A második kiadás ugyan sokat váratott magára, de annál szebb lett: a teljes könyv színes, a jobban átlátható térképlapokat pedig Dékány Zsolt pécsi fotóművész levegőből készült idén májusi csodálatos fotói teszik izgalmasabbá: a légi felvételek illenek a térképekhez, már csak azért is, mert maga a könyv is úgy készült, hogy sárkányrepülővel körberepültem a Balatont, és az 500 méter magasból készített függőleges tengelyű felvételeim alapján rajzoltam meg az 1:12 500 léptékű térképvázlatokat.

Az oldalpárok a Balaton északi és déli partjának részleteit mutatják be. A kikötői plánokon jól látni a kikötő elhelyezkedését, hol vannak a vendéghelyek, a mosdók és a recepció. A leírásokból világos, hogy milyen szolgáltatásokra lehet számítani a kikötőkben, hogyan lehet bejutni a városba, hol van benzinkút. A telefonszámok és a QR-kódok további segítséget nyújtanak a tájékozódáshoz.

A könyv a vízen járóknak készült, a Balaton történetéről, földrajzáról és mindenféle unalmas statisztikákról nem beszél. Gyakorlati tudnivalókat ad, milyen távolságban vannak a kikötők egymástól, és jellemzően melyik nap- és évszakban milyen szél fúj, hol lehet kikötni, vagy fürdeni és más effélék.

A lapok nem  navigációs térképek, de segítenek tájékozódni. Bárki könnyedén megtervezheti vele akár az egész heti túráját, akár a napi útszakaszt.  Nem úti kalauz, de azért egy pár szót szól azokról a látnivalókról, amelyekért érdemes egyik vagy másik kikötőbe elvitorlázni. Megmutatja, merre vannak kiterjed nádasok, hol vannak kempingek, hol vannak strandok és gyerekeknek való homokos partszakaszok, hol lehet kutyával is fürdeni... Viszont azt, hogy hol lehet jókat enni vagy inni, egyelőre máshonnan kell megtudni.

Szóval a Balatoni kikötők ismét a legnépszerűbb, legszebb, leglátványosabb és leghasznosabb balatoni pilótkönyv. Nem app. Könyv! A balatoni vitorlázók „must-be-on-shelf” könyve...

Horváth Csaba

szerző

 

http://www.jachtnavigator.hu/balatoni-kikotok/