Ez történt a héten


F.W. Raiffeisen ODT
Hétvégén rendezte a Spartacus Vitorlás egyesület a hazai ODT soronkövetkező versenyét a F.W.Raiffeisen Kupát. A versenyen népes mezőny összesen 69 hajó nevezett 12 osztályban. a legnépesebb ismét a J24 volt 11 hajóval.
Eredmények: http://spartacus.hu/6167/

Varga Lajos nyerte a Keszthely – Kenese Szólóversenyt a Nelson Flottalízinggel
Szombaton rajtolt a Keszthely – Kenese Szólóverseny. A versenyen két kategóriában 8M és 10M Open összesen húsz versenyző vágott neki a távnak. A versenyt abszolútban és 8M Open kategóriában is Varga Lajos nyerte. Második lett 8M kategóriában Fazekas László, harmadiknak pedig Fazekas Gábor. Talán érdemes megemlíteni, hogy a 8M kategóriában az első négy hajóból három a Flaar műhely munkáját dícséri. Tíz méteres kategóriában Szakonyi Csaba győzött, második lett Lacsni Gergely, mind a ketten Nautic – al. Harmadik helyen Salánki Tamás érkezett. Örvendetes hír, hogy a versenyen újra volt női kormányos Sabján Annamari személyében.
Eredmények: http://szolovitorlazas.hu/2017/06/24/keszthely-kenese-szolo-2017-eredmenyek/

Az Artemis nyerte az Ügyvéd Kupát, dr. Száva Tamás lett a legjobb ügyvéd kormányos!
A Litkey Farkas kormányozta D35-ös katamarán az Artemis nyerte a XII. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíj elnevezésű regattát dr. Bertha Péter ügyvédi irodájának színeiben versenyezve.
Csodálatos környezetben, a Club Hotel Füred kikötőjében került megrendezésre a XII. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíj, az ügyvédi hivatást gyakorlók balatoni vitorlás regattája. A verseny több mint 200 résztvevője egy csodálatos és sportos hétvégét tudhat maga mögött az OTP és a Volvo jóvoltából. Június utolsó hétvégéjén, szombaton 11 órakor úgynevezett reklám időben rajtolt a verseny túrafutama a Balatonfüred előtti vízterületen, hogy az Alsóörs – Tihany – Balatonfüred között kitűzött háromszög pályát teljesítse. Már a rajtnál látható volt, hogy idén a katamaránok küzdelme dominál, Litkey csodálatos ütemérzékkel, másodperc pontossággal ért a rajtvonalra, némi előnyt szerezve a rivális Extreme 40-es katamarán, a dr. Kaiser Kristóf által vezényelt KCG Partners hajója előtt. A Kékszalagon is favoritnak számító katamaránok óriási tempót diktáltak és előbb értek Alsóörsre, mint a teljes gázon közlekedő kísérőmotorosaik.
Teljes beszámoló: http://compassmagazin.hu/hazai/az-artemis-nyerte-az-ugyved-kupat-dr-szava-tamas-lett-a-legjobb-ugyved-kormanyos-3542/
Eredmények: http://www.ugyvedkupa.hu/eredmenyek/

Ripka László Emlékverseny
Hétvégén Tihanyban rendezték a Ripka László Emlékversenyt. Négy osztályban (E30, Dragon, 11mOD és FolkeBoat) összesen 27 hajó nevezett. Két nap alatt összesen három futamot sikerült rendezni. 
ripka lászló eredmények.pdf

Laurel 50+ kupa
A Velencei-tavi Vitorlás Hét után már sokadik alkalommal rendezte meg az Alba Regia SC az 50 éven felüli Finnesek versenyét, a Laurel kupát. A versenyre 19 öreg nevezett, közülük jópáran részt vettek az előző négy napban a Velencei héten is, ami így egy elég hosszú sporttevékenységnek fogható fel. A verseny első napján olykor elég nagyokat lengő nyugatias szél fújt, ami olykor 10 csomó fölé is erősödött. A hagyományos Olimpiai háromszög pályán 3 futamot sikerült megrendezni, aminek a végén Berecz Botond 2 futamgyőzelemmel vezette a mezőnyt. A 2. futamot a Legenda (70 év feletti kategória) Gál Csaba nyerte. A partra érkezéskor a szokásos babgulyás és hideg sör várta a megfáradt versenyzőket, így a felújított klubház sarkaiban elég jó hangulatban ment a nosztalgiázás, majd az America kupa izgalmai után (vagy alatt) mindenki nyugovóra tért. A második versenynap a tükör sima víz miatt halasztással kezdődött, de a déli szél 11 óra után nem sokkal megélénkült és 2 futam megrendezését tette lehetővé. Itt is volt körbeverés rendesen, de Berecz még épp meg tudta őrizni vezető helyét és örülhetett az abszolút győzelemnek. A második helyen Sipos Péter végzett, míg harmadik Bíró Béla lett. Érdekesség a versenyen, hogy a régi, bónuszpont rendszer szerinti pontszámítás alkalmazásával hirdettek eredményt, ami más győztest hozott ki, mint a ma használt eredményszámítás. A kategóriák szerinti első hat díjazásban részesült, az első futam korosztályos győztesei pedig a Székely Szilvi emlékkupát vihették haza. A Legendák Legendája díjat (Legidősebb versenyző) Schőmer András vihette haza, aki 2 év múlva a Super Legenda kategóriába lép fel (80+). 
Gratulálunk minden versenyzőnek, reméljük jövőre még többen leszünk!
Eredmények: laurel2017.html

