Balatonföldvár, megközelítőleg 320 hajó - és jó néhány eltérő vitorlázó-típus...

Rendszeresen túrázik: 5 darab. Ezen azt értem, hogy egy szezonban minimum 3 alkalommal, legalább egy hétre elhagyja az állandó kikötőjét, több idegen kikötőben éjszakázik. Amikor pedig nem túrázik, rendszeresen vitorlázik heti pár órát, illetve tesz rövidebb kirándulásokat közeli helyekre - kikötőkbe - úgy, hogy estére hazatér. Persze széllel.

Szokott túrázni: 10 darab. Évente legalább egyszer körbevitorlázza a Balatont. Egyebekben az előző bekezdésben foglaltak szerint hajózik.

„Regattás": 15 darab. Az UNIQUA Balaton Regatta túraverseny-sorozat rendszeres vagy alkalmi résztvevője. Hajóján minden irányból jól látható az embléma. Más ügyben nemigen fut ki a vízre. (Persze ezen a versenysorozaton az általam más kategóriákba sorolt hajók is szép számmal részt vesznek.)

Sétavitorlázó: 10 darab. Rendszeresen kifut a vízre pár órára, ha az idő megfelelő. Még egynapos kirándulások is beleférnek. Estére mindig hazatér. Nemigen alszik a hajón.

Látogatós: 5 darab. Általában nagy testű hajók, erős beépített motorral. Alkalomszerűen indul útnak, mindig valamelyik kikötő a határozott cél, amit a lehető legrövidebb idő alatt, a legegyenesebb úton, a legkevesebb fáradsággal kell elérni. Ott tölt pár órát-napot, majd irány vissza - ugyanígy.

Fürdőhajó: 10 darab. Szép csendes idő, meleg víz. Kipöfög a kikötő elé pár száz méterre, esetleg kicsit tovább. Horgony, napernyő. Este vissza.

„Járt már kint az idén": 200 darab. Jórészt az állandó kikötőhelyén áll. Látni rajta urakat-hölgyeket-gyerekeket. Nagy ritkán kifutnak. Havonta talán egyszer, vagy annyit sem.

A többi hajó el sem mozdul egész évben. Csak a daruig. Odáig is a kikötő személyzete viszi.

Hangsúlyozom, az adatok személyes megfigyeléseimen alapulnak, nem reprezentatív közvélemény-kutatáson, vagy adatgyűjtésen. Vitaanyagnak szánom, lehet, hogy másnak más a véleménye.

Túráim során viszont ennél jóval több hajóval találkozom a vendéghelyeken. Ők a különböző formában kölcsönzött hajók. Szerintem minden nagyobb kikötőben átlagosan van legalább 10 hajó, ami bérelhető. Ezeket ki is bérlik, mennek is vele, legtöbbször túráznak. Ott vannak továbbá a valamilyen egyesülethez vagy céghez tartozó vitorlások. Például minden túrámon, (tavasszal és ősszel is) találkozom a Paksi Atomerőműhöz tartozó hajókkal.

Szerintem ekkora a társaságunk. Írásaimban a minket foglalkoztató kérdéseket szeretném boncolgatni, következő cikkemben pedig a bérelt vitorlásokkal kapcsolatos meglátásaimról írnék pár gondolatot.

Gelencsér György

Gelencsér György