Kopár István negyedik helyezett lett a drámai Golden Globe Race-n

Aligha létezik nagyobb kihívás a sport világában, mint egyedül, kikötés nélkül körbevitorlázni a Földet. Ha pedig ezt azzal nehezítik a szervezők, hogy a hajó és a rajta található navigációs eszközök nem lehetnek újabbak 35 évesnél, szinte emberfeletti teljesítményt kapunk.

Kopár István 66 évesen példát mutatott magyar virtusból, amikor 2019. március 21-én, 263 nap vitorlázás után befutott a franciaországi Les Sables d’Olonne kikötőjébe. A fáradt, de boldog navigátort felesége és lelkes magyar rajongói köszöntötték a nyugat-franciaországi kikötőváros mólóján – ott, ahol 2017-ben Fa Nándor befutását ünnepelhettük a Vendée Globe-on. Kopár első és egyetlen kérése egy magyar zászló volt a befutás perceiben.

Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12215-kopar-istvan-befutott-a-golden-globe-race-en---frissul
https://porthole.hu/cikk/12166-golden-globe-race-kopar-istvan-a-dobogoert-kuzd
https://porthole.hu/cikk/11987-kopar-istvan-eredeti-hajoosztalyaban-folytatja-tovabb-a-golden-globe-race-t

Laser Europe Cup Koper

Komoly létszámú mezőnyök jöttek össze a különböző osztályokban: Laser 4.7-ben 11 ország 101 versenyzője állt rajthoz, míg a Radial osztályban 88 induló volt. A háromnapos versenyen nem igazán volt kedvező az időjárás. Első napon nem is tudott futamot tartani a rendezőség. A másodikon is csak egy sikerült. Ezt azért többen elfelejtették volna. Lukas forgolódó teljesen irreális szélben erőltették végig a futamot. A harmadik napon kicsit jobbak voltak a körülmények, így ezen a napon 3 futamot sikerült teljesítenie a mezőnynek.

A 4.7 osztályban domináltak a magyar versenyzők:

Nagy Bendegúz összetett 2. hely, fiú abszolút 1. hely, fiú U16 1. hely
Bagonyi Bálint összetett 6. hely, fiú U18 1. hely
Vida Róza női abszolút 4. hely, női U16 1. hely

A részletes eredményeket itt lehet megnézni. 

Részletes hír: http://hunsail.hu/hirek/remekul-kezdtek-a-2019-es-szezont-a-laser-4-7-versenyzok


Optimist Europa Cup Koper

Pompás magyar eredményekkel zárult március 22. és 24. között a szlovéniai Koperben az Optimist Europa Cup 2019, amelynek eredménylistáján 128 versenyző szerepelt.

Az első tízbe négy magyar hajó is beérkezett a kilenc futamos versenyen, közülük Borda Levente (SVE) a 2., Demjén Olivér (BYC) a 4., Tóth Attila (SVE) a 6., Fehér Boróka (BYC 1912) pedig a 8. helyet szerezte meg. Fehér Boróka elnyerte a legjobb női egység címet is. Az első tízben a további hat helyen kizárólag hazai, azaz szlovén versenyzők végeztek, az első hét helyet fiú versenyzők foglalták el, utánuk viszont három lány egység következett – Fehér Boróka mögött két szlovén versenyző (sőt, egészen a 13. helyig csak lányok sorakoztak). Az abszolút sorrendben a 42. helyezett Bite Pál Előd (Kereked) az U12 korosztályban 2. helyezést ért el, serleget és érmet kapott.

A részletes eredményeket itt lehet megnézni. 

Részletes hír: https://porthole.hu/cikk/12219-nagyszeru-magyar-eredmenyekkel-indult-az-optimist-szezon-koperban

Páros magyar győzelem a Mallorca Sailing Center Regattá-n

Két magyar győzelem született a Mallorca Sailing Center Regattán, a jelen pillanatban futó Trofeo Princesa Sofia előversenyének számító mallorcai versenyen. Érdi Mári a női Laser Radial 53 fős mezőnyében, Berecz Zsombor pedig a finn dinghy osztályban 27 hajó között végzett az élen.

A Laser Radial osztályban összesen kilenc futamot rendeztek, ezek közül Érdi Mári négyet megnyert és futott egy második helyet is. A finnes mezőny hat futamot teljesített, ezek felét nyerte Berecz Zsombor, emellett futott még két második helyet is - a kiesője pedig egy harmadik helyezés volt.

Az eredményeket itt lehet megnézni. 

Részletes hír: https://porthole.hu/cikk/12205-ket-magyar-gyozelem-palma-de-mallorcan

III. Tavaszi Regatta

A BLYC által rendezett Téli Vitorlás Versenysorozat utolsó fordulója, a Tavaszi Regatta miatt a nagyhajósok sem maradtak kihívások nélkül márciusban. Bár az utolsó futamot sajnos szél hiányában nem tudták megrendezni, mint az ezt megelőző versenyek, ez is nagyon jó hangulatúra sikeredett.
Fotókat itt lehet nézegetni!

Márciusi Kalózos edzőtábor Portorozban a Kwindoo-val

A korábbi években a kemény mag Horvátországban kezdte a szezont. A spártai körülmények, a helyi előírások semmibevétele hevítette ugyan a kalandvágyat, de idén változott a koncepció. Megtudtuk, hogy a Portoroz-i Klub Pirat szívesen lát vendégeket, rendkívül kedvező körülményeket biztosítva. Már az a tény, hogy egy Pirat nevű klubban még nem láttak Kalózt inspirálólag hatott, és nem kis meglepetésünkre 10 hajó is vállalkozott az utazásra.

Az edzőtábor keretében teszteltük a KWINDOO új fejlesztéseit, illetve most először használtuk ezt az alkalmazást nem verseny keretek közt. A KWINDOO egy olyan magyar fejlesztésű vitorlázást segítő applikáció, mely külön gps-es követő eszköz nélkül is használható egy okostelefon felületén.

A teszt futamok során számos előre eltervezett feladatot hajtottunk végre melyet a vízről nem lehetett minden egység vonatkozásában követni. Tekintettel arra, hogy 10 hajót kellett szemmel tartani, illetve videózni, fotózni, erre az edző egy személyben nem képes. Remek eszköz volt a KWINDOO a feladatok végrehajtásának ellenőrzésére, hiszen utólagosan 100%-osan visszaadta a pályán történteket.

További részletek

St Barths Bucket

A világ leggyönyörűbb szuperjachtjai jönnek össze minden évben a Karib-szigetekre a St Barths Bucket Regattára. A kizárólag meghívásos alapon működő versenyen csak 100 lábnál nagyobb hajókkal lehet indulni. Az idei győztes a Baltic Yachts által épített 67 méter hosszú Hetarios lett. A 34 versengő hajóra nem csak napsütés várt, mert a harmadik napon csodálatos, 20 csomós szélben vívhattak meg egymással.

Még több képet itt lehet nézegetni

Fotók: Török Brigi/Brigipix, Bernardí Bibiloni, Csőregh Zoltán, Perjés Bálint, Karsai Tímea, Michael Kurtz

Forrás: Hunsail, Porthole, bucketregatta.com

A Kwindoo Körkapcsolás híreit a KWINDOO Magyarország támogatásával hozzuk el.