Aki átélt már hasonló havariát, az pontosan tudja, ilyenkor mennyire felértékelődik a segítség. A gyors szakszerű beavatkozás nem csak életet menthet, de komoly anyagi károkat is megelőzhet.
A balatoni vízi élet talán legmegbecsültebb szereplője a vízimentő. Nem szabad lekicsinyelnünk a Baywatch és David Hasselhoff áldozatos imázs építő munkáját, de Malibu múlt századvégi királyai szemmel láthatóan jobb infrastrukturális háttér előtt alapozhattak Pamela Anderson szuggesztív megjelenésére. Ráadásul a balatoniak nem elégedhetnek meg csupán a strandfelügyelet ellátásával, szolgálatuk a teljes vízfelület biztonságára kiterjed. A rutinos hajósok már tudják, hogyha bajba kerülnek érdemes azonnal a VMSZ segítségét kérni. A rendőrségnek tudniillik, csak a segítségnyújtás a feladata, a műszaki mentésre nincsenek felkészülve.

Mielőtt elmélyednénk a VMSZ szolgáltatásainak végtelennek tűnő kínálatában, tegyük tisztába a legnépszerűbb, legismertebb lehetőséget, a szervezet ajándékát: a BalatonHelp mobil alkalmazást. Az app. népszerűségét annak köszönheti, hogy segélykérő funkciójának aktiválásával a bajbajutott, a létező leggyorsabb mentésben részesül anélkül, hogy helyzetét neki magának kellene meghatároznia. Sokak számára nem egyértelmű, hogy a mobilalkalmazás letöltésével nem csupán személyes biztonságunkat teremtettük meg, de hajónk, értékeink megmentésére, műszaki mentésére is sor kerülhet, anélkül, hogy a VMSZ százezres óradíját ránk terhelné.

Érdemes a balatonhelp.hu felületén megismerkedni azokkal a lehetőségekkel, melyek a közösségi alkalmazásba előfizetőként belépők számára egyénre szabottan megnyílik.

Műszaki mentés? Kell egy jó erős motoros meg egy csomó kötél! Vagy mégse? Anélkül, hogy be akarnánk bizonyítani, mennyire különböző mentési helyzetekkel találkozhatunk, lássuk, miből válogat a 0-24-ben dolgozó diszpécser, mielőtt indítja a mentőcsapatot.

A VMSZ eszközei a teljesség igénye nélkül:

A hajók: 12 db saját tulajdonú hajó túlnyomó részben merev műanyag testű, gumi oldalfalú, 6-6,5 m hosszú RIB-ek, melyeken többségén 100-115 LE-s, korszerű négyütemű motorok adják a hajtóerőt. Minimum két fős személyzetük mindegyike képzett vízimentő, illetve szolgálati célú kishajó-vezetői képesítéssel rendelkezik. A hajók paraméterei, illetve a személyzet tudása és felszerelése lehetővé teszik, hogy szinte minden időjárási helyzetben helyt tudjanak állni. Minden mentőhajón van Balatrönk 2 rádió, melynek segítségével a hajók kapcsolatban állnak egymással, valamint a Mentésirányítási Központtal, a strandi vízimentőkkel, adott esetben a Vízirendészettel, az Országos Mentőszolgálattal és az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumával. A hajókon többnyire állandó felszerelés a GPS nyomkövető rendszer, az automata defibrillátor és az alapszintű búvárfelszerelés.



3 db különleges hajó is rendelkezésre áll. Ilyen a KH, korábban a honvédségnél rendszeresített vontatásra, megfeneklett hajók mentésére kitűnően alkalmazható alumínium testű motoros.
Szélsőséges körülmények, elsüllyedt hajók mentése elképzelhetetlen a hatalmas teljesítményű a mentési eszköztár szinte minden technikai elemét hordozó Krems nélkül. Az osztrák vízügyi hatóságtól beszerzett hajó a téli hónapokban a kikötőépítésben vesz részt, könnyedén mozgatva a legnagyobb úszó platformokat is.
A harmadik különlegesség egy kétárbócos Nauticat motorsailer, mely az oktatásban, mint iskolahajó vállal szerepet.

