Tisztelt Tagszervezetek!
Tisztelt Sporttársak!

Ma hatályba lépett a 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet, amely a COVID-19 járvány okán alkalmazandó újabb védelmi intézkedéseket tartalmazza. A kormányrendeletet itt tudjátok letölteni: https://magyarkozlony.hu

Sportágunkra vonatkozó szabályzás a kormányrendelet alapján a következő:

„Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.”

„Tilos – a 6. § szerinti kivétellel – rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, illetve tartani.”

A Magyar Vitorlás Szövetség egyeztetett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal mely alapján az alábbi tájékoztatást adjuk:

  • Vitorlázni, egyedül(!) a kijárási tilalmat nem érintő időszakban nem tilos.
  • Versenyengedéllyel rendelkező sportolók edzésmunkája továbbra is folytatható.
  • Vitorlás versenyek szervezése tilos! BVRK versenyekre engedélyt egyelőre nem ad ki. Az idei Mikulás Kupa verseny elmarad.

Ugyanakkor:  

  • A kikötők nem közforgalmi sport, kedvtelési része „szabadidős létesítménynek” minősül, így a mai naptól be kell azokat zárni! A kikötőkben kizárólag a munkát végző személyzet tartózkodhat, így kikötőkbe sem kedvtelési-, sem szervezett edzésmunka céljából nem szabad belépni.

 Kérjük a kikötőüzemeltetőket, hogy kikötők nem közforgalmi részének bezárásáról azonnali hatállyal intézkedni szíveskedjenek és 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet értelmezéséről, valamint az általuk kialakított szabályokról mihamarabb tájékoztassák a bérlőket, sportolókat.

Tekintettel arra, hogy a hajók téliesítése több kikötőben folyamatban van, javasoljuk a kikötőüzemeltetőknek, hogy a szervezett és kontrolált munkavégzés szabályait rögzítsék és ennek megfelelően engedjenek be a kikötő terültére a hajótulajdonosokat és/vagy a munkát elvégző szakembereket.    

Javasoljuk, hogy a tagszervezetek a szervezett edzésmunkát függesszék fel, amennyiben az edző kollégák mégis szervezett edzést kívánnak tartani, azt a kormányrendelet és klubjuk szabályzatainak maximális figyelembevételével és a legnagyobb elővigyázatossággal tegyék!  

Vigyázzunk egymásra!

Sporttársi üdvözlettel:
Holczhauser András
főtitkár
Magyar Vitorlás Szövetség