Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, ahol a kurta farkú kismalac túr, az Üveghegyen innen, hol a"kétharmados - lófej széles ibolya" is virul, szóval ott van Meseország. Csodálatos tájakon, az állatok népe lakja, egyetértésben, békében, boldogságban. És ha egyeseknek, jó dolgukban, kedvük szottyan megtanulni vitorlás, és/vagy kisgép hajóvezetést tanulni, uram bocsá' képesítést szerezni, mi sem egyszerűbb: szép számmal található az interneten, egyik jobb, mint a másik, csak választani kell.

Nocsak: „A tél vége felé nyílik egy fénysugár, a szerelemről szól, mely mindenkit megtalál." Valentin napi ajándék! Hozza magával: galamb a tubicáját, kakas a pipikéjét, bárány a barikáját, nyúl a nyuszikáját, macska a cicukáját, ..., marha a feleségét. Egyiküknek az elméleti tanfolyam ingyenes! A vén, nagypofájú Csizmás kandúrnak szemet ütött a dolog: Hiúz mamának, bár régi hajós, nincs még „papírja", neki meg csak vitorlás - uccu neki, vágjunk bele!

 

Regisztráció a dúcban, e-mail nevű postagalamb röppent ide-oda, csőrében a mellékletekkel. A weboldal látványos, jól áttekinthető, napra kész, valamennyi lényeges információ egyszerűen megtalálható. Minden pontos, precíz világos, gyors és hatékony. Főleg kényelmes, a teljes ügyintézés akár egy okos-telefonról (nyomtatási lehetőséggel) elvégezhető, beleértve a banki utalásokat is. Rendben minden, szűk hónap múlva kezdődik a tanfolyam.

Hajózási Szabályzat kinyomtatva, átnézve. Na b@sszus! Jó, ha előre felkészülünk. Hiúz mama fúj, morog, majd szimatolásba kezd: http://www.tesztvizsga.hu/. Egyáltalán nem olcsó, de működik. A fejezet szintre bontott témakörök szerinti formától a valódi vizsga szimulációig szinte minden eljátszható. És azonnal láthatjuk - az értékelésen kívül - hiba esetén a helyes választ. Nagyon hasznos! Jó dolog, már felkészülve részt venni az oktatáson sokkal érthetőbb lesz minden.

Beköszöntött ó, a boldog nap délutánja. Sereglettek az állatok a nagy - magas oskola aulájába, kecskék, lovak, kutyák, macskák, sasok, vércsék, őzek, szarvasok, ahányan csak voltak, annyi félék. „Arany sörényű Kentaur hölgy" fogadta a csapatot mosolyogva, kedvesen, odafigyelő törődéssel.

 

A hatalmas épületkomplexum egy félreeső szegletében bújt meg a tanterem, ahol kezdetét vette az okítás. A kentaur hölgy kezdte tematikával, alapfogalmakkal. Laptop kivetítővel, látványos, érdekes, lényegre törő előadással. Szünet után, maga a „Bölcs Bagoly" lépett katedrára. Az iskola tulajdonosához méltó módon beszélt a folyók - tavak vízrajzáról. A Balaton tekintetében - messze túllépve a vizsgához szükséges mértéket -, tudományos igényességgel, de érthetően és egyszerűen magyarázta a tó jellegzetességeit, tulajdonságait, szépségeit, veszélyeit, értékeit és sérülékenységeit. Lényéből áradt az elhivatottság, hogy kadétjai célja ne csupán egy „rongyos papír" megszerzése legyen, hanem valódi, természetet óvó és tisztelő hajósokká érjenek. A nap végén CD lemezen minden résztvevő megkaphatta a tananyagot tartalmazó felkészítő programot. Otthon azután a gép előtt ülve Csizmás kandúrnak egyből feltűnt: ez gyakorlatilag ugyanaz, mint a tesztvizsga.hu, talán még szerkezetében és a témák csoportosításában szerencsésebb is. Szinte tökéletes segédeszköznek tűnt. Kattintgatták is éjt nappallá téve.

