Előbb, vagy utóbb, de mindenképpen beköszönt a valódi tavasz. És így, vagy úgy, nekiindulhatunk a túráknak. Mert azt ugye muszáj. Nem bírunk a vérünkkel. Viszont akad pár dolog, ami megváltozott az elmúlt évekhez képest, és jó, ha tudunk róla. Adott esetben még hasznos is lehet.

Kezdjük a kikötői díjakkal. Az ingyenes ilyen – olyan lehetőségek („hála” a kikötők iszonyatos túlzsúfoltságának) jórészt megszűntek. Ez tény, célszerű, ha tudomásul vesszük. Kiindulási alapnak lássuk a BHZRT díjszabásait, kiragadva azt, ami minket, csavargókat érint:

Természetesen a BHZRT bérlői a vállalat által üzemeltetett kikötőket, az éves díj ellenében továbbra is térítésmentesen használhatják. Viszont a TVSK telephelyeit, pontosabban: Ábrahámhegy, Alsóörs és Balatonalmádi vendéghelyeit, július 1 és augusztus 20 között, csak térítés ellenében használhatják, míg a TVSK tagjainak, ugyanezen időszakban, a Balatonföldvári és a Badacsonyi kikötőkben kell díjat fizetni. Az ezen intervallumon kívüli időben a teljes átjárhatóság, havi egy alkalom erejéig igénybe vehető. És még egy kedvezmény megmaradt, a Bahart bérlői számára. Ami abban áll, hogy a Keszthelyi Yachtkikötőben http://kyk.hu/  alkalmanként két éjszakát ingyenesen eltölthetnek.

És mi a helyzet a többi, az előzőekben nem említett kikötőkben? A nyolc balatoni kikötőt összefogó Kikötőlánc bármelyikében fészkelő hajó, legfrissebb tudomásom szerint, a szervezet más kikötőiben, havonta két alkalommal ingyenesen éjszakázhat kikötőnként. Úgy általánosan megállapítható, hogy a legtöbb helyen fogadnak vendéghajókat, és az éjszakákra vonatkozó áraik, gyakran a hajók méretétől is függően, a hétezer ötszáz és a tizenhatezer forint közötti értéktartományban helyezkednek el. Akad olyan társulat is, ahol a vitorláson tartózkodó öt személyen felüli utasokért kérnek még plusz kettőezer forintot személyenként. Tehát elég változó, úgyhogy célszerűnek tűnik a túra tervezésekor a telefonon történő előzetes érdeklődés.

Tehát indulhatunk túrázni. És ez a lényeg. Még láthatjuk a kövezések mentén ívó küszök és keszegek tömegeinek „dörzsölődését”. Különösen az esti órákban, valami erős lámpa fényénél.

Végül egy tanács, illetve kérés. Az útiterv elkészítésekor figyeljünk arra, hogy ne akkor menjünk valamelyik kikötőbe, amikor ott valamilyen, sok hajó részvételét igénylő rendezvény zajlik. Például, amikor Badacsonyban a Fényvarázs nevű felvonulást rendezik, csak akkor rontsuk a levegőt, ha beregisztrálunk és részt is veszünk rajta. Ne foglaljuk el a helyet a „fellépők” elől. Nagyon szépen köszönöm megértéseteket.

Most, a szokásosnál rövidebbre fogva, talán ennyit gondoltam a közérdeklődésre számot tartó hírekről. A kommentjeimet megtartom magamnak.

2019. május 16.

Jó szelet (tiszta vizet): Merlin!