Nemzetközi vizeken


Magyar sikerek a kieli vitorlás héten
Érdi Mária újabb világversenyen végzett az élmezőnyben! A Kieler Wochén az olimpiai női Laser Radial osztály éremfutamán a 6. helyen futott be a célba és ezzel az összetett listán 7-ként végzett versenyben.
Az egyik legismertebb európai vitorlás verseny a hagyományosan nagyszabású Kieli Hét, amelyen az olimpiai és paralimpiai számok mellett még számos nemzetközi osztály versenyei mellett ORC nagyhajós regattát is rendeznek. A futamok köré pedig a parton színes kulturális események csatlakoznak. A vízen parádés felvonuláson találkoznak a "windjammerek", az elmúlt századok még hajózó klasszikus kereskedelmi vitorlásai is – olvasható a hunsail.hu-n.
Az eseményen a magyar vitorlázást idén kevesen képviselték, ám ők annál sikeresebben. Az olimpiai Laser Standard osztályban 135 hajós mezőnyben Vadnai Jonatán az előkelő 11. helyet szerezte meg, Vadnai Benjamin 14. lett. Korábban a huszonnégy hajós repülő hollandi versenyen a Majthényi Szabolcs és Domokos András világbajnok kettősünk ezüstérmet szerzett.

Optimist győzelem a Garda-tavon
Ahogy idén is, 2015-ben is az EB-VB felkészülési program része  volt, a D’Argento Cup Torbole-ban. Akkor, DeJonghe Arthur remek formában nyerte meg a versenyt, most Jeney Máté hozta el a győztesnek járó trófeát. A gardai klubban már jól ismerik a sparis fiatalokat, és valahogy mi is éhezzük a jó helyezéseket ezen a versenyen.
A küzdelmet edzőtábor előzte meg, mely mindig nagy segítség a helyi körülményekre való ráhangolódásban. Az időjárás a legjobb arcát mutatta, napsütés, menetrend szerint érkező 15 – 20 csomós déli széllel. A versenyen tíz ifi és két serdülő versenyzőnk állt rajthoz. A válogatott versenyzők mellett több tehetséges fiatal is megmérette magát, őket Bagyó Áron irányította a kilenc futam alatt. Az első két nap után Jeney Máté vezetett, szoros eredménnyel a rivai ellenfelek előtt. Szépen teljesített még Zolnai Samu és Vladiszavlyev Alexandar is. A többi versenyzőnk is ment egy-egy jó helyet, de a legjobbak küzdelmébe nem tudtak egyelőre beleszólni.
Az utolsó versenynapon Máté az első két futamot igen rossz eredménnyel zárta, így mindent egy lapra feltéve kellett az utolsó futamban eredményesen vitorláznia, hogy a két kiesőt követően megtartsa vezető helyét. Ötödiknek vette az első bóját, ám ez kevés volt a győzelemhez, hiszen a nagy rivális a másik csoportban két futamot is nyert a záró napon. A pontok ismerete nélkül Máté a befutóig parádés módon feljött a második helyre, s így felállhatott a dobogó legmagasabb fokára. 
Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11305-sparis-optimistes-siker-a-gardan-a-dargento-cup-on-jeney-mate-nyert

