Itthon történt

Rekordok a Dér Kupán

Halmozottan rekordnak számított az idei Dér Kupa. A résztvevők sokasága, a külön értékelt hajóosztályok száma és az időjárás is csúcsot döntött.

November 4-én 13-14 fokban, napsütésben, kellemes gyenge szélben vitorlázni a Balatonon, több mint ajándék. 110 hajó és legénysége döntött úgy, hogy „átveszi” ezt a szép ajándékot és ezzel megkoronázza a 2017. évi vitorlás szezont. Öt hajóosztály, az Elan 310, a Folkeboot, a Jolle 25, a NAU 330 és a NAU 370 számára kiírt ranglistaverseny volt az idei Dér Kupa, így ezekben az osztályokban népes mezőnyök gyűltek össze.

Volt egy további hajóosztály is a Dér Kupán, a legkisebb hazai osztályhajó, a Micro Magic flotta is versenybe szállt a novemberi tavaszban. A modellvitorlás regattát Forró Krisztián nyerte Országh Tibort és Lendvai Gábort megelőzve.

XI. El-Yacht Dér Kupa képei Kálmándy Ferenctől és Wéber Viktortól a Compass galériák között és a Facebook-on.

 

Szombati Sorozat

A 2017-es Szombati Sorozat csak annyiban változott az előző évekhez képest, hogy külön lehetőséget biztosított a rendező az ifjúsági versenyzőknek, az OP-nak valamint a Laser 4,7-nek és a Radiálnak. 

Ha az időjárás engedte, akkor külön rajttal és rövidebb pályán versenyezhettek, külön értékelésben. Ha a szél nem tette lehetővé, akkor a bátrabbak beszállhattak valamelyik nagyhajóra, hogy ne maradjanak versenyzés nélkül.

2017-ben 157 vitorlázó tisztelte meg a 6 futam valamelyikét, tízen mindegyiket. Azok között, akik legalább négy futamot teljesítettek érvényesen, sorsoláson választották ki a 3 fődíj nyertesét.

A Szombati Sorozat egy rendszeresen megrendezett, rövid (max. 3 órás) esemény, ami nagyon szimpatikus a helyi vitorlázók körében, mert nem túl időigényes, nem költséges, mégis lehetőséget biztosít mindenkinek, kicsiknek, nagyoknak, hogy összemérjék tudásukat és azt este meg is tudják beszélni egy közös vacsora után. Minden futamon más és más a pálya, és szerencsére a szél is sok arcát mutatta, így téve mindenképpen változatossá az eseményeket. A kiírás lehetővé teszi, hogy minden vitorlás részt vehessen és megtalálja a megfelelő ellenfeleit az optimisttől a katamaránokig. Sajnos az idén a többtestűeket nagyon kevesen képviselték, de bízunk benne, hogy ez változni fog.

2018 május első szombat délutánján ismét várunk mindenkit Keszthelyen, a már szokásos formában!

 

Portoroz-i Optimist edzőtábor

Zsófi, a BYC Optimist edzője számolt be a magyar OP osztály idei tengeri edzőtáboráról.

Az öt tervezett edzésnapból négy nap tudtunk vitorlázni, alapvetően kis szelekben. Első nap mindenki a saját csapatával, edzőjével dolgozott, hogy a Specialized Kupa utáni kis pihenő után újra felvegyük a ritmust. Második, harmadik, negyedik nap megérkezett hozzánk Atzemian Vagelis görög edző és az ő irányításával folytatódott a munka. A gyerkőcök innentől kezdve az idei évi magyar ranglista alapján lettek beosztva 7-9 fős csapatokba, és különböző feladatok kapcsán mindig új edzőpárostól tanulhattak. Az egyetlen szélcsendes nap pedig három nagy csoportba osztva focibajnokság, erősítés, valamint capture the flag csapatjáték volt a porondon. Természetesen nem maradtak el az előadások sem, na persze nem úgy mint a suliban. Vagelis személyisége elvarázsolta a gyerekeket, mind a vízen, mind a parton igen kreatív programokkal készült, segítette az edzők munkáját, így nemcsak a gyerekek, de az edzők szempontjából is hasznos hetet zártunk. Utolsó nap ismét mindenki saját csapatával dolgozott, majd két közös futammal zártuk az edzőtábort.

 

Trafik Kupa

November 12-én vasárnap került sor az idei Trafik kupára, hagyományos módon a budakalászi riviérán, azaz az Omszk park taván. Sajnos idén külföldi utam miatt nem tudtam jelen lenni, ezért a főrendező, Forintos Robi informatív, ám szűkszavú stílusban elküldött tudósítására tudtam csak támaszkodni. Íme:

  • nevezettek száma 31 fő, de dél körül már nagy fieszta alakult ki, sokan jöttek nézni, szurkolni
  • az időjárás jelentés sokakat távol tartott, de a kemény mag 10 órakor már szerelte a hajókat
  • utálom az időjárás jelentést, mert mindig vészmadár. Egész napos eső helyett egy nagyon szép őszi napunk volt, sajnos kevés széllel.
  • az első rajtra 11 órakor került sor
  • délre volt forralt bor, tea, rétes a szokásos módon.

