Nemzeti Regatta

Kereked ODT

Finn Masters Európa Kupa

Berecz Zsombi Világkupa ezüstérmes lett Santanderben!

Megvan a 35. America’s Cup kihívója!

Folyik a Dragon VB Cascais-ban

Csoki Kupa

Tramontana-Sennebogen Kupa

Hamisszalag – Szilvássy Zoltán Emlékverseny

Forward WIP - Nacra Kupa 2017

BAHART Regatta III.-IV. YST 2. futama

Laguna Yacht Club Kupa

Soltész-Paks Kupa

Regina Regatta

Legyetek Ti a Kékszalag legmenőbb csapata!

 


Ez történt a héten

Nemzeti Regatta

Teljesült a szervezők célja, hiszen a hétvégén valóban egymásra mosolygott az ország Siófokon. Közönségsikerrel, teltházzal zajlott a balatoni szezonkezdés első nagy családi fesztiválja, ahol a Nemzeti Regatta 38 település részvételével lebonyolított vitorlásversenyét Alsóörs nyerte, sárkányhajóban a Sió csatornán Balatonföldvár diadalmaskodott, a települési ízek versenyének győztese Baja lett, a legszebb települési stand címmel Dunaharaszti büszkélkedhetett, míg a legszínvonalasabb színpadi produkciót Cegléd mutatta be. Az összetett verseny győztesének járó fődíjat idén Baja vehette át!

A kétnapos esemény alapját az amatőr vitorlásverseny adta, melynek keretében a települések által kiállított 7 fős legénységek egy profi kormányossal kiegészülve szálltak vízre a szervezők által biztosított egyforma vitorlásokkal. A szombati napon 3 vitorlás előfutam rendben lezajlott, és eldőlt, hogy a 32 csapat közül kik jutnak a másnapi negyeddöntőkbe. Az időjárás azonban közbe szólt, és az abszolút szélcsend miatt a negyedik előfutamot szombaton törölni kellett. A szervezők gyorsan reagáltak a kialakult helyzetre és az elmaradt futamot vasárnap reggelre ütemezték át. Az időjárás viszont ismét megviccelte a településeket, hiszen nagyon komoly szél okozott fejtörést a szervezőknek és a csapatoknak egyaránt. Végül az érintett 6 település a viszonylag extrém időjárási körülmények ellenére is sikeresen teljesítette a bepótolt előfutamot, és a legnagyobb meglepetésre a tavalyi végső győztes házigazda Siófok elbúcsúzott a további küzdelmektől. Ekkor tehát eldőlt, hogy a címvédés elmarad és egészen biztosan új nyerte lesz a Nemzeti Regattának. A vasárnapi verseny ezt követően 2 újabb futammal folytatódott és kialakult a délutáni döntő mezőnye. A szervezők legnagyobb örömére a 6 csapatos döntőbe 3 nem Balaton parti település is bejutott: a legtávolabbról érkezett Füzér, Szentes és Baja. A döntőben a fordulóig úgy tűnt, hogy akár komoly meglepetés is születhet, hiszen a Nemzeti Vágta győztese, a mindössze 430 fős Borsod-Abaúj Zemplén megyei település Füzér még a 3. helyen állt. Végül mégis a Balaton partiak taktikáztak jobban a gyenge szélviszonyok közepette. Alsóörs a tavalyi második helyén javítva megnyerte a vitorlásversenyt az ezüstérmes Balatonboglár és a tavalyi eredményét megismétlő harmadik helyezett csopaki csapat előtt.

Teljes beszámoló: http://www.nemzetiregatta.hu/hir/alsoors-a-nemzeti-regatta-vitorlasverseny-idei-gyoztese

 

Kereked ODT

Hétvégén a Kereked Vitorlás Klub által rendezett OD Trophy versenyen vett rész a One Design osztályok java. Változatos, néha durva, szélviszonyok között öt futam ment le a két nap alatt, szombaton pedig egy finom vacsorát fogyasztottunk el Csopakon egy csoda szivárvány alatt.

Eredmény: kereked odt.pdf

 

Finn Masters Európa Kupa

Tehát rekordlétszámú, olimpikonokkal és masters világsztárokkal teletűzdelt mezőny vágott neki Tihanyban a hetedik Masters Európa Kupának. Furfangos, nehéz versenyt tudhat maga mögött, a Balaton ezúttal a trükkös arcát mutatta a finneseknek. A tervezett 10 futamból ötöt sikerült megtartania a már-már erőn felül teljesítő rendezőségnek. Ez az öt futam azonban komoly sportteljesítményt kívánta versenyzőktől.

A korábbi háromszoros - 2007, 2008 és 2009 - masters világbajnok és hétszeres ezüstérmes, ma is szinte mindenhol esélyesként induló német André Budzien hozta a papírformát és két futamgyőzelemmel, két második hellyel, valamint a kieső 6. hellyel magabiztosan nyerte a versenyt és a grand masters kategóriát. Az abszolút sorrendben az ukrán Taras Havrysh követte a német versenyzőt, a tavalyi bajnok dél-afrikai Ian Ainlise lett a harmadik, a legjobb magyar Székely Antal az ötödik helyen végzett, utána az ugyancsak magyar Haidekker Péter érkezett a lajstromban.

Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11266-nagy-kuzdes-utan-ot-futam-es-nemet-gyozelem-a-rekord-letszamu-finn-masters-europa-kupan

Eredmények: Finn_results.pdf

 

Külföldi események

Óriási sikert könyvelhet el a magyar vitorlássport: háromszoros olimpikonunk, Berecz Zsombor a világkupa sorozat döntőjében második helyen végzett! Vadnai Jonatán szintén sikerrel szerepelt a santanderi versenyen. A Bermudákon lezajlott a kihívók közötti küzdelem, izgalmas futamoknak lehettünk tanúi! A portugál vizeken pedig a Dragon osztály küzd a világbajnokság keretében.

Berecz Zsombi Világkupa ezüstérmes lett Santanderben!

Santanderben a Világkupa sorozat döntjének legutolsó eseménye volt a Finn Éremfutam, amelyen Berecz Zsombi nagyot küzdve két brit ellenfelével 7., a verseny végeredményét tekintve a 2. helyen végzett. A gyenge-mérsékelt szeles futamon, amelyről élőképes közvetítés volt látható itt a honlapon (visszanézhető you tube video), Ben Cornish 5., míg Zsombi 7. helyen futott be. Az egykori világbajnok Ed Wright utolsó lett. A többiek a korábbi futamon gyűjtött pontjaikkal a Medal Race-en  már nem szólhattak bele az elsőség eldöntésébe.

A Medal Race-en elért négy pontnyi különbséggel Ben Cornish pontszámban beérte Zsombit, aki ugyan három futamot is megnyert a tízből, míg Cornish csak egyet, ám a szabályok szerint holtverseny esetén elsősorban a Medal Race befutási sorrendje dönt. Így pontazonossággal, de a brit nyakába került az aranyérem.

Berecz Zsombor World Cup Series Final eredménye, a második hely kiemelkedő siker! Palma de Mallorcai ezüstéme, és balszerencsés EB 5. helye után ismét kiemelkedően vitorlázott.  

Eközben a Laser versenyző Vadnai Jonatán is szép eredményt ért el ezen a versenyen: az idei világkupa eredményei alapján meghívást kapott a Santanderben megrendezett Világkupa döntőre, ahol a legjobb 25 Laser Standardes állt rajthoz. Öt nap alatt 10 futamot rendeztek. A külső pályán 2-3m-es hullámok, erős áramlás tette próbára a versenyzőket. Jonatán az utolsó versenynapon elért fantasztikus 7.és 3. helyével feljött a 15.helyre. Ezzel az eredménnyel minden elvárást magasan túlteljesített a 19 éves vitorlázó.

Végeredmények: http://manage2sail.com/en-US/event/1f4c5cb6-3823-4892-8839-4109a758ec89#!/results?classId=2ab6978f-12b8-4b04-8518-079afe6af087

 

Megvan a 35. America’s Cup kihívója!

Új-Zéland lehetőséget kapott rá, hogy visszavágjon a 2013-as vereségért, amikor San Francisco-ban az Oracle 1:8-ról felállva végül megnyerte az America's Cup-ot. Glenn Ashby akkor is ott volt, most is itt van: „amit akkor tanultunk, megerősített bennünket. A csapat alapjaiban újult meg, minden korábbinál erősebb társaság jött össze.” Peter Burling: „úgy érezzük, elég jó formában vagyunk ahhoz, hogy elkapjuk az Oracle-t. Az Artemis Racing elképesztő ellenfélnek bizonyult, irgalmatlanul nyomtak bennünket. Reméljük, hogy kupagyőztes formába hoztak.” Nathan Outteridge: „igen magas színvonalú viadal zajlott a pályán. Szoros csatákat vívtunk, mi mindent beleadtunk, közben élveztük a versengést. Büszke vagyok a csapatra, mert óriási munkát végeztek az évek alatt, cserébe a döntőig vezethettem őket.”

Folytatás június 17-én, aznapra két futam a terv, a meccs hét győzelemig tart, az Oracle-nek egy pontja már van a selejtezők megnyerése miatt. Kövesd az America’s Cupot a Portholeon!

Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11272-35-americas-cup-megvan-a-kihivo

 

Folyik a Dragon VB Cascais-ban

Hétfőn kezdődöt a Dragon VB portugáliában. A hétfői napon csak egy futamot rendeztek amit a török Provezza Dragon nyert. Második lett az Alfie, Lawrie Smith – el a harmadik pedig az Annapurna, a tavalyi Európabajnok Anatoly Loginov kormányzásával. Keddden két futamot rendeztek Cascaisban. Az elsőt ismét a török hajó nyert, majd a harmadik futamban vitorláztak egy tizedik helyet és ezzel három futamután az élen tudtak maradni, igaz pontazonossággal az Annapurna – val aki az első napi harmadik hely mellé egy hatodik és szintén egy harmadik helyet vitorlázott. Három futam után a dobogó legalsó fokáig a német Stephan Link vitorlázott fel, aki két kilencedik helye mellett az utolsófutamot megnyerte. Kis-Szölgyémi Feriék az első napon 28., a másodikon napon 37. és 46. helyeket vitorláztak, ezzel jelenleg a 37. helyen állnak.

