A lényeg, hogy hajó irányításában a teljesen kezdők is részt vehetnek, és azok is, akik nem annyira ügyesek, mert itt nem az eredmény számít, hanem valami más. A hajókban ismeretlen emberek nagyon gyorsan csapattá formálódnak, a hajók pedig nem egymással versenyeznek, hanem inkább együtt vitorláznak, ez a flottavitorlázás lényege. Tehát a játékos versenyzés ezt jelenti, és mivel minden délután összekötünk, és este egymás mellett állunk a kikötőben, ezért a csapatok közösségé alakulnak, mert minden este van ’valami’.

A VMG flottavitorlázásunk nem csak a játékos vitorlásversenyekről szól, hanem a közös horgonyzásokról, közös vacsorákról, amikor összetolunk minden asztalt, hogy egy nagy asztalnál ülhessünk. Emellett parti kirándulások is vannak, sőt egy este össze szoktunk gyűlni egy hajóban. 40 fő esetén ez nem egyszerű, de megoldható, s talán nem is kell leírnom, milyen ilyenkor a hangulat. :-)

A napközbeni játékok alkalmával a fejlődés áll a fókuszban, vagyis keressük a válaszokat arra, hogy hogyan lehetünk gyorsabbak, a másik mitől gyorsabb vagy lassabb, mint mi. A teljesen kezdők megtanulhatják a vitorlázás alapjait, és mindenki megszereti a vitorlázást.

Minden évben ugyanolyan hajókkal megyünk, nem a sportosság a lényeg, hanem inkább a kényelem. A feladatok során nem bójákat rakunk ki, hanem sziklákat, szigeteket kerülünk, szóval úgy, ahogy a kezdetekkor, az első vitorlás versenyeken…

Óvás nincs, a vitás eseményeket este átbeszéljük baráti stílusban. A hajók és a csapatok 100%-os biztonságra mennek, a kényes helyzetekben a tapasztalt szkipperek veszik át a hajók irányítását.

A ’seamanship’ áll a középpontban, ami több a szabályok ismereténél, sokan ezt művészetnek mondják. Magyarul gyakran mondjuk ’a jó tengerész gondossága’, ami a szabályok (COLREG) mellett arról is szól, hogy hogyan használjuk a hajót, és például hogyan készülünk az indulásra (ez önmagában megérne egy cikket…).

Van esti futamunk is a naplementében, szerintem ilyenkor a legszebb a tenger és a fények. A célunk ezt az életérzést átadni mindenkinek. Amikor a vitorlás tökéletesen fut, kellemesen dől a hajó, és nem is kell kormányozni, mert a beállítás tökéletes. J Majd a sötétben folytatódik, mert május 10-én telihold lesz, és ilyenkor kint kell lenni a vízen.

Ezt hogyan lehet fokozni? Több vitorlással és még több vitorlázóval.

Szóval minden érdeklődőt várunk a flottánkba!

Az útvonalválasztásnál figyelembe vesszük az időjárást is. Ha például nincs szél, akkor változtatunk a terven, kerüljük az egész napos motorozást… Ha viharos a szél, és a csapatok kevesebbet, védettebb helyen szeretnének vitorlázni, változtatunk a terven. Horvátországban 1087 sziget van, nagyon sok a lehetőség és a legjobb útvonalat próbáljuk megtalálni.

Minden évben azért erős (viharos) szélben is kimegyünk vitorlázni, mert a kezdőknek ez egy jó tapasztalás: nem kell félni, ez is része a vitorlázásnak.

A tavaszi VMG flottavitorlázásunk minden évben májusban van, ami már nyár az Adrián, de még vannak jó szelek is, de nincs még sok turista! Szóval együtt szoktuk kezdeni a nyarat és a vitorlásszezont.

Az őszi VMG flottavitorlázást október elejére szervezzük, és ezzel zárjuk közösen a vitorlásszezont. Ilyenkor még nyár van az Adrián, de már csöndes, kevés a turista…

Nem véletlen a névválasztásunk, mert a VMG, a legfontosabb mérőszám egy vitorláson, és ezt mindig kell tudni (érezni). Velocity Made Good (VMG), vagyis a jó irányú sebességünk az egyik legfontosabb információ a vitorláson, még a sebességnél is fontosabb. (Ez a GPS-en megjeleníthető paraméter.) A VMG-t kell maximalizálni a hajó irány (és a vitorla-beállítások) optimális kiválasztásával. Ez kicsiben olyan, mint az Élet…

A VMG flottavitorlázás időpontjai:

2017. május 6-9.

2017. május 9-12.

Indulási és érkezési kikötő: Marina Kastela

A hajóink: Elan Impression 434

További információ (útvonal, program stb) itt található.

A flottavitorlázásunk mellett szervezünk egyhetes adriai gyakorló/tanfolyam vitorlástúrákat, nyáron adriai nyaralós vitorlástúrákat és például egyhetes adriai vitorlástábort gyereknek.

Az Adria mellett minden évben szervezünk a Földközi-tengeren is hosszabb vitorlástúrát, sőt minden évben a Karib tengerre is megyünk vitorlázni, szóval sűrű a programunk…

Békét és Szelet!

Méder Áron és a VMG Yachting csapata

(x)