Mentésirányítás: Ide futnak be a segélyhívások. A VMSZ évek óta szoros együttműködésben van a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel (RSOE). Az RSOE és a VMSZ között született megállapodás keretében a BISR (Balatoni Információs és Segélyhívó Rendszer) kommunikációs eszközei kerültek kialakításra a VMSZ Mentésirányítási Központjában.

Kommunikáció: A hírközlési berendezések széles skálája található a mentésirányítási központban.

Telefonos rendszer: Három mobiltelefon található a központban. Az egyik a riasztási telefon (+36 30 3 83 83 83), amelyre a segélyhívások érkeznek. A másik készülék ügyintézésre szolgál. A harmadik pedig tartalék telefon, ami azt jelenti, ha a másik két telefon valamelyikén bármilyen okból hívást nem lehet fogadni, akkor erre a telefonra érkezik be automatikusan a hívás.

Rádiós rendszer: A diszpécserközpont az irányítása alá tartozó állomásokkal a digitális BALATRÖNK 2 rendszeren keresztül tartja a kapcsolatot. A rendszer sajátosságai alapján a saját egységek irányítása elkülönített beszédcsatornán zajlik.

A területet három részre osztották a Balaton szempontjából, így található keleti, középső és nyugati csatorna a Balaton három medencéjének megfelelően. Ehhez természetesen külön asztali készülékek tartoznak.

Ezen rendszernek van egy zárt, csak a VMSZ számára elérhető része, valamint egy olyan része, ami szabadon igénybe vehető. Elsősorban vitorlásrendezvények alkalmával szokták használni számukra elkülönített csatornákon. Vészhelyzet esetére kialakításra került egy Segély csatorna. Minden ezen a csatornán leadott segélykérés automatikusan befut a mentésirányítási központba .

A BALATRÖNK 2 rendszer, mivel digitális rendszer, ezért ehhez tartozik egy diszpécserszoftver is. Ezen az összes csatorna kezelhető. Bármelyiken tud a szolgálatot teljesítő diszpécser kommunikálni szükség esetén az esetleges vészhelyzet gyorsabb kezelése érdekében.

Ezen kívül hagyományos VHF rendszeren lévő hajózási segélykérő csatornát (16-os segélykérő csatorna) is figyelemmel kíséri az ügyeletes, a domborzati viszonyok miatt két területi egységre osztva.

A 22-es és 28-as VHF információs csatornán meteorológiai előrejelzések közzététele is minden új jelentés kiadásakor megtörténik (hangsúlyt fektetve a vihar előrejelzésre). Ezen kívül ezeken a csatornákon hajózási információkat is közöl a diszpécser a 22-es csatornán 08:30, 12:30 és 17:30-kor, a 28-as csatornán 08:35, 12:35 és 17:35-kor.

A mentőhajók személyzetével EDR rádión kommunikál a központ személyzete. Ezen kívül ezen a rádión keresztül tartják a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálat irányítási csoportjával is. Szükség esetén pedig a Katasztrófavédelemmel is.

Adatrögzítés: Minden mobiltelefon és rádiós rendszer, ami segélykérésre van fenntartva, hangrögzítéssel van ellátva. Adatbiztonsági szempontból minden hívás esetén a diszpécser tájékoztatja a hívó felet ennek tényéről.

GPS nyomkövetés: A mentési helyzetek gyorsabb megoldása, és a biztonságosabb végrehajtás érdekében a mentőhajók nyomkövető berendezésekkel vannak ellátva. Digitális térképen jeleníti meg a mentőhajókat, illetve ad részletes információt azok pontos helyéről, haladási sebességéről, megtett útvonaláról. A rendszer nagyban segíti a terület átvizsgálást, a korlátozott látási viszonyok közötti keresést, tájékozódást, pontra való vissza találást. Az adatokat hosszútávon tároljuk a későbbi értékelés, elemzés miatt.

Internet: szélessávú internetelérés található a központban (akár 100/100 Mbps). Végszükség esetén 4G képes hálózati lefedettségen keresztül is tud internetelérést biztosítani a központ számára.