A viadalt végül Lászlófy Levente nyerte, második helyen testvére, Lászlófy Ábel végzett. További eredmények, érdekességek itt: http://spartacus.hu/6918/

 

Külföldi események

Enoshima Sailing Week

999 nappal a Tókiói Olimpia megnyitója előtt, október 29-én vasárnap egyetlen futammal véget ért az Enoshima Vitorlás Hét. Pontosabban csak a lasereseink számára ért véget ily módon, mert 470-es osztályban nem volt futam.

Az utolsó futamon a Vadnai testvérek egy remek futammal tették maguknak szép emlékké a háromnapos versenyt: Vadnai Benjamin 4., Jonatán pedig 6. helyen ért célba az 54 hajós mezőnyben. Ezzel Benji a 24. helyre jött föl, míg Joni egy ponttal és egy hellyel végzett bátyja előtt, vagyis 23. lett. Mivel tulajdonképpen a Világkupa mezőnyben vitorláztak, ez kitűnő eredmény, jó szájízt adó befejezéssel.

470-esben Gyapjas Balázs és Zsombor a két nap alatt lebonyolított hat futam alapján 17. helyen végeztek. 

Ragyogó eredmények a 29er Euro Cupon

119 induló és 20 nemzet csapatai álltak rajthoz az év egyik legrangosabb versenyén. Az öt résztvevő magyar egység (mindannyian a Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői) közül három is az arany csoportban végzett Riva del Garda-ban. A Jeney – DeJonghe páros 13., a Kocsis – Pavlik kettős 25. helyezést ért el.  

A program nem áll meg, Jeneyék jelenleg is az olaszok és oroszok legjobbjaival edzenek a Garda-tavon. November végén ismét Barcelonába költözik a Sparis 29er csapat.
A válogatók alapján győztes Kocsis Bálint – Pavlik András páros is itt készül a decemberi WS Youth Worlds versenyre, amelyet Kínában, Sanya-ban rendeznek majd.

Részletes beszámoló: http://spartacus.hu/6891/

 

Transat Jacques Vabre

Már csak egyetlen egy hajó, a Class40-es Esprit Scout van úton Salvador felé, fedélzetén Marc Dubos-szal és Jacques Arnaud-Seyrig. Az összes osztályban már megszülettek a dobogós helyezések, az abszolút győztes, a Sodebo Ultim pedig rekord idővel nyerte a versenyt!

Új World Match Racing Tour világbajnokot avattak

Torvar Mirsky és csapata lett az M32-es katamaránokkal vívott World Match Racing Tour idei világbajnoka. Az ausztrál skipper a kínai Shenzenben verte meg a tavalyi világbajnokot, az új-zélandi Phil Robertsont 3:1-re. „Folyamatosan épült a lendületünk – mondta Mirsky – minden futammal egyre jobbak lettünk. Úgy éreztük, megállíthatatlanok vagyunk és így is lett. Sikerült felülkerekednünk Phil Robertsonon és most mi vagyunk a világbajnokok!” Mirskyék győzelme a többi csapat számára is meglepetés volt, tekintve, hogy kevesebbet versenyeztek az M32-esekkel, mint ők. Robertsonék voltak az esemény abszolút esélyesei, főleg, miután 3:0-ra verték az elődöntőben a szintén új-zélandi Chris Steele vezette csapatot. „Levitorláztak minket, ez egy egyalkalmas VB és Torvar fantasztikusan teljesített ma. Meg kell, hogy emeljük előtte kalapunkat! De ez egy nagyszerű évad volt, sikerült minden eseményen a döntőben végeznünk, szóval jó irányba haladunk. Csodálatos volt itt lenni Kínában, szerencsések vagyunk, hogy a Ningbo támogat minket. Óriási a kínai rajongótáborunk, amiről nem is tudtunk, amíg ide nem jöttünk” – nyilatkozott Robertson.

 

Jön!

Mindjárt itt a Mikulás Regatta!

December másodikán a BL Yacht Clubban elindul idén is a Téli Vitorlás Versenysorozat! Első állomása a II. Mikulás Regatta, míg a parton Adventi vásár, Gasztropiknik és korcsolyapálya várja a látogatókat. A Balaton már nem csak a nyárról szól, ideje télen is felfedezni!

További infók itt!

Los Cabosban dől el, ki nyeri az idei Extreme Sailing Seriest

Holnap, november 30-án startol az Extreme Sailing Series utolsó állomása a mexikói Los Cabosban. A paradicsomi helyszínen fog eldőlni, ki lesz az idei évad győztese, egyelőre az SAP Sailing Team vezet, de Phil Robertson a Team Oman Air-rel is versenyben van még, valamint mögöttük csupán egyetlen ponttal lemaradva az Alinghi csapata.

A versenyt követhetjük ezen a linken!

Reszkessetek betörők helyett Rolex Sydney Hobart karácsonykor

December 26-án rajtol az idén 73. alkalommal megrendezett Rolex Sydney Hobart. A 628 tengeri mérföldes versenyen 107 hajó fog rajthoz állni, közöttük rekordszámú, 30 nemzetközi egység lesz. Jelen lesz az utóbbi 12 verseny 11 győztes hajója is, bár más csapatfelállásokkal, kormányosokkal. Egyedül a Wild Oats XI kormányát fogja ismerős kéz fogni, Mark Richards visszatér a mezőnybe. 

Az esemény oldala, további infók itt.

Forrás: Hunsail, Compas magazin, Spartacus VE, Keszthelyi Yacht Club

A Volvo Körkapcsolás Extra rovatát is a Volvo Autó Hungária támogatja.