A füredi MKB kikötőben szombat déltől kezdtek gyülekezni a hajók, amiket a remek szervezésnek köszönhetően szépen egymás mellé, bekészített kötelekhez tudtunk kötni. Nem csak a mi szívünket gyönyörködtette a látvány. Többen jöttek ki a mólóra érdeklődni, hogy honnan származnak ezek a szép vitorlások. A sor végére egy IF Folkeboot is odakerült, ami az északi típusok "fiatalított" műanyag változata.

 

A délelőtti szél sajnos elcsendesedett, így a programot némileg felrúgva nekifogtunk az árnyékolók alatt feltálalt ebédnek. A Németh család (a Tamangó új tulajdonosai) vendégeltek meg minden résztvevőt, és készítettek olyan finom marhapörköltet, hogy másodszorra is sor keletkezett a bogrács körül. A falatozás és a remek borok fogyasztása jó alkalmat teremtett az eszmecserére, az egyes hajók történetének elmesélésére. 

A szél türelmesen megvárta míg elfogyasztjuk a lakomát, majd a levelek egyre határozottabb suhogtatásával adta tudtunkra, hogy ideje megkezdeni az előkészületeket az osztályalakító vitorlás edzésre az MKB kikötő előtti vízterületen. Hat hajó vágott neki a profin kitűzött pályának, hogy két futamban összemérje tudását, de leginkább azért hogy jó hangulatú átkiabálásaikkal szórakoztassák úgy a flottát, mint a környező hajókat. 
A két futamot díjkiosztó követte, ahol az első három helyezett Oklevelet vehetett át, illetve egy-egy üveg borral is gazdagodtak a vitorlások. A Nathali-ra sebtében Németh Enikő kormányzásával alakult női csapat különdíjban is részesült, de a Tamangóra is megemlékeztünk, hiszen három generáció együtt hajózott rajta!
A díjkiosztó után előkerültek a behűtött fröccsnek valók, és kezdetét vette az éjszakába nyúló beszélgetés. A régi történetek, az osztályalakítás kihívásai, a hajók tulajdonságai mind napirendre kerültek, többször.

 

Meghatározhatatlan időpontban tértünk nyugovóra, hogy a másnapi igazi Folkeboot-os időben ki-ki hazatérjen, és elvigyen valamennyit abból a jó hangulatból amit a találkozó adott.

Hogy mitől sikerült ilyen jól ez az összejövetel? Talán az MKB kikötő vendégszeretete, talán a Németh család pörköltje, talán Kövendi Eszter edzésrendezése tette ilyen felejthetetlenné? Ezekre mind szükség volt. De azt hiszem a legfontosabb a jó társaság volt, ami ahogy egy asztalhoz ült, rögtön össze is kovácsolódott. Osztály lett belőle akkor is, ha ma még nem így hívják.

 

Jövőre is Folkeboot találkozó, ha a tendenciáknak hihetünk, akkor még több résztvevővel! 

További képek a galériában. 

A háziverseny eredménylistája itt letölthető. 

A 2011-es találkozó beszámolója itt érhető el.

Bővebb információ a típusról, és a balatoni flottáról: www.folkeboot.hu    

Szutor Ferenc