Speciális szoftverek: A mentésirányítás, a szolgálatszervezés, és mentési eseményrögzítés összetett feladata miatt egyedi szoftver készült ezen feladatok összefogására, hatékony megoldására. A komplex feladat megoldásaként egy rendszeren belül vannak tárolva az Egyesület aktív és inaktív tagjai és adatai, a napi szolgálati helyek (strandok és mentőhajók), ezek adatai és szolgálati beosztásuk (a szolgálatteljesítő nevével, telefon elérhetőségével), a szolgálati helyen található kézi rádióadó/vevő privát hívószámai, a mentési adatok (külön strandi, hajós és búvárszolgálati bontásban), melyek a Vízirendészet által előírt formátumban vannak nyilvántartva (emailben vagy kinyomtatva küldhetőek), illetve a mentési adatok különböző szempontok alapján lekérhető statisztikai kimutatásai.

A BalatonHelp szolgálatatáshoz szükséges szoftverek is megtalálhatók a gépeken. A BalatonHelp applikáción keresztül kapott segélykérések azonnal megjelennek a számítógépeken pontos lokációval és a segélykérő elérhetőségével együtt. Szükség esetén azonnal a helyszínre tud az ügyeletes riasztani megfelelő segítséget.

A Siófoki Meteorológiai Központ külön felületet biztosít a VMSZ-nek, ahol összesítve láthatók a jelenlegi és várható időjárási körülmények.

Búvárszolgálat: Elsődleges feladata az eltűnt személyek felkutatása, melyet minden esetben térítésmentesen végeznek. Emellett ellátnak mindennemű víz alatti keresést, például bűnjel, eltűnt tárgy, elsüllyedt vízi jármű keresését és felszínre hozatalát, valamint olyan rendezvények biztosítását, mely víz alatti jelenlétet, vagy gyors beavatkozást igényel.
A Búvárszolgálat riasztását a Mentésirányítási Központ szolgálatvezetője rendeli el. Ezután a riasztás helyéhez legközelebb állomásozó mentőhajó a helyszínre vonul, ezzel egy időben pedig a feladat ellátásához szükséges létszámú búvárcsapatot és a megfelelő felszerelést a Búvárszolgálat járművén közúton szállítja a helyszínre. Elsőként, a mentőhajó személyzete biztosítja a területet és előkészíti a közúton érkező búvárok munkáját. A teljes létszámban felvonult búvárcsoport feladata a tájékozódás és az adategyeztetés. Ezt követően az elvégzendő munkától függően következik a feladatok meghatározása, majd a csoporttagoknak kiosztott tevékenységek összehangolásával a feladat végrehajtása.

Eszközeink: A Búvárszolgálat tagjai munkájuk során speciális felszerelési tárgyakat használnak, illetve olyan eszközöket, melyek jelentősen megkönnyítik és biztonságosabbá teszik az elvégzendő feladatok ellátását.



Búvárfelszerelés: Egy komplett könnyűbúvár felszerelés alapja az ABC, mely maszkból, uszonyból és légzőcsőből áll. Ezt a többi felszerelési tárgytól függetlenül is lehet használni, az úgynevezett szabadtüdős merüléskor. Ehhez tartozik még a lebegőképességet szolgáló jacket, a légzőautomata (saját, illetve tartalék), mely képessé teszi a búvárt a víz alatti légvételre, a palack, melyben nagynyomású, sűrített levegő található, az ólomöv, mely a búvár lemerülését segíti, valamint a nyomás és mélységmérő.

Száraz és nedves búvárruhák: A búvárok a kihűlés megakadályozására búvárruhát hordanak, mely a vízhőmérséklet függvényében lehet nedves, vagy szárazruha. A nedves búvárruha maximum 15 fokos vízhőmérsékletig használható. Lényege, hogy a ruha és a test közé befolyt víz testhőmérsékletűre melegszik fel, ily módon szigetel. 16 foknál hidegebb vízben a szárazruha használandó, melynek lábrésze egybe van építve a ruhával, csuklónál és nyaknál pedig, pontos záródása miatt, megakadályozza a víz beáramlását, így a búvár teljesen száraz marad a merülés alatt.



