Mind a vitorlázóknak, mind az evezősöknek, és persze a horgászoknak is nagyon kedvező volt az idei őszi időjárás, éppen ezért az eddiginél jóval hosszabb a vízi szezon is a Balatonon. Ugyanakkor hiába a szép idő, sokkal óvatosabbnak kell lenniük azoknak, akik ilyenkor bontanak vitorlát, vagy szállnak csónakba, fognak kézbe kajaklapátot.

Készüljünk fel, és tájékozódjunk!

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is őszi időszakra váltott, ugyanakkor egész évben számíthatnak segítségükre a bajba kerültek. Az ő munkájukat a vízre szállók is nagyban segíthetik több fontos szabály betartásával. Elsősorban elengedhetetlen tájékozódni a várható meteorológiai eseményekről. Emellett sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hajó, vagy csónak állapotának ellenőrzésére. Nagyon fontos működjenek a hajón a pozíciófények és alkonyatkor be is kell kapcsolni azokat! Elengedhetetlenül fontos – és nem csak az őszi-téli időszakban – hogy legyen elég és megfelelő méretű mentőmellény a hajón!

(Fotó: Mag Andrea)

A szakemberek mindemellett hangsúlyozzák, amennyiben tehetjük, egyedül semmiféleképpen se rúgjuk el a partot. Ugyanakkor léteznek olyan eszközök, vagy sokkal inkább praktikák, amelyeket érdemes nem elfelejteni. Sokan nem gondolnak bele, hogy jönnek a hajnali fagyok, a fedélzetet pedig csúszás-mentesíteni kell, ehhez a legpraktikusabb, ha van nálunk néhány kiló só a vitorláshajón. Talán mondani sem kell, hogy a kihűlés veszélye miatt feltétlenül gondoskodni kell a megfelelő ruházatról.

(Fotó: Mag Andrea)

Egy gombnyomás csak a riasztás

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata hangsúlyozza, vízre kizárólag feltöltött mobiltelefonnal induljunk, az okostelefonra pedig ne felejtsük letölteni – ha eddig még nem tettük meg – az ingyenes  Balaton HELP alkalmazást. Ennek segítségével ugyanis pontosan látják a szakemberek, hova kell menni a bajba jutottért – ez ködben különösen nagy segítség.