Az esélyesekről készült összefoglaló ITT!

Már a rajt pillanatában megtörtént az első nagy ütközés is. Az Anna 70-es cirkáló jobbcsapáson, Lillafüred balcsapáson vitorlázott, amikor a Lillafüred felcsúszott az Annára, Annának pedig kidőlt az árbóca, így ők feladni kényszerültek a versenyt, míg a Lillafüred elrajtolt. A felek óvástárgyalás keretében szeretnék tisztázni az ütközést.

Videónk itt nézhető:
https://www.facebook.com/portholeportal/videos/10155448031683972/

Induláskor még a délies szelek domináltak, ami később északira váltott. A lassú leterjedés miatt a mezőny déli része teljesen beragadt a rajtvonal környékén. A vezető hajók már viszonylag gyorsan elérték a kenesei bóját, ahol történt egy kis fennakadás. A Festipay beleakadt a pályajel rögzítőkötelébe, melyet az Opel Fifty fifty észlelt és mivel Litkeyék a büntetőkorrekciót nem hajtották végre, ezért a Józsa Marciék óvást nyújtottak be. A vita tárgya, hogy a hajó a fennakadás során csupán a jel kötelét, vagy magát a jelet is érintette-e. A befutó után még egy óvástárgyalás miatt is izgulhattunk.

Összefoglalónk arról, hogy mit is kell tenni ezekben a vitás esetekben ITT.

A Kékszalag egyik nagy igazságtalansága, hogy a gyors hajók sokkal hamarabb végeznek, így őket az időjárás viszontagságai kevésbé gyötrik, mint a mezőny nagy részét. Ezen a versenyen a gyorsak nem csak hogy gyorsabbak voltak, de még szerencsések is, mert nekik sikerült a leálló szélben átjutni a csövön és szinte zavartalanul végigvitorlázni a pályát.


Sajnos délelőtt a keleti medencében a szél egyre jobban leállt, így a kevésbé gyors hajók csapdába kerültek. Alsóőrs alatt, majd a kenesei bójánál, végül a siófoki kapunál falként álltak meg és tömörültek a reménytelen szélcsendben. A mezőnyből sokan bejelentkeztek, készültek live stream videók és fényképfelvételek is. A képeken jól látszik, hogy a fennakadás ellenére a versenyzők lelkesedése nem lankadt, ráadásul a Balaton Sound jóvoltából még egy kis frissitő zenei aláfestést is kaptak. Mármint azok, akiknek az efajta kedves.



Mindeközben a korábban már címvédő Safram csapata komoly technikai problémákkal küzdött. Az 1 méterrel kiszélesített hajó tartói körül repedések jelentek meg . Ezek megerősítésére még a parton kísérletet is tettek. Komoly sebesség potenciáljuk ellenére látható volt, hogy többször belassítottak nyilván a technikai problémák következtében. Néhány nappal a Kékszalag előtt hasonló szerkezeti problémákból eredő törés miatt vált harcképtelenné Petrányi Zoliék katamaránja. Velük készült és a témával foglalkozó live stream videónkat ezen a linken nézhetők meg:

https://www.facebook.com/portholeportal/videos/10155448048618972/

Bár egy rövid ideig a Safram még a Fifty Fifty elé is került megszerezvén a második helyet, amikor vitorlájuk elszakadt, lemaradtak.


Délután 4 körül a mezőny eleje már vette a keszthelyi bóját A Szigligeti öbölből kifelé Litkey Farkasék voltak az első helyen, mögöttük kb 2 kilométerre a Fifty- fifty, utánuk pedig a Black Jack száguldott. Mire a többtestű hajók már meg is járták a nyugati medencét, addigra egy picit megindult a szél Siófok környékén is, és lassan áthaladt a mezőny a csövön.  


A hajózási útvonal betartása láthatóan még mindig gondot okozott a vitorlázóknak. Sokan megfeneklettek és segítségre szorultak. Ez egy értelmetlen kockázatvállalás, mert a hajózási útvonalról délre a meder domborzat kiszámíthatatlan. Láttunk 120-as merülésű hajót fennakadni és 180-ast átcsúszni, de amit a lerövidítéssel nyerni lehetett volna, azt bőven elvesztették a mentés idejével.


Elsőnek befutott a Festipay úgy 10 órával a rajt után, másodiknak pedig a Fifty érkezett. Az óvástárgyalás az óvás elutasításával zárult, így Litkey és csapata 13. alkalommal nyerték meg a Kékszalagot.

 



Az éjszaka folyamán megerősödött a szél, így a kisebb hajók is megindulhattak. A lassúbb hajók számára óriási ajándék, hogy ők láthatták az ébredező Balaton csodás fényeit.


Jelenleg is futnak be hajók, hiszen az éjszaka folyamán csupán a mezőny 10%-a érkezett meg. Igyekszünk a helyzet állásáról időről időre tájékoztatást adni.

 A cikk alján pedig az első 109 befutó sorrendje is letölthető.

Fotók: Cserta Gábor, Szentandrási-Szabó Attila, Vasas Tamás, Aktiv Pont Tihany