Trafik Kupa

Gyenge szél, eső, a végére csonttá fagyás jellemezte az idei, 30. Trafik Kupát. Mindez azonban jottányit sem befolyásolta a verseny évek óta megszokott kiemelkedő színvonalát. Kemény időjárásban zajlott a jubileumi Trafik Kupa a kalászi riviérán. A legfeljebb 9 fokos, esős, változó erejű, előbb gyengébb, majd izmosodó észak-nyugati szélben 4 selejtező, 2 közép- és egy döntő futamban dőlt el a kupa sorsa. A 34 induló 4 selejtező futamot teljesített futamonként tíz indulóval és öt továbbjutóval, az utolsó kvalifikációs menet négy indulója közül ketten jutottak tovább. 
A győzelmet  tavaly még opézó, az idei Laser 4.7 bajnokságon harmadik helyet szerző, korábban két optimist európa-bajnokságra is kijutott Verebély Mátyás nyerte.

Részletek:

https://porthole.hu/cikk/12539-verebely-matyase-a-jubileumi-trafik-kupa

https://porthole.hu/cikk/12541-nooormalis

https://porthole.hu/cikk/12542-trafik-kupa-2019---uj-kek-vitorla-dij


 XIII. EL-Yacht Dér Kupa

Még több fotó itt:

http://www.compassmagazin.hu/galeria/xiii-el-yacht-dr-kupa-1-481/

Eredmények a cikk alján!


29er Euro-Kupa

Az idén is az olaszországi Rivában rendezték a 29er osztály Európa-kupa záró eseményét. Két magyar egység állt rajthoz és az éves európai ranglistán kiemelkedő eredmények születtek. Szabó Roni Oszkár és Petrányi Botond párosa a harmadik lett U17-ben. Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanga kettőse az ötödik helyen zárt a lányok mezőnyében. Változó körülmények fogadták a versenyzőket. A selejtező két napján borongós időben mentek a futamok és a zivataros, leálló szél feladta a leckét a jobb körülményekhez szokott rivai rendezésnek. Négy érvényes és öt érvénytelenített futam után jutottak a versenyzők a döntőbe, ahol fordult a kocka és a Garda-tó megmutatta igazi arcát. 22-25 csomós északi széllel, napi 4 futam mellett egy kemény verseny volt a döntőben.



Részletek:

https://porthole.hu/cikk/12532-magyar-29er-sikerek-az-euro-kupan-a-garda-tavon

Eredmények:

https://www.sailwave.com/results/29er/2019-EuroCup/2019-EuropeCup-official-overall.htm


Athens International Sailing Week

A hat futam utáni kialakult sorrend lett a végeredmény, azaz Berecz Zsombor lett az első az Athens International Sailing Weeken is. A magyar világbajnok tehát folytatta nyerési sorozatát, azaz az előolimpia után következő nemzetközi versenyét is megnyerte - és a kettő között szeptember második felében Alsóőrsön a finn dinghy magyar bajnokságot is.

Részletek:

https://porthole.hu/cikk/12544-berecz-zsombor-vezet-athenban

https://porthole.hu/cikk/12545-berecz-zsombor-nyert-athenban

Eredmények:

http://www.eio.gr/Hellenicsailingweek/2019/results-finn.pdf


Mindeközben a világban...

Brest Atlantiques

3 hete versengenek egymással az Ultim 32/23 trimaránok az Atlanti-óceánon. A maximum 32 méter hosszú és 23 méter széles hajókkal zajló négykezes küzdelem Brest-ből indult és ide is fog befutni, miután a verseny meglátogatta Rio-t és Fokvárost.

Már maga pálya sem szokványos, hiszen az offshore versenyek nem igazán szokták ezt az időjárási buktatókkal teli útvonalat választani. 

Az indulók:
• Actual Leader: Yves Le Blévec/Alex Pella
• Maxi Edmond de Rothschild: Franck Cammas/Charles Caudrelier
• MACIF: François Gabart/Gwénolé Gahinet
• Sodebo Ultim 3: Thomas Coville/Jean-Luc Nélias

Sodebo Ultim 3 sajnos feladni kényszerült a versenyt, miután összeütköztek egy vízalatt tárggyal, így már csak három rohanógép van versenyben.


Transat Jacques Vabres

Az első Transat Jacques Vabre versenyt 1993-ban rendezték és azóta kétévenként van lehetőség a régi kávészállító úton versenyezni négykezesen, 3 hajóosztályban, Le Havre kikötőjéből a braziliai Salvador-ba. 59 hajó vágott neki idén a több, mint 4000 tengeri mérföldes távnak. A Multi50-esek között a Groupe GCA, az IMOCA osztályban az Apivia, a Class40-nél pedig a Crédit Mutuel győzedelmeskedett. 

A TJV most is a Vendée Globe gyakorlóversenye volt. Az IMOCA hajók és kormányosaik itt próbálják ki a hajókat először, ahogyan Fa Nándor is tette 2015-ben a 2016-os Vendée Globe előtt. Alex Thomson, kinek nem titkolt célja, hogy jövőre első angolként megnyerje a Vendée Globe-ot, szintén elindult, de a Hugo Boss 25 csomós sebesség mellett vízalatti tárggyal ütközött és hogy mentsék a hajótestet, levágták az amúgy is sérült kielt. 


GC32 Racing Tour

Idén végre sikerült a GC32 foiling katamaránoknak rendezni soraikat és megrendezni a GD32 Racing Tour-t, ami az utolsó, novemberben rendezett omani verseny kivételével mind dél-európai helyszíneken zajlott. Az izgalmas és nagyon látványos versengést az Alinghi csapata nyerte az Oman Air előtt.


Fotó: Gémesi Jóka, Szűcs Ábel, Elena Giolai, Ronan Gladu

Forrás: hunsail.hu, compassmagazin.hu, brestatlantiques.com, transatjacquesvabre.org, gc32racingtour.com

 A Körkapcsolás híreit a KWINDOO vitorlásverseny rendező és nyomkövető alkalmazás támogatásával hozzuk el.