Kompresszor és palackok: A víz alatti munkavégzés egyik sarkalatos pontja a levegőellátás, mely különösen nagy szerephez jut kitelepített helyszíneknél. Búvárszolgálatunk több saját palackkal is rendelkezik, melyek acélból készültek és 200 báros üzemi nyomásúak. A folyamatos munkavégzés biztosítására, illetve az üres palackok utántöltésére Lenhard and Wagner 225 típusú kompresszort használnak, melynek benzines, illetve elektromos motorja bármilyen körülmények között alkalmassá teszi a használatát.



Zagyszivattyú: Ez a berendezés nagy segítséget nyújt minden olyan helyzetben, amikor zárt, illetve körülhatárolt teret kell vízteleníteni (pl. felborult vagy elsüllyedt vitorlás esetében). Segítségével nem csak vizet, hanem iszapot és minden képlékeny anyagot ki lehet juttatni (csövek segítségével) az adott területről.



Aggregátor: Külső helyszíneken történő munkavégzéskor biztosítja a szükséges elektromos áramot.



Emelőballonok: A búvárszolgálat 2 nagy, 2 közepes és 2 kis emelőballonnal rendelkezik, melyek segítségével bármilyen víz alá süllyedt tárgyat – egészen 12 tonnáig - a felszínre tudnak hozni. A búvárok, karabinerek és kötelek segítségével a ballonokat a felemelendő tárgyhoz rögzítik, majd a palackjuk segítségével, sűrített levegővel felfújják azokat.



Fémkereső: A Pulse 8X a világ élvonalába tartozó szárazföldi és víz alatti fémkereső. Az amerikai Fisherman cég gyártja, segítségével bármely fémtartalmú tárgyat meg lehet találni a szárazföldön, illetve a víz alatt. 60 méteres mélységig működik, állítható érzékenysége révén, 20-30 centiméter magasságból képes érzékelni akár a legkisebb fémtárgyat is.

Humminbird 997 c SI Combo szonár:
A berendezés a legújabb 3D képalkotású szonárok generációját képviseli, mely folyamatosan valós képet közvetít a kijelzőjére. Természetesen a berendezés nagy gyakorlatot és tapasztalatot igényel kezelőjétől. Az eszköz nagyban megkönnyíti a vízben eltűnt személyek felkutatását, hiszen használatával értékes időt nyerve megsokszorozható a vizsgált terület mérete.

Sürgősségi betegellátás:

Riasztás: A sürgősségi betegellátás hátterét is a Mentésirányítási Központ adja, amelyen keresztül vízimentők, hajóik, a bajba jutott hajósok, vagy bárki kérhet segítséget, aki észleli, hogy baj van.

Az Országos Mentőszolgálat Irányítóközpontja – több csatornán keresztül is – közvetlenül éri el a mentésben aktuálisan részt vevő egységeket.

Egységek/kompetenciák: A VMSZ létszámában meghatározó strandi vízimentők a személyes biztonságukat garantáló felszerelés mellett rendelkeznek minden olyan korszerű kulcskompetenciával és eszközzel, amellyel életet lehet menteni.

Képesek korán észlelni, ha baj van, vérzést csillapítani, átjárható légutat biztosítani, újraéleszteni, csapatban dolgozni, megfelelően kommunikálni és idejében segítséget hívni.

Magabiztosságukat, saját oktatási rendszerük alapozta meg.

A létszámában sokkal kisebb professzionális – sürgősségi mentőhajókon dolgozó – egészségügyi csapat önkéntesekből szerveződik, többségében az Országos Mentőszolgálatnál a helyszíni ellátás tekintetében nagy gyakorlatot szerzett ápolók, mentőtisztek és orvosok alkotják.

A sürgősségi mentőhajókon mindig tapasztalt vízimentőkből és magas szakmai tudással rendelkező egészségügyi szakemberekből álló, professzionális csapat lát el szolgálatot.

Ábrahámhegyen saját kezdeményezésből egy mentőtiszti autó is üzemel a nyári hónapokban, amely jelentős mértékben hozzájárul a hatékony betegellátáshoz, hisz a mentőtiszti autó által lefedett terület, egy mentőellátási szempontból fehér folt közepén található.

