Külföldi hírek


Berecz Zsombor ezüstérmes lett a Finn EB-n Athénban

Nagy harcra és kemény versenyre volt kilátás az idei nyílt Finn EB-n, hiszen még jónéhány vitorlázásban erős országnak nem volt meg az olimpiai kvótája. De Berecz Zsombor nagyon kiváló és egyenletes vitorlázással megmutatta, hogy miért ő a világbajnok, hiszen az európai versenyzők közül csak az Olimpiai Bajnok Giles Scott előzte meg, így megnyerhette pályafutása második Európa-bajnoki ezüstérmét. Az egész mezőnyben Berecz kieső futama volt a legkisebb helyezés (22.), és a rosszabbul sikerült gyenge szeles naptól eltekintve az olimpiai bajnok angollal együtt rendre az első tíz között végzett a futamokon.
A junior Németh Domonkos összetettben a 61. helyen zárta a versenyt, az U23 korosztályban pedig 15. pozíciót szerezte meg.
Görögország mellett Brazília, Norvégia és az Egyesült Államok szerezte meg a tokiói kvótát.

Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12282-berecz-zsombor-harmadik-helyen-all-az-eb-n
https://porthole.hu/cikk/12285-berecz-zsombor-nyerte-a-csutortoki-napot-athenben
https://porthole.hu/cikk/12287-berecz-zsombor-ezustermes-az-europa-bajnoksagon

Végeredmény:
http://www.eio.gr/athens-international-sailing-center/item/5042-finn-2019-european-championship-results 

Laser EB Portó

A Laser Standard és Radial osztálynak rendeztek Európa-Bajnokságot Portugáliában. A Vadnai testvérek elég jól kezdtek, ugyanez nem volt elmondható Érdi Máriról, aki az első napon még csak a 95. helyen állt. Küzdelmes versenyen napról napra javulva az egész Európa-bajnokság legnagyobb előre lépését hozta össze azzal, hogy az első nap után mintegy 80 helyet javítva a 9-re tudott felmászni.
„Óriási hajrával sikerült az élmezőnyben zárni. Borzalmasan kezdtem a 6 napos regattát. Az első nap után a 120 indulóból a 95. helyen álltam, de végül óriási harcok, küzdelem árán sikerült több mint 80 helyet javítanom és végül 9. lettem. Nagyon nehéz volt. Lelkileg és fizikailag is a padolóra kerültem, de felálltam.” – írta blogjában a tokiói kvótás Érdi Mária.

A Standard osztályban a Vadnai testvérek szorosan egymás mellett végeztek, Benjamin a 20. testvére, Jonatán a 21. helyen fejezte be az Eb-t. Az utolsó napon 40. és 23, illetve BFD és 37. helyekkel zártak. A nyílt versenyben a 29. és a 30. helyeken végeztek.
"Európaiként a top 15-öt céloztam meg, tudásom szerint oda soroltam volna magam. Az elején tartottam is az elvárásaimat, de az utolsó 3 napban valahogy nem találtam a helyem a mezőnyben, egyből a nyitásnál lemaradtam. Nagy tempót diktált az arany csoport és nem volt egyszerű akar egy hajót is megelőzni. Párszor nagyot tudtam menteni, de többnyire nem jött össze ezért sok nagy hely bennmaradt" - értékelte a versenyt Vadnai Banjamin.

Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12294-a-vadnai-testverrek-rajtoltak-legjobban-a-laser-eb-n
https://porthole.hu/cikk/12299-erdi-mar-csaknem-60-helyet-javitott-az-eb-n

https://porthole.hu/cikk/12302-vadnai-benjamin-7-helyen-a-laser-eb-n
https://porthole.hu/cikk/12304-erdi-mari-megfelezte-helyezeset-az-eb-n
https://porthole.hu/cikk/12306-erdi-mari-mar-a-tizben-az-europa-bajnoksagon
https://porthole.hu/cikk/12307-laser-eb-mari-9-benjamin-20-jonatan-21

