A Tamangó Balatonfüreden épült 1964-ben, a Balatonfüredi Vasas Vitorlásklub részére (ma Balatonfüredi Yacht Club). Ekkoriban még világoszöld színe volt és "Skandináv Bizsu" -nak hívták. Bujtor István színművészhez 1976-77-ben került és Ő festette át "sötét zöld és vaj" színűre és adott neki új nevet: "Tamangó". 2009-es haláláig hű társa volt a hajó. A Tamangó az elmúlt 3 évben Balatonfüreden az MKB kikötőjében állt, ahol a lehetőségekhez képest mindent megtettek állagának megtartásáért. 

2011 évvégén a Bujtor örökösök úgy döntöttek, hogy  régi családi barátaik Németh Csongor és felesége részére értékesítik a Balaton eme legendás hajóját. Az új tulajdonosok Cittel Lajos (Cimbi) és munkatársai segítségével teljesen felújították a Tamangót. A munkálatok alatt a nem megfelelő állapotú vízvonal alatti vörösfenyő palánkok kicseréslésre kerültek és epoxy bevonatot kaptak, a vízhatlanság biztosítása érdekében. A vízvonal feletti palánkokat ahol szükséges volt javították, és a deck-et is csúszásmentessé varázsolták a Kövendi Dénes által ajánlott és forgalmazott Epifanes festékkel. A tölgyfa hajógerinc, a bordák és a merevítések az eredeti festék rétegek és a rozsda eltávolítása után meglepően jó állapotban voltak, így csak apróbb javításra szorultak. A tulajdonosváltással a Tamangó színe is megváltozott, a skandináv eredetű Nordic Folkeboot-os hagyományokhoz híven világos vajszínű lett.

 

Bujtor István legnagyobb vitorlás sikereit - az 1980-as évek elejétől barátjával, Csongor édesapjával egy Csapatban - az 1936-37-ben épített Rabonbán II. (30-as cirkáló) kapitányaként érte el, ennek ellenére saját hajója a Tamangó volt, mely több filmjében is szerepelt.

A Tamangó idén május 5-én (Bujtor István születésnapjának évfordulóján) került ismét vízre és jelenleg is az MKB balatonfüredi kikötőjében található.

 

Bővebb információ: www.folkeboot.hu 

Szutor Ferenc