Oktatás: Minden tevékenység során szükség van a sürgősségi betegellátás területén megszerzett tudásra is, így megvizsgálva az egyes munkaköröket, az elvárt tudást az adott tevékenységhez igazítják és annak megfelelően oktatják.

Felszerelés: A sürgősségi mentőhajó felszerelése lényegében egy esetkocsi felszerelésének megfelelő. Természetesen a felszerelés kiválasztásánál figyelembe vették a speciális körülményeket. Nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő mentési eszközök kiválasztására és az azokkal történő munka rendszeres gyakorlására.

A sürgősségi betegellátásba a hajók technikai személyzetét is bevonják, akik betanított egészségügyi ellátói feladatokat hajtanak végre, mellyel a hajón szolgálatot teljesítő egészségügyi szakemberek munkáját segítik. Az ehhez szükséges tudást, az erre kifejlesztett tanfolyamokon szerzik meg a kollégák.

VMSZ Ambulance: A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a vízimentési feladatok mellett a szárazföldön is magas szakmai színvonalon látja el a rá bízott feladatokat, legyen szó mentési helyzetről, betegszállításról vagy rendezvénybiztosításról.

A VMSZ AMBULANCE csapatát az egészségügyben aktívan dolgozó sürgősségi-, illetve intenzív terápiás szakorvosok, valamint nagy tapasztalattal rendelkező mentőtisztek, mentőápolók és mentőtechnikusok alkotják. A vízimentés területére – annak kitettsége okán – az akut ellátásban dolgozók között is kiemelkedő mentális és fizikai teherbírással rendelkező kollégák jelentkeznek. Kiválasztásuk során alapvető elvárás a korszerű szakmai tájékozottság, a szolgáltatói szemlélet és a betegközpontúság.



A szolgáltatás minőségét a 2020 nyarán hadrendbe állított vadonatúj, esetkocsi szintű egészségügyi felszereléssel rendelkező mentőautó tovább növelte.

A PROFILE Genius Mercedes-Benz Sprinter 316CDI típusú mentőgépjárműben a betegtér úgy lett kialakítva, hogy a személyzet számára minden könnyen elérhető és átlátható legyen. Az eszközök szisztematikusan kerültek elrendezésre, az ülések elhelyezése pedig kifejezetten segíti a beteg út közbeni megfigyelését és ellátását.

A mentőautó felszereltsége:
• 1 db LIFEPAK 15-ös Monitor-Defibrillátor
• 1 db Hamilton-T1 intelligens transzport lélegeztetőgép, mely intenzív terápiás lélegeztetésre is alkalmas
• 3 db BBraun Perfúzor gyógyszeradagoláshoz
• 1 db LUCAS 2 újraélesztő készülék
• 2 db 10 literes oxigénpalack
• Légrugós hordágytartó tálca, mely a beteg kényelmét szolgálja: felemelve csökkenti a beteg szállítása közbeni rázkódást, valamint oldalirányú mozgathatóságának köszönhetően a beteg minden oldalról megközelíthető

 

VMSZ háttér bázisok.

A hatalmas eszközállomány szervízelése karbantartása a keszthelyi téliesített fűtött műhelycsarnokban történik. A város közforgalmú kikötőjének mólószárnnyal védett öblében állnak a nagyhajók és a hajózó egységeket szolgáló vízi állomás, egy rendőrségi állományból leszerelt úszóház.

Egy ilyen eszközállomány, a folyamatos ügyeleti rendszer fenntartása hatalmas összegeket emészt fel. A VMSZ gyakorlatilag nem jut állami támogatáshoz, talán pont azért, mert működését, fejlődését vállalkozásai fedezik. A BalatonHelp közösségi szolgáltatást is azért hozták létre, hogy egy-egy mentés valós költségét ne a bajbajutottnak kelljen megfizetnie. Aki belép a rendszerbe gyakorlatilag szolidalitást vállal a segítségre szorulókkal, miközben maga is élvezi a rendszer védelmét.