Végeredmény:
https://2019-senior.laser-europeans.org/radial-women-trophy-results/
https://2019-senior.laser-europeans.org/laser-standard-trophy-results/


Laser 4.7 EB Hyères

A Hyères-ben lezajlott 4.7 osztály Európa-bajnokságán tíz magyar egység volt a 266 fős fiú mezőnyben és három magyar a 130 fős lány mezőnyben.
Kovács Attila a 14. helyen végzett, az európai nemzetek között pedig a 13. helyen fejezte be a kontinensviadalt, míg a lányok között Kis Kapin Karina (BYC) az arany csoportban az 57. helyen fejezte be a versenyt. Az ezüst csoportban Vida Róza (BYC) két remek utolsó napi futameredménnyel feljött a 88. helyre, Molnár Lilla (MVM SE) pedig a 113. helyen zárta az Eb-t. Kovács nagyon kiegyensúlyozottan és magabiztosan versenyzett az egész Európa-bajnokság során, 12 futam után sem akadt futameredménye a mezőny első felén kívül.

Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12303-kovacs-attila-mar-az-elso-10-szazalekban-a-laser-47-eb-n
https://porthole.hu/cikk/12308-pompas-magyar-eredmeny-a-laser-47-eb-n

Végeredmény:
https://laser.coych.org/wp-content/uploads/2019/05/girls_overall_after_jury_day_06.htm
https://laser.coych.org/wp-content/uploads/2019/05/boys_overall_after_jury_day_06.htm


Magyar bronzérem az olasz 29er bajnokságon

A legjobb magyar 29-er egység, a Jeney Máté-De Jonghe Artúr Szparis kettős kitűnően versenyzett az olasz nemzeti bajnokságon. A több, mit 50 egységes mezőnyben a 3. helyet szerezték meg. A 10 futamos versenyen egy futamot meg tudtak nyerni és e mellé még három 2. helyet is begyűjtöttek. Mindössze egy olasz és egy német páros végzett előttük, a második helyezett németektől 5 ponttal maradtak el Jeneyék, de kilenc ponttal előzték a versenyt a negyedik helyen záró, ugyancsak német kettőst. A versenyen rajthoz álló másik magyar páros, Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanna a 34. helyen fejezték be a versenyt.


Belföldi hírek


52. Mihálkovics Kupa – Jeep Renegade Nagydíj

Tavaly óta új rendezője van a Balaton egyik legrégebbi versenyének, az 1968 óta, vagyis 52. éve ugyanazon az útvonalon rendezett Mihálkovics Kupának, mely 8 hajóosztálynak is ranglistaverseny. 116 hajó vágott neki a kétnapos túraversenynek Balatonföldváron kellemes, tavaszi időben. A Kwindoo használóknak köszönhetően mindig láthattuk, hogy merre járt a mezőny, de azt is megtudhattuk, hogy az első napon átlagosan 54 km-t vitorláztak a versenyzők és ezt a távot a katamaránok 2 óra alatt tették meg. Az első nap győztese a többtestű hajók közül az RSM2, az egytestűeknél pedig a Tantál lett. A második napra kicsit elfogyott a szél, így a versenyrendezőség Akalinál befuttatta a mezőnyt, ami nagyon jó döntésnek bizonyult, hiszen így szinte mindenki célbaért. A versenyzés mellett nagy hangsúlyt fektettek a szervezők idén a vízparti szórakozásra is, szombaton zenés buli várta a vitorlázó közönséget. A tánogatóknak köszönhetően a győztesek komoly és értékes díjakkal távozhattak vasárnap az 52. Mihálkovics Kupa – Jeep Renegade Nagydíj-ról.