 

Ez lesz a héten

A héten rengeteg verseny várható a Balatonon! Ez már bemelegítés a 22 nap múlva rajtoló Kékszalagra: Hamisszalag, Tramontana-Sennebogen Kupa, osztályok versenyei, katamarán verseny, na és persze a legkisebb vitorlázók körében méltán népszerű Csoki Kupa is ezen a hétvégén kerül megrendezésre!

Csoki Kupa

Kezdődjön jól a vakáció, gyertek el a Spartacus VE vidám, de mégis kemény versenyére, a CSOKI Kupára. OPTIMIST és 420-as osztály számára ranglista, a 29er részére felkészülési verseny. A verseny péntektől vasárnapig tart Balatonföldváron és természetesen idén is szerves része a támogatóink által elhozott csokiszökőkút, csokihajó és a csokifutamok is.

Kiírás: Csoki Kupa kiírás.pdf



Tramontana-Sennebogen Kupa

E hét szombaton 10 órakor lesz a 2017 évi Tramontana-Sennebogen Kupa rajtja. A verseny névadója a Sennebogen cégcsoport, amely már hosszú évek óta működik együtt a Tramontana-val. A szervezők mintegy 50-60 egységet várnak a regattára, amelyre a Tramontana Yacht Club Egyesület rendezésében kerül sor. A versenynek a gyönyörűen felújított és kibővített Hajógyári Kikötő ad otthont.

Teljes beharangozó: http://porthole.hu/cikk/11268-tramontana-sennebogen-kupa-2017-mar-csak-nehany-nap

Kiírás: Tramontana.pdf

 

Hamisszalag – Szilvássy Zoltán Emlékverseny

Június 18-án, vasárnap kerül megrendezésre az idei Kishamis Hamisszalag, ahova a rendezők várják a nagyhajós osztályokat. A versenypálya 6 csomó alatt a Füred-Siófok-Tihany, 6 csomó feletti szél esetén a Füred-Aliga-Siófok-Tihany közötti távon lesz megtartva.

Kiírás: Hamisszalag.docx

 

Forward WIP - Nacra Kupa 2017

Hétvégén rendezi a Katamarán SE a Forward WIP – Nacra Kupát! F18 és M3 osztályokban indulhatnak a versenyzők, tehát ez a Kup a 20 méter alatti többtestűekről szól. Az Alsóörs előtti vízterületen a két nap alatt összesen 8 futamot rendez up-and-down pályán a rendezőség.

 

BAHART Regatta III.-IV. YST 2. futama

A Yardstick osztályoknak rendezett verseny második futama Balatonlellén kerül megrendezésre. A futamok pályarajzáról a kiírásban értesülhetünk, rajt mindkét napon várhatóan 10 órakor lesz ellőve.

Kiírás: Bahart kiírás

 

Laguna Yacht Club Kupa

Ezen a hétvégén a balatonfűzfői öböl sem marad vitorlásversenyek nélkül, a LYC vándorkupa a nagyhajósok számára biztosít versenyzési lehetőséget. Az első forduló e hét szombatján, a második jövőhét szombaton kerül megrendezésre és YS osztályok nevezhetnek rá.

Kiírás: Laguna kiírás.pdf

 

Soltész-Paks Kupa

Az Atomerőmű SE a hétvégén Kalóz és 470 osztályoknak rendezi meg a Soltész-Paks Kupát. Az up-and-down pályákon legfeljebb 8 futam rendezhető két nap alatt.

Kiírás: Soltész-Paks Kupa kiírás

 

Regina Regatta

A TVSK a Regina 30 osztály számára rendezi meg a Regina Regattát június 17-18-án. 4 futamot terveznek a szervezők, ezek közül 3 up-and-down pályafutam és egy túrafutam – ez utóbbi egyébként maga a Tramontana-Sennebogen kupa túrafutama lesz.

Kiírás: Regina Regatta

 

Legyetek Ti a Kékszalag legmenőbb csapata!

Indul a KÉKSZALAG DESIGN CHALLENGE! Új hajódesign? Csapat egyenruha a Kékszalagra? Stílusos hajóhoz stílusos legénység? A Kékszalag jó buli, ezért mindig készültök valami vicces csapat megjelenéssel? Ezekkel most nyerhettek is!

A Kékszalag és a Porthole hagyományteremtő céllal idén először hirdeti meg a Kékszalag Design Challenge csapat megjelenési versenyt. A divat- és design szakemberekből, valamint fotósokból álló zsűri sportos, stílusos és vicces kategóriákban díjazza majd a megjelenésükre is adó csapatokat.

Teljes kiírás: http://porthole.hu/cikk/11269-legyetek-ti-a-kekszalag-legmenobb-csapata

 

Forrás: Porthole, Hunsail, Compass Magazin