Nyertek a kiwik az America’s Cupon!
Az ötödik versenynapra egy kérdés maradt, hogy a címvédő képes-e harcban maradni a Kupáért vagy az ETNZ-nek végre sikerül túllépni a négy évvel ezelőtti kudarc okozta sokkon és behúz még egy futamot.
A kilencedik futamban gyenge szél fogadta a címvédőt és a kihívót, hogy talán utoljára megmérkőzzenek. A rajt előtti helyezkedésben az amerikai csapat nem akarta a szél alatti pozíciót és felülre vitorlázott és ezzel a döntéssel meg is nyerte a rajtot. Félszélben így ők álltak az élen, de hátszélben a halzolást követően az ETNZ átvette pár méterrel a vezetést. A manőverek sokkal jobban mentek a kiwiknek. Lent a kapunál a címvédő a másik kaput választotta, de a halzolás és az élesedés eléggé lelassította őket és további hátrányt gyűjtöttek be. A 8-9 csomós szélben az ETNZ brutálisan gyors volt, az ORACLE pedig csak néha ért el hasonló sebességet. A kreuzbójához közelítve egy pöffel tért vissza némiképp az ORACLE a versenybe pár száz méteres hátrányából némiképp lefaragva, de támadni már képtelen volt. A következő hátszélben a kihívó volt a gyorsabb, így csak nyúlt a távolság a két hajó között. Kreuzban az ETNZ szorosabban fogta a címvédőt és a távolság 150 méterre csökkent közöttük. A kreuz legvégén jobbakat húztak az amerikaiak és 100 méterre felzárkóztak, de hátszélben már nem volt esélyük. A célba elsőként így az Emirates Team New Zealand csapata futott be és ezzel 7-1-re megnyerte az America’s Cup-ot. Peter Burling így lett a legfiatalabb győztes kormányos az AC 166 éves történelmében.
Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11307-americas-cup-donto---nyertek-a-kiwik




Ez várható a héten


Jövő héten rajtol a Kékszalag, így ezen a héten a nagyhajós csapatok már az utolsó lehetőségeiket használják ki az edzésre. A szombati Fehér Szalagon körbe vitorlázzák a Keleti-medencét, a másnapi Horváth Boldizsár Emlékversenyen pedig egy kisebb kört tesznek Füred környékén. A hétvégén zajlik a Megyei Bajnokság a Mályi-tavon, de a legkisebbek, az utánpótlás versenyzők a jövő szerdán rajtoló Kékpántlikán próbálhatják ki magukat.

Fehér Szalag
A Kékszalag „előfutama” a csütörtöki tókerülő rajtját megelőző szombati Fehér Szalag. A túraverseny során a Keleti-medencét vitorlázzák körbe a nagyhajós versenyzők: Füredi rajt után Kenese felé veszik az irányt, majd Siófok, Tihany és Füreden a befutó. A Classic round 9-kor, a Fehér Szalag 10-kor rajtol.
Fehér szalag kiírás.pdf

Horváth Boldizsár Emlékverseny
Négy nappal Európa legnagyobb tókerülő versenye előtt, 2017. július 2-án, vasárnap kerül lebonyolításra a hagyományos Horváth Boldizsár Emlékverseny a Balatonfüredi Yacht Club szervezésében. A 10 órakor rajtoló regatta amellett, hogy az anno vitorlázókat ingyen gyógyító ortopéd orvos, Horváth Boldizsár emléke előtt tiszteleg, remek alkalom a nagyhajósoknak arra, hogy a Kékszalag előtt még utoljára teszteljék csapatukat, felszerelésüket. A rövid túraversenyen a hajók a Balatonfüred – Paloznak – Tihany – Hajógyári-öböl – Balatonfüred útvonalon fognak vitorlázni.
Teljes beharangozó: http://hunsail.hu/hirek/egy-utolso-foproba-a-kekszalag-elott
horváth boldizsár kiírás.pdf

Megyei Bajnokság
Kalóz, Finn, Laser, Laser 4.7 és Optimist osztályoknak írta ki a Justitia VSE a 2017-es Megyei Bajnokságot. A Mályi-tavon rendezett versenyen 5 futamot terveznek klasszikus olimpiai háromszög pályán.
Kiírás: megyei 2017.doc

Szombati Sorozat III.
A Nyugati-medencében szombaton ismét lesz Szombati Sorozat, idén már harmadik alkalommal. Ha kipróbálnánk magunkat, hajónkat, legénységünket versenyhelyzetben, itt a helyünk!
szombati sorozat kiírás.pdf

Kékpántlika
A Kékpántlika a Kékszalag előtti szerdán rajtol és a 420, Laser Radial ifjúsági, Laser 4.7, 29er és Optimist osztályoknak van kiírva. A szélviszonyoktól függően két pálya lehetséges: Füred-öreg Tihany-Hajógyári öböl-Füred vagy Füred-Tihanyi rév-Hajógyári öböl-Füred.
kékpántlika kiírás.pdf
Forrás: hunsail.hu, Porthole, Compass Magazin