A versenybírók és a versenyzők közötti partneri viszonyban a nemrég a World Sailing által a világ vezető vitorlás versenybíróinak szűk körébe választott Böröcz Bence fontosnak tartja, hogy szemléletesen be tudják mutatni számukra a versenybírók tevékenységét. Így szembesülhetnek ugyanis a bírókat érintő kihívásokkal, ami segíthet egy-egy vitatott eset későbbi magyarázatában. Ez a gondolat alapozta meg az előadás koncepcióját, amelynek első szakaszában a versenyszabályok alkalmazási mechanizmusáról és a versenybírói döntési folyamatokról beszélt általánosságban a finn osztály vezető nemzetközi bírója.

A szemléltetéshez a 2018. év legnagyobb vitorlásversenye és a világ negyedik leglátogatottabb sporteseménye, az aarhusi összevont olimpiai világbajnokság nyújtott alapanyagot, amelyen a tokiói játékok kvótáinak negyven százaléka talált gazdára. Böröcz rövid személyes élménybeszámolójában kitért a verseny komplexitását okozó tényezőkre, méltatta a fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseket és az esemény médiakörnyezetét, valamint bemutatta a versenybíróság összetételét és munkamódszereit. Szó esett arról is, hogy milyen eszközökkel támogatták az egységes versenybírói szolgáltatást, milyen feladatokat láttott el a finn osztály vezető versenybírójaként, és hogy milyen élményt jelentett testközelből megélni Berecz Zsombor világbajnoki győzelmét.

Az előadás szakmai szakaszában olyan eseteket válogattott össze, amelyek tárgyalásában maga is érintett volt. A hallgatóság az olimpiai környezet négy versenyszámát ismerhette meg, és azon belül az osztályokra jellemző konfliktushelyzeteket tálalta a szakember. A történtek leírása után a résztvevők szavazással nyilvánítottak véleményt az esetekről, majd a vezető nemzetközi versenybíró részletes, szabályokkal alátámasztott magyarázattal tisztázta a tényleges döntéseik okait. Mélységében elemezték a felborult hajók kikerülésére és az érintkezések elkerülésére vonatkozó szabályokat, több ízben értékeltek orvoslati kérelmeket, és tisztáztak a jelhely és a kitérés fogalmai közötti különbséget és kapcsolatot.

A program zárásaként az érdeklődők interaktív kvízben mérhették össze tudásukat. A vitorlássport olimpiai szereplésével és az alapvető szabályismerettel kapcsolatos kérdésekben legjártasabb játékos egy Audi Q7 egy hétvégére szóló tesztvezetését nyerte.