaszolt, hogy helyet ad, amikor szólnak, hogy fordulni akarnak. (A fotókon látszik, hogy felkészültek a fordulóra). Ezt vagy nem hallották vagy félreértették a Siroccón. Ez utóbbi is az óvástárgyaláson megállapított tény. Fordultak, kicsin múlt, de ütköztek és a Siroccót kizárták. A Nemere a versenybíróság szerint nem volt vétkes. 

 

Ezek a tények! 

Ha ezután - jó magyar szokás szerint - a vétkesnek ítélt hajó legénységének egy tagja leírja, hogy mégis az volt a hibás, akit a bíróság vétlennek talált, az egyszerűen nem hajlandó szembenézni a saját tévedésével. Ám ha nem is ért egyet a bíróság döntésével, azt illik elfogadni. Azért van a bíróság! Fellebezni persze lehet. Ha ilyenkor cikk jelenik meg, amely azt sugalja, hogy mégis a másik a hibás, akkor meg majd kérjen helyreigazítást az, akit vétlennek ítélt a bíróság? Esetleg írjon cikkeket a becsületéért? 

Sajnos ilyen ma Magyarrszágon a jog elfogadottsága. Jó a döntés, ha nekem kedvez, és semmi módon nem fogadom el, hogy hibáztam, még ha ki is mondja a bíróság! 

Szerintem a Sirocco csapatának megsérült tagja egyszerűen nem akarja belátni, hogy tévesen döntött. Ahelyett, hogy örülne a megmaradt lábának és levonná a tanulságot... Legközelebb is a hajó orrán fog ülni, és legközelebb is odateszi a lábát. Ismétlem az ő dolga! Csak könyörgöm: más ne tegye! 

Ismétlem, a cikk, amit írtam nem arra kihegyezett, hogy pontosan mi történt a felek között. Ezért nincs is benne egyetlen név sem, még a kormányosoké sem. Arról szól elsősorban, hogy senki ne tegye a kezét-lábát ütközéskor, de mondjuk rossz kikötéskor sem két hajó közé, mert az erők sokkal nagyobbak, mint képzelnénk. 

Cimbi (Cittel Lajos) régi jó barátom. Kábé egy hete felhívott telefonon, hogy ő ugyan nem olvasta az írásomat, de ezt meg azt hallotta, hogy mi van benne. Ott helyben fellvastam neki a cikket és azt mondta, hogy az szerinte teljesen rendben van! Az ő véleménye nekem többet számít, mert talán nem sértem meg a helyreigazítást kérő urat, de Cittel Lajos azért jóval tapsztaltabb hajós őnála. 

A Siroccó legénysége nem tud olvasni rendesen vagy valami mást akar kiolvasni a cikkből, mint ami benne van, indulatos és önmagával szembenézni nem mer vagy nem akar. Erről nem tehetek. Az ő baja. 

Én helyreigazítást nem írok. Ha az érintett Sirocco legénység a saját rossz döntéséhez (a sebe bizonyítja, hogy rossz) szeretné az általam tapintatosan elhallgatott nevét is ország-világ tudomására hozni, ám tegye! Végül is örülök, hogy ezáltal szaprodik az eset tanulságának nyilvánossága. 

Nem az a fontos, hogy igazam van-e! Ha ezektől a ckkektől valaki majd nem dugja két ütköző hajó közé a kezét, lábát, vagy nem próbálja a túl nagy lendülettel érkező hajóját a kikötőben lábbal megállítani, akkor mindennek volt értelme. A megjelent cikkre is kizárólag ezért reagáltam. Köszönöm az alkalmat! 

Amúgy a helyreigazítást kérőnek üzenem, hogy szívesen! Ott leszünk és segítünk neki legközelebb is a gyors kórházba jutásban... Hajrá, bátran előre!  

Ruják István

További fényképek 

Kapcsolódó cikk: 

Helyreigazítási kisérlet (Sirocco vs. Nemere II.)

 

Ruják István