Másnap új előadó érkezett, egy „szélsebes Ezüst sólyom". Fiatalságának hevével és lendületével vágott bele. Ez nem jelentett gondot azoknak, akik kicsit előre ismerkedtek a témával, akik viszont nem, vagy esetleg még nagyon tájékozatlanok voltak, nyugodtan kérdezhettek. Ilyen esetekben úgy kirészletezte a dolgot, pótolta a hiányzó háttér információt, hogy egyik állatnak sem maradhatott sötét folt az elméjében. Persze Csizmás kandúr - ronda kötözködő természetéből, valamint az állatfajok közti antagonisztikus ellentétből adódóan- , lépten - nyomon, okkal - ok nélkül belekötött. Hiúz mamának kellett határozottan ráfújnia, hogy azonnal fogja be a pofáját, így sikerült elkerülni a nyílt csetepatét. Borítékolható volt azonban, hogy előbb - utóbb akár csúnya marakodássá is fajulhat a két vérszomjas ragadozó ellentéte...

 

Repültek az órák, teltek a napok. Egyik délután kiderült, megsérült az előadást tartalmazó fájl. Se baj, Kentaurunk secc-pecc megoldotta. Egy HÁSZ pdf-ből vetítette a képeket, mintha mi sem történt volna. Ilyesmire csak az képes, aki „vér profi" oktató, méghozzá olyan mély és alapos tudással rendelkezik, hogy szavaival pótolni tudja azokat az ábrákat, képeket, melyeket a technika ördöge elvarázsolt.

Elérkezett az elméleti vizsga napja. Gyűltek az állatok a nagy-magas Közlekedési Felügyelet előtt, hogy számot adjanak elméleti tudásukról. Halk bégetés, mekegés, nyávogás, morgás, röfögés, gágogás és pár makogás. Ja igen, számunkra ismeretlen jelöltek is szép számmal feltűntek: egy csapat gibbon, pár cerkóf és csimpánz, néhány vaddisznó. Persze Kentaur hölgyünk istápolta, biztatta, vezetgette megszeppent csapatát.

A vizsgaterembe lépve, az elnöki asztalnál egy élete teljében lévő oroszlán várt segítőivel, egy komondorral és egy vizslával. Pontosan, világosan elmondta a vizsga menetét, kinek mi a dolga, mire figyeljen, mitől óvakodjon. Adategyeztetés, majd tesztlapok kiosztása következett. Start, óra indul, témánként 20 perc (kérdésenként egy). Csizmás Kandúr majd felnyervult meglepetésében: minden egyes kérdés ott volt a kiosztott anyagban! Tehát aki figyelmesen akár egyszer is végig válaszolgatta, a hibákra párszor visszatért, teljes biztonsággal, pontveszteség nélkül tudta beikszelni, méghozzá a rendelkezésre álló idő töredékének felhasználásával. Le is adta gyorsan, aztán kivonult a folyosóra. Alig váltott pár szót Kentaur ladyvel, ismét nyílt az ajtó és Hiúz mama sompolygott ki száját nyalogatva. Bájos pofikáján, valahogy az a bizonyos „na, ezt megettük" somolygás bujkált. Az idő múlásával egyre többen oldalogtak kifelé, változatos képpel, többen kimondottan behúzott farokkal, lógó füllel. Kisebb csoportokba verődően tárgyalták meg, ki mit húzott, mi lehet a tuti, mi nem.

 

Az igazság pillanata következett. Az oroszlán először is nagyon korrekt módon megkérdezte, ki nem járul hozzá, hogy eredményét nyilvánosan kihirdesse, mert akkor azt csak vele fogja közölni, majd hozzáfogott jelöltenként, témák szerint. Meglepően sok volt a bukás, úgy negyven százalék körül, és ennek legalább a fele egyetlen tantárgyból sem tudott megfelelt tesztet produkálni. Csizmás Kandúr értetlenül fogadta ezt a kudarc tömeget. Kicsit körbe dorombolt pár állatot információ szaglintás okából. Kiderült, a legtöbb „nem felelt meg" azoktól eredt, akik nem abba az iskolába jártak, ahová ő. Ja, lehet, hogy nem kaptak ilyen használható háttéranyagot, vagy nem hallgattak hasonlóan jó előadásokat? Esetleg a gibbonok, cerkófok, csimpánzok és vaddisznók közt akadnak olyanok, akik „Ab Ovo" alkalmatlanok a vízen járás tudományának elsajátítására? Ki tudja...

Akik viszont átmentek, boldogan tervezgették: pár hét és bonthatjuk a vitorlát, indíthatjuk a motort. Kezdődhet a gyakorlat!

Mese-mese-meskete, minden hétre egy mese, folytatás következik!    

Gelencsér György (Merlin)