Azt minden balatoni hajós tudja, hogy van egy professzionális vízimentő szervezet a VMSZ,  akik jönnek és kimentenek, ha bajba kerülsz. Tudjuk, hogy Te sosem kerülsz bajba, de légyszíves gondolj a gyengékre, a hajózásban rutintalan többségre. Az alap, hogy Magyarországon a bajbajutottak mentése minden szakosodott szervezet számára ingyenes és kötelező. A bajbajutottakról beszélünk, de nem feladat a hajók, a vízi sporteszközök megóvása, technikai mentése. Egy profin felszerelt a teljes tavat lefedő szolgáltatásra képes szervezet mentési költsége ma már meghaladja az óránkénti százezer forintot.

Annak érdekében, hogy ezt a hatalmas költséget ne kelljen a mentett hajósra ráterhelni, jött létre a BalatonHelp közösségi szolgáltatás.

Sokan, egyre többen csatlakoznak a rendszerhez, de ahhoz, hogy a tagságnak kínált többnyire ingyenes mentési költséget a VMSZ magára vállalhassa el kell érnie egy akkora közösségi létszámot, hogy a szolgáltatás ne legyen ráfizetéses. Köztudott, hogy a VMSZ nonprofit szervezetként a saját bevételeiből, szponzorációkból gazdálkodik, normatív állami segítséget nem kap. Ha csak úgy okoskodunk, hogy egy szezonra, mondjuk egy standard Help csomagot megveszünk, ami 30eFt, akkor már érezzük is a gondoskodást. De szeretném, ha nem az egyén érdekei motiválnák a döntést! Ha csak pár százan kötnek szerződést a nyolcezer balatoni hajótulajdonos közül, az bizonyosan nem fogja fedezni a rendszer működési költségeit, amiből az is következik, hogy minden jó szándék ellenére a BalatonHelp mint közösségi szolgáltatás behal, elsorvad. Bagyó Sándor VMSZ elnök kalkulációja szerint, ha a hajósok negyede csatlakozna, abból nem csupán a rendszer fenntartására, de az ingyenes szolgáltatások kiterjesztésére is futná. Ebbe már az elsüllyedt hajók milliós költségű kiemelése is bele férne.

 

Lehet, hogy neked pont nincs szükséged arra, hogy mentsenek, de a többieknek igen!

Megkötötted?