A versenyt visszanézhetitek a Kwindoo-n:
https://www.kwindoo.com/tracking/8254-mihalkovics-kupa?race_id=11582&timestamp=1558770900

A végeredmény a cikk alján letölthető


Bahart Regatta 2019 I. forduló Badacsony

Remek 5-7 kts erősségű K-i szélben indul a verseny, amit Badacsony kicsit megcsavar. az út során a hátteret a festői partszakaszok adják, döntően olyan helyek, ahol még nem ette meg az urbanizáció a hegyet. Nagy vízterület, trükkös szelekkel. Szigliget kikötő előtt az első pályajelnél, már a 8 órás meteo adatok is teljesen más irányú és erősségű szelet jeleznek, mint a pálya többi részén. Ez a folt (amiben van az 1-es bója is, a mezőny nagyrészét megtréfálja, a hajók 80 %-a egy izmos másfél órás lavórban ül. Szigligetnél a mezőny nagy részének, új leosztás, újra kezdődik a verseny. Több mint 70 egység teljesítette fegyelmezetten és türelemmel a kijelölt pályát. A verseny igazi nyertesei azok a csapatok, akik a szerényebb hajóikkal és felszereléseikkel is (sokan bőszeles vitorlák nélkül) egy nyúlott, napszívott alapvitorlázattal nyomták le a távot!

Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12290-bahart-regatta-2019-i-fordulo-badacsony

Végeredmény
http://www.bahartregatta.hu/media/files/BAHART_Regatta_Badacsony_eredmenyek.pdf


Kétszemélyes Balatonkerülő

Az először 2018-ban megrendezett, de máris rangosnak számító 8m Open Kétszemélyes Balatonkerülő Vitorlásverseny célja, hogy a hazai és külföldi vitorlázóknak lehetőséget biztosítson a technikai és taktikai tudás megmérésére. A jelentkezők jórésze nemzetközi szinten is jegyzett versenyző. A futam nemcsak a szólóvitorlázóknak nyújt lehetőséget a tapasztalatszerzésre, hanem a profi pályavitorlázóknak is.

A Csopakról rajtoló és oda érkező hajók a versenyen egyenként mintegy 170 kilométert tettek meg. Az időjárás nem kedvezett a versenyzőknek: gyenge keleti dél-keleti szélben rajtoltak, majd egy kiadós zápor áztatta el a mezőnyt, így végül a 15 hajóból csak 7 ért célba. A 2019-es 8m Open Kétszemélyes Vitorláskerülő versenyt idén Varga Lajos és Lillik Ákos nyerte a Nelson Flottalízinggel, 20 óra 58 perc 56 másodperces összidővel.

A pontos befutási sorrend és az eseményről készült fotók a szolovitorlazas.hu oldalon tekinthetők meg.


Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12296-a-vitorlasok-fele-nem-ert-celba-az-ev-egyik-legnehezebb-balatoni-versenyen

 

Egykezes Tókerülő 19

A lassan hagyományosnak számító  klasszikus hajók egykezes tókerülő versenyén idén 20 hajó cirkált szombat reggel a Tihanyi Hajós Egylet előtti rajtvonalon. Az  egymás közötti versengés itt másodlagos ennél fontosabb, hogy magunk legyünk szeretett hajónkkal, gondolatainkkal  és hagyjuk, hogy a Balaton elmesélje nekünk egy napját.

A versenyt visszanézhetitek a Kwindoo-n:
https://www.kwindoo.com/tracking/8473-folkboat-egykezes-2019?race_id=11829&timestamp=1558767600

Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12310-egykezes19-szolo-tokerulo-rovid-beszamolo

Az eredményeket a lap aljáról lehet letölteni.

Sirály Kupa

Klasszikus olimpiai háromszög pályán rendezték Agárdon a Sirály Kupát igazi forgolódós tavi szélben. A vízen 3 futamot rendeztek, a parton pedig volt virsi és sör. Eredmény letölthető a lap alján.


J24 Flottabajnokság

Foto: Főkép: Schuman Ádám (Ónix), Nikos Zagas / HSF, Hagemann László, szólóvitorlázás.hu-Török Brigi, Pedro Martinez / Sailing Energy, Neuza Aires Pereira
Forrás: szolovitorlazas.hu, hunsail.hu, porthole.hu, kwindoo.hu, mariaturavitorlas.hu, mihalkovicskupa.hu


 A Körkapcsolás híreit a KWINDOO vitorlásverseny rendező és nyomkövető alkalmazás támogatásával hozzuk el.