Külföldi versenyek

Trofeo Princesa Sofia



Már az első napon született magyar futamgyőzelem Palmán az 50. Trofeo Princesa Sofia versenyen. Az európai versenyszezon első nagy regattáján a férfi Laser Standard osztályban Vadnai Benjamin nyerte csoportjának első futamát. A második napon pedig Vadnai Jonatán, Benjamin testvére nyert futamot szintén Laser Standard osztályban. Sajnos Érdi Márinak nem volt szerencséje ezen a versenyen, így tőle az eredmények sem úgy jöttek, ahogy megszokhattuk, többször kapott sárgalapot ugyanattól a bírótól. Ugyanakkor a világbajnok Berecz Zsombor nagyon kiegyensúlyozottan versenyzett és a nyolcadik futamot meg is nyerte. 4. helyen került be az éremfutamba és meg is tartotta a helyezését. A Gyapjas testvérek is szépen vitorláztak, bár sajnos az érem futamba nem kerültek be a végén. De a 18. helyük a 73 hajót számláló 470-es mezőnybe mindenképpen bizakodásra adhat okot.

A versenyről részleteket itt lehet olvasni:
https://porthole.hu/cikk/12225-magyar-futamgyozelemmel-indult-a-trofeo-princesa-sofia
https://porthole.hu/cikk/12227-magyar-gyozelem-palma-ban-a-masodik-napon-is
https://porthole.hu/cikk/12232-berecz-es-gyapjasek-megint-elorebbleptek
https://porthole.hu/cikk/12233-berecz-zsombor-futamot-nyert-palma-n
https://porthole.hu/cikk/12234-berecz-zsombor-negyedik-helyen-fejezte-be-a-trofeo-princesa-sofiat

A részletes eredményeket itt lehet megnézni.


Laser 4.7 Európa Kupa-forduló Hyères



Az idei első, Koperban rendezett Laser 4.7 Európa Kupa-forduló kitűnő magyar eredményei után a következő fordulóban is pazarul versenyeztek a magyar fiatalok. A dél-franciaországi Hyères-ben a BYC-es Nagy Bendegúz megismételte pompás koperi szereplését, azaz az összetettben második lett, a korcsoportját - U16 - pedig megnyerte. A többi magyar versenző is kiválóan versenyzett, az MVM versenyzője, Kovács Attila két futamot is nyert és ugyancsak befért az első tízbe az abszolút rangsorban, a 7. helyen zárta a versenyt a 151 induló között.

A versenyt négy nap alatt bonyolították le, összesen 7 futamot rendeztek, a spanyol színekben versenyző német Lara Himmes győzött, a harmadik helyen pedig a horvát Ursula Balas végzett. Nagy Bendegúz tehát két hölgy versenyző közé ékelődött be.

A részletes eredményeket itt lehet megnézni.


Captains Adria Kupa

A magyarok első tengeri vitorlás versenye pont 20 évvel ezelőtt lett megtartva – természetesen az ADRIÁN, 1999-ben. Az idei év azért is különleges, mert 20 hajó vett részt a 20 éves versenyen. Azért különösen nehéz ez a verseny, mert a Szervezőbizottság (más versenyekre nem jellemzően), éjszakai futamot is szervez. Ilyenkor “egyhuzamban”, akár vihar közepette is kb. 30-32 órát kell vitorlázni, küzdeni, nemcsak a természet elemeivel, de a versenytársakkal is, mert a táv 100 tengeri mérföld.
A Porthole csapata idén is résztvett a Captains Adria Kupán, a beszámolót itt érdemes elolvasni:
https://porthole.hu/cikk/12240-captains-adria-kupa---valoban-a-magyarok-legnehezebb-tengeri-versenye

A részletes eredményeket itt lehet megnézni.


2019 Melges 24 European Sailing Series Portoroz

Április elején elkezdődött a Melges24 European Sailing Series is. 10 országból 30 hajó állt rajthoz Portoroz-ban. Az első napon az időjárás nem kedvezett a versenyzőknek, de forgolódós szélben azért sikerült 3 futamot rendezni, melyből kettőt a magyar Seven Five Nine nyert. A második nap az igen kicsi szélben csak egy futamot rendeztek és a harmadik nap sem volt sokkal szerencsésebb. A versenyt a világbajnok észt hajó nyerte. A legjobb magyar hajó a Csoltó Ákos kormányozta Seven Five Nine az 5. helyen végzett, de a Bakóczy Róbert által vezetett FGF Sailing Team kiegyensúlyozott vitorlázással odaért a 6. helyre.

A részletes eredményeket itt lehet megnézni.

Itthonról

Végleges az idei versenynaptár

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) elnöksége legutóbbi ülésén elfogadta a 2019-es évre vonatkozó versenyzési menetrendet. A www.hunsail.hu oldalon publikált versenynaptár összesen több mint 180 versenyt, köztük 45 szabadidős regattát, 56 ranglistaversenyt és 17 bajnokságot tartalmaz. Több mint 120 pályaverseny, több tucat túraverseny lesz, de sor kerül kombinált túra-pálya versenyekre is.

Az osztályok bejelentették bajnoksági időpontjaikat is, 22 osztály kikért bajnokságot rendez, két osztály a flottabajnokság mellett döntött és 12 osztály számára az MVSz rendezi majd meg az országos bajnokságot. A VIHAR rendszerben rögzített versenynaptárat a szövetség weboldalán itt lehet elérni.

http://hunsail.hu/versenyek

Ezt kell tenni az ORC-s regisztrációhoz
A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) és az ORC között tavaly létrejött megállapodásnak köszönhetően lényegesen egyszerűsödött a regisztráció, melyet a következő linken lehet megtenni: www.orc.org/hungary
Értelemszerűen kell kitölteni az adatokat, a "Megjegyzés" rovatba pedig a számlázási adatokat kell beírni, majd a "Tovább" gombbal lehet elküldeni a kérelmet. Ezt követően felugrik egy fizetési oldal, de fizetni továbbra sem itt kell, ugyanis az MVSz küldi a számlát és az ORC-vel havi rendszerességgel számol el. A felméréseket Szeremley László (30/227-8839, laszlo@szeremley.com ) és Toronyi Bence (20/9138628, toronyib@hotmail.com ) végzik, ők küldik el a felmérési bizonylatokat is.
A felméréssel kapcsolatos kérdésekkel hozzájuk, egyéb kérdésekkel pedig Bakóczy Zsuzsannához (30/545-4350, bakoczy@hunsail.hu ) lehet fordulni.

Nyilatkozat a hajóbiztosításhoz
Az MVSz Nagyhajós Bizottságának javaslatára elfogadott elnökségi döntés szerint a Versenyrendelkezésekben megszabott minimális biztosítási értékhatár 50 millió forintra emelkedett a - Kalóz kivételével - a Nemzeti (MVSz-es) osztályokba és az Értékelési csoportokba sorolt hajóknál, valamint a J24, a Melges 24, a Dragon és az X-35-ös osztályba tartozó hajóknál.

Az emeléskor a személyi sérülésekkel járó balesetek esetére való felkészülést is, illetve a nemzetközi viszonyokat is figyelembe vették. Figyelembe kellett venni azt is, hogy nagyon megnövekedett a versenyeken a hajók száma és az egyes hajók értéke.

Adatvédelmi irányelvek miatt a biztosítási kötvényeket azonban nem tudja elfogadni az MVSz, így mindenképpen a csatolt nyilatkozatot kell kitölteni.

Forrás: hunsail.hu, melges24.ycmp.eu, captains.hu

Fotó: captains.hu, A. Carloni, hunsail.hu, Jesus Renedo